Skocz do zawartości

Schuberth R1 czy shoei Qwest

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pytam w imieniu kolegi który na razie nie ma dostępu do netu..

Pomóżcie wybrać coś z tych dwóch kasków.

1)

Mam możliwość zakupu kasku Schuberth R1 w cenie 1300 zł. Kask z wyglądu nie bardzo mi się podoba bo wygląda jak nocnik, ale ma wszystko co potrzebuje tzn dobra wentylację, ma blendę przeciw słoneczną, jest bardzo cichy. Prezentuje się tak :

http://www.motogen.p...ecku,art11.html

Tu widać bardziej w realu

http://allegro.pl/sc...2370174954.html

Oprócz wyglądu ma on jeszcze jedną wadę, tzn bardzo kiepską notę w teście SHARP'a gdzie ma zaledwie 2'e gwiazdki na 5'ć możliwych.

http://sharp.direct....gs/schuberth-r1

2)

O 100 zł drożej bo za 1400 zł mogę mieć SHOEI QWESTA, który nie ma blendy przeciw słonecznej i pewnie jest trochę głośniejszy od Schuberth'a R1, ale ma za to aż 5'ć gwiazdek w teście SHARPA i fajniej wygląda.

http://sharp.direct....ngs/shoei-qwest

Oba kaski mierzyłem, oba pasują ale nadal nie wiem który wybrać,

Co Wy byście wybrali ?

Edytowane przez Pawet

Czołem!

Mam SHOEI QWESTa i jestem bardzo zadowolony. Jest o niebo cichszy od poprzedniego kasku, wentylacja jest OK. Ma pinlocka, co bardzo się przydaje w deszczu czy jesienią a do tego jest leciutki. Poprzedni kask miałem z blendą (nie było to Schuberth) i prawdę mówiąc nie byłem zachwycony tym rozwiązaniem - wolę przyciemnioną całą szybkę.

Swoją drogą ceny masz bardzo niskie; 1400 za qwesta? Gdzie tyle kosztują?

Edytowane przez Rafał Szul

Ktory ma blende przeciwsloneczna ?

Ten Schuberth to naprawde okazja.

A ten test Sharp'a, to sobie miedzy bajki wloz.

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

Dzięki dobrze znać opinie kogoś kto już jeździ w takim garnku :)

Swoją drogą ceny masz bardzo niskie; 1400 za qwesta? Gdzie tyle kosztują?

a no na allegro :) np tu

http://allegro.pl/shoei-qwest-paragon-s-i2351167477.html

Ktory ma blende przeciwsloneczna ?

Ten Schuberth to naprawde okazja.

A ten test Sharp'a, to sobie miedzy bajki wloz.

Tak blendę ma ten Schubert R1 .

Czy to okazja, to chyba nie...bo na allegro po tyle chodzą te modele od 980zł do 1200 zł (mój rozmiar jest akurat za 1200zł)

Tylko te dwie gwiazdki w teście sharpa mnie męczą, bo to trochę kasy jest i jak już mam za coś tyle zapłacić to warto by się czuć w tym bezpiecznie.

I tu pytanie na ile te testy Sharpa są wiarygodne

Tak blendę ma ten Schubert R1 .

Czy to okazja, to chyba nie...bo na allegro po tyle chodzą te modele od 980zł do 1200 zł (mój rozmiar jest akurat za 1200zł)

Tylko te dwie gwiazdki w teście sharpa mnie męczą, bo to trochę kasy jest i jak już mam za coś tyle zapłacić to warto by się czuć w tym bezpiecznie.

I tu pytanie na ile te testy Sharpa są wiarygodne

W linku widzialem cene 699,-

Shuberth to gorna polka, firma nie produkuje bubli.

Zalety blendy poznasz niestety dpiero po zakupie, wierz mi, ze nie bedziesz pozniej chcial helmu bez blendy.

http://shoeipolska.w...age/2/?s=janusz - tutaj są odczucia w jedzie w Shoei - u pisane przez forumowego Prałata

Dzięki Bartekk, też sie przyda do podjęcia decyzji, ale czytałem już całą masę różnych opinii o tych dwóch kaskach i podsumowując można to przedstawić w skrócie tak:

SHOEI QWEST

zalety:

- bezpieczeństwo

- fajny wygląd

- dobra wentylacja

- pinlock

- dosyć mała kompaktowa skorupa

wady:

- brak blendy

- jest trochę głośniejszy od Schuberta R1

Schuberth R1

zalety:

- blenda przeciw słoneczna

- jest super cichy

- świetna wentylacja (aż 10 litrów powietrza na sekundę) a przy tym bardzo cicha

- pinlock

wady:

- duża skorupa zewnętrzna

- kiepski wygląd nocnika

- tylko dwie gwiazdki w teście bezpieczeństwa SHARP

- słabsza aerodynamika przy bocznych wiatrach ze względu na duże zewnętrzne kanały wentylacyjne na czubku kasku

(w motogenie przeczytałem że może zakołysać głową przy silnym bocznym wietrze)

Powiem tylko tyle, że gdyby nie ten test sharpa, to bez zastanowienia brał bym Schuberta R1 z blendą,

a tak to ten test SHARPA zabił mi ćwieka i trochę się zastanawiam.. :huh:

Edytowane przez Pawet

Gość Gienek ST

To co warto brać tego Schubertha R1, jak radzicie, bo coś cicho się zrobiło ?

Zrob probna jazde bez zatyczek do uszu w obu kaskach a wtedy sia okaze ktory jest lepszy.

Odnosnie testow i innych bajek napisalbym cos ale to nie ten dzial , tak w nawiasie na papierze wszystko jest mozliwe.

Zrob probna jazde bez zatyczek do uszu w obu kaskach a wtedy sia okaze ktory jest lepszy.

Odnosnie testow i innych bajek napisalbym cos ale to nie ten dzial , tak w nawiasie na papierze wszystko jest mozliwe.

Wiesz jak bym mógł przymierzyć, a jeszcze się przejechać w każdym z nich, to w ogóle nie miał bym problemu :rolleyes:

A tak to muszę na opiniach na necie się oprzeć i od nich uzależnić swój wybór :wink: no i od waszych porad :)

Gość Gienek ST

Wiesz jak bym mógł przymierzyć, a jeszcze się przejechać w każdym z nich, to w ogóle nie miał bym problemu :rolleyes:

A tak to muszę na opiniach na necie się oprzeć i od nich uzależnić swój wybór :wink: no i od waszych porad :)

Rozumiem , jednak namawiam przynajmniej do porządnej przymiarki,nie ma co czarowac tanie nie sa i dziennie kaskow sie nie wymienia a wydac kupe kasy i potem trzymac w szafie bo za maly,za duzy,glosny itd. to nie ten kierunek nie wspominajac o straconej kasie.

Rozumiem , jednak namawiam przynajmniej do porządnej przymiarki,nie ma co czarowac tanie nie sa i dziennie kaskow sie nie wymienia a wydac kupe kasy i potem trzymac w szafie bo za maly,za duzy,glosny itd. to nie ten kierunek nie wspominajac o straconej kasie.

Z za glosnym da sie jeszcze zyc. Problem lezy w tym, ze kazdy ma inny baniak i nie kazdy helm na ten baniak pasuje. Bez przymiarki wiec ani rusz. Wydasz kase i pozniej bedziesz sie bujal ze sprzedaza - stracisz.

• 4 tygodnie później...

Ja bym wybrał shoei-a z prostego powodu. Za dużo słyszę o reklamacjach na schuberth-a a do tego skorupa shoei-a to jednak laminat wzięty z kasku sportowego czyli pancerny a schuberth to wzmacniany duroplast czyli trabant.

Przybijam się do testu sharpe-a. ludzie myslą, że to super ranking a prawda jest zupełnie inna. Już lepiej patrzeć na snell-a bo ma pancerniejsze wymagania i na JD-power (ranking na podstawie ankiet użytkowników i ocenia zadowolenie klientów z produktu)

Dalej uważam, że shoei- jest przede wszystkim solidniej wykonany

No co do tych testow (mowie o SHARP) to sa jedyne tak naprawde niezalezne (bo przeprowadzone przez niezalezna - notabene powolana przez Brytyjski rzad) instytucje - i na dodatek na podstawie tych testów w Wielkiej Brytani dopuszcza sie kaski do sprzedazy.

Wiec gadanie ze to bajki itp. to raczej swiadcza o ignorancji, glupocie i ograniczeniu ! Nie twierdze ze sa jedyne najlepsze i wogole. Ale sa najbardziej wiarygodne jakie mamy i nie dyskredytowalbym ich tylko na podstawie tego ze wyniki nie zawsze odpowiadaja naszym wyobrazeniom.

Edytowane przez Malenstfo

----------------

pzdr

Mariusz

HONDA CBF600 N/A '10