Skocz do zawartości

Nie zgadza sie nr nadwozia.

shuy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

"Mój kolega" ma mały ale poważny problem. W czasie przeglądu okazało się, że nr nadwozia nie pokrywa się z nr w dowodzie rejestracyjnym samochodu. Dowód został wymieniony na nowy, z braku miejsc na pieczątki i urzędniczka wpisała "U" zamiast "V". Nie zauważył, podpisał i dopiero w czasie przeglądu na stacji obsługi diagnosta złapał się za głowę.

W takim przypadku powinien zatrzymać dowód, ale na pierwszy rzut oka było widać, że samochód nie jest kradziony. Podobieństwo pomylonych liter również uwiarygadniało wersję o pomyłce urzędniczej. Aparycja właściciela nie wskazywała prowokację policyjną więc oddał dowód, ale nie bardzo wiedział co należy dalej robić.

Wyjaśnianie pomyłki jest procesem długotrwałym i wymaga oględzin rzeczoznawców. Auto jest nieomal zabytkiem i wiele blach jest wymienionych, łącznie z progami na których była druga tabliczka. Ponadto samochód już raz przeszedł przegląd, więc nieuważny diagnosta mógłby mieć kłopoty. Kolega brał pod uwagę "zgubienie" dowodu. Jednak w duplikacie urzędnicy wpiszą znowu pomylony numer.

Problem występuje tylko na przeglądach. Nawet najwredniejszy patrol nie będzie podejrzewał, że jest kradziony. Myślę, że w tym przypadku nawet w razie sprzedaży nie byłoby kłopotu.

Czy istnieje jakaś możliwość rozwiązania problemu bez konieczności angażowania rzeczoznawców i łażenia przez pół roku po urzędach?

Istnieje, ale tabliczki powinny być dwie, a jest jedna i to ze złym numerem. Dlatego podejrzewam, że rzeczoznawca zamiast wydać zaświadczenie będzie chciał obejrzeć dokumenty pojazdu. Umowa kupna-sprzedaży zginęła 11 lat temu, karty nigdy nie było.

Z motocyklem miałem podobnie. Tak samo - wyszło na przeglądzie, ale z racji tego że ewidentnie była to literówka, dowodu nie straciłem. W wydziale komunikacji polecono mi dokonać odczytu danych pojazdu i z tym dokumentem oraz dowodem rejestracyjnym udać się do nich, aby ową literówkę poprawili.

W pierwszej stacji kontroli do której pojechałem typo danych odczytać nie chciał - dlatego że z dowodem się nie zgadzają i on nie będzie ryzykował - mam sobie jechać do rzeczoznawcy.

Nie mniej jednak w którejś tam z kolei stacji kontroli sczytali mi te dane, napisali stosowny papierek i razem z dowodem rejestracyjnym wysłali do mojego wydziału komunikacji. Stamtąd odebrałem już dowód z poprawionym numerem.

Wydaje mi się że przede wszystkim zależy to właśnie od wydziału komunikacji.