malgosza Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ile kilometrów przejechałas od czasu ostatniej wymiany świec ? Jezeli stare świece zostały wymienione przez poprzedniego mechanika a nowe po , jak wnosze , niedużym przebiegu tak wyglądają , to .... o tym zaraz . Teraz jescze trzeba sobie zadać pytanie , dlaczego za bogato ? Wydechy fabryczne czy akcesoryjne ? Filtr powietrza wymieniony ?No i czy pojazd puszcza niebieskie bąki (jak dla kobiety - lekki błękit :D ) przy dodaniu gazu i na wysokich obrotach ? Jezeli puszcza inne - to jaki mają kolor , może być filmik wylotu wydechu nakręcony telefonem .Pytania na później : Kranik , jezeli podciśnieniowy , czy nie przepuszcza membrana ? Jak wyglądaja membrany przepustnic podciśnieniowych w gaźnikach ? Na ile obrotów wykrecona jest śruba mieszanki biegu jałowego ?Na tych świecach przejechałam nie więcej jak 700km. Wydechy fabryczne, filtr powietrza był wymieniony. Lekko kopci gdy jest zimny na wysokich obrotach, po rozgrzaniu już nie, kolor delikatny błękit ;) Filmiku nie wstawie bo moto rozebrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Nie no , świeca wygląda jak w mojej starej i dobitej kosiarce do trawy ,w której co 3-4 koszenia trzeba bylo uzupełnić oliwe w silniku . W skrócie - silnik bierze olej: uszczelniacze i prowadnice zaworowe , zestaw pierscienie - tłoki - cylindry do przejrzenia / wymiany /naprawy . W zalezności od dostepności części i cen , ostatecznie najlepszym możliwym rozwiązaniem może okazać się zakup używanego silnika w lepszym stanie . Tak tylko przygotuje na hardcore . Reszta problemów schodzi na dalszy plan. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Moze jeszcze troche historii, bo sie troche pogubilem :) No wiec moto bylo u mechanika kiedys tam, ktory wyczyscil gazniki i zrobil ogolny przeglad, a teraz jest znowu rozebrane z powodu wyciekow oleju ?Czy dobrze wyczytalem z twoich postow ?Jezeli tak to jak daleko jest rozebrane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malgosza Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Nie no , świeca wygląda jak w mojej starej i dobitej kosiarce do trawy ,w której co 3-4 koszenia trzeba bylo uzupełnić oliwe w silniku .W skrócie - silnik bierze olej: uszczelniacze i prowadnice zaworowe , zestaw pierscienie - tłoki - cylindry do przejrzenia / wymiany /naprawy . W zalezności od dostepności części i cen , ostatecznie najlepszym możliwym rozwiązaniem może okazać się zakup używanego silnika w lepszym stanie . Tak tylko przygotuje na hardcore . Reszta problemów schodzi na dalszy plan.Części są dostępne, jednak ich ceny...taki remont zdecydowanie przywyższy wartość motoru ;) Też już o kupnie innego silnika myślałam, jednak nie wiadomo co się dostanie, przebiegi już mają spore a nikt w miarę dobrego nie sprzedaje. Moze jeszcze troche historii, bo sie troche pogubilem :) No wiec moto bylo u mechanika kiedys tam, ktory wyczyscil gazniki i zrobil ogolny przeglad, a teraz jest znowu rozebrane z powodu wyciekow oleju ?Czy dobrze wyczytalem z twoich postow ?Jezeli tak to jak daleko jest rozebrane ?Tak, mechanik to zrobił, niby gaźniki wyregulował, ale już miał problem z ustawieniem odpowiedniej mieszanki. Potem jeszcze były wymienione pierścienie na tłokach i zawory poprawione bo przepuszczały-teraz trzeba im odpowiednie luzy ustawić. Zdjęta jest głowica i cylinder bo tam gdzieś olej zaczął wyciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem czy silnik od jakiegoś Rebla albo nawet od innego CB 250 z podobnego rocznika nie podejdzie nazasadzie " Plug and Play ". Cięzko co rok robić indywidualną linie produkcyjną dla budrzetowych pierdziawek które z założenia miały być tanie . Przypuszczalnie jakies detale , kolory dekla czy bloku . Mysle że Piotr Dudek będzie coś wiedział w tym temacie . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ja dalej bede pytal : - pierscienie zostaly wymienione na jakie, oryginalne Hondy czy polskie rzemieslnicze ? - teraz cylinder zostal znowu zdjety, czy mozesz dac zdjecie cylindra od srodka i tlokow ? - kto te obecne rozkladanie / skladanie robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ul1111 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Liczyć na to że kupno innego silnika z lat 80 załatwi sprawe? Jeżeli chcesz mieć dobrze zrobione to tylko z nowych części. Naprawe należy zacząć od wyczyszczenia gaźnika i wymiany wszelakich gumek łacznie z zaworami air cut off, zaworkami iglicowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi