Skocz do zawartości

Cagiva planet 125

thestunner
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały problem z moją planetką. A mianowicie. Kupiłem ją późną jesienią, więc nie było już kiedy jeździć, ale po przejechaniu 270km stanęła i nie chciała zbytnio chodzić. Rozkręciłem gaźnik, przy okazji poprzestawiałem go ;/. No i jak się potem okazało po całkowitym rozebraniu, padły pierścienie przez to, że był włożony odwrotnie tłok i nie był dopasowany wielkością do cylindra, gdyż miał spore luzy po wyjęciu. No dobra, więc kupiłem nowiutki tłok WOSSNERA, pierścienie, cylinder dany do szlifu, złożyłem, chodzi. No i po dotarciu ok 300km, czas na szybszą jazde i tu zaczyna się problem. Przed tym jak padły pierścienie to spokojnie we 2 na 4 biegu 140 było. A teraz to max 110-120 i więcej nie chce iść. Możliwe, że przestawiłem trochę pływak paliwowy w gaźniku. Wyregulowałem obroty, powietrze. Bardzo szybko się wkręca tylko nie wiem właśnie czy na najwyższe możliwe obroty. Zrywyny dość jest. No ale dlaczego nie chce szybciej jechać ? Z góry THX za pomoc ;)

a obrotomierz masz? jak wskazuje? a jak wskazywal wczesniej? sposób docierania tez ma wpływ na pozniejsza eksploatacje. Jak zamuliles przy docieraniu to bedzie mulił. teraz dobrze go piłuj to może się polepszy. Silnik sie przyzwyczaja do obrotow i stylu jazdy. Miałem pare razy moto po emerytach co zamulali to niechciały jezdzic. Pokreciłem je dobrze na obrotach i sie polepszyło

Napewno docieranie ma wpływ znaczny na pozniejsze zachowanie się motocykla. Pokombinuj z dyszami może coś . A jak to spala ? jaka świeca ?

Spróbuj ustawić wg serwisówki może ten gaznik twój .

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl

Zamulony to raczej nie jest ;) Obrotomierza niestety nie ma a o kolorze świecy nie pomyślałem, zaraz zobaczę ;) aa co do serwisówki to właśnie problem jest, że jej nie mam i nie moge jej nigdzie znaleźć. Ma ktoś coś takiego? W mito jest podobno ten sam silnik, więc też chyba może być,

• 5 tygodni później...

A blokuje obroty, czy jak się objawia to że nie chce dalej iść ? Jeżeli ta granica jest bardzo precyzyjna to wygląda to na jakąś blokadę... Tylko pytanie dlaczego wcześniej tak nie było... Może ten tłok wcześniej był jednak dobrze włożony ? Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś odwrotnie wsadził tłok - co za zło...

Edytowane przez Stigy

Tak zwykle jest - strzałką do przodu. Ale nie mam pewności czy tak jest w 100% motocykli. Ja na pewno bym to sprawdził zanim zaczął bym kogoś poprawiać. Poza tym jeżeli ten tłok chodził już drugą stroną to nie wiem czy można go sobie tak bezkarnie przełożyć. Jak zużyta jest tuleja ? Odpowiedz może jeszcze na moje poprzednie pytanie.

Edytowane przez Stigy

Pisałem wcześniej, tłok i pierścienie są nowiutkie Wossnera i cylinder dany do szlifu. Z tymi obrotami to właśnie sam nie wiemm wygląda na to jakby nie chciał się wkręcić na 4 wyżej i potem wkładanie 5 i 6 jest zbędne, gdyż nic nie daje.

Zawsze odcina przy identycznych obrotach ? Na 2,3 biegu też ?

Na ile pasowałeś tego Wossnera ?

Jak przekładałeś tłok w drugą stronę to patrzyłeś jak mocno płaszcz jest wytarty (czy powłoka teflonowa się zdarła w którymś miejscu) ?

Ile zrobiłeś na tym tłoku ?

Edytowane przez Stigy