Skocz do zawartości

Środek zimy a już mam gotową trasę na weekend majowy

Gość -HORNET-
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz bedziesz w Gdyni to na Skwerze Kosciuszki masz muzeum oceanograficzne ktore naprawde warto zobaczyc.

Edytowane przez ks-rider

..no tez ładna .... a na ile to planujesz dni ... no i kasy oczywiście ...

10 dni 5,5 KPLN z raftingiem w Sort.

Pytanko jako,ze wybieram się na majówke w strone chorwacji i jeden z moich kompanów nie posiada paszportu

czy czarnogóre na dowód da się zrobić legalnie?

http://poradnik.poland.gov.pl/

CZARNOGÓRA

Stolica (centrum administracyjne): Podgorica

Stolica historyczna i siedziba Głowy Państwa: Cetynje

Waluta: euro (EUR)

Język urzędowy: czarnogórski

Języki oficjalne: albański, bośniacki, chorwacki, serbski (równoprawne użycie alfabetu łacińskiego i cyrylicy)

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE

Obywatele RP mogą przekraczać granicę Czarnogóry, przejeżdżać tranzytem i przebywać na jej terytorium do 30 dni na podstawie ważnego dowodu osobistego. Pobyt, który przekracza 30 dni a nie przekracza 90 nie wymaga posiadania czarnogórskiej wizy i jest możliwy na podstawie ważnego paszportu. Przy pobytach dłuższych niż 90 dni, obywateli RP obejmuje obowiązek wizowy. Zgodnie z przepisami czarnogórskimi osoby małoletnie podróżujące do tego kraju bez opieki rodziców (opiekuna prawnego) powinny posiadać ich pisemną zgodę. Dokument powinien być potwierdzony notarialnie i przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego na język serbski/czarnogórski. W dokumencie należy umieścić termin pobytu małoletniego na terytorium Czarnogóry, jego dane osobowe wraz z numerem paszportu oraz dane osobowe osoby pełnoletniej pod której opieką znajdzie się dziecko w trakcie podróży. Małoletni nie posiadający właściwej zgody rodziców (opiekuna prawnego) nie mogą przekroczyć granicy Czarnogóry.

DUCATI nie są takie złe :)

Do majówki jest jeszcze tyle czasu że zdąży wyrobić paszport.Wjeżdżałem tam już kilka razy i zawsze go miałem,choćby z tego powodu że za Czarnogórą jest Albania.Zresztą do Bośni i Hercegowiny też był potrzebny jak lecieliśmy do Mostaru.Na sam tranzyt w kierunku Dubrownika nie był potrzebny.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Pytanko jako,ze wybieram się na majówke w strone chorwacji i jeden z moich kompanów nie posiada paszportu

czy czarnogóre na dowód da się zrobić legalnie?

Jak przekraczałem granice w 2010 sprawdzali paszporty na granicy Chorwacko -Czarnogórskiej, dalej na granicy Słoweńsko-Chorwackiej również. Tyle że teraz Chorwacja ponoć wstąpiła do EU to ta druga Ci odpada. Zawsze warto zabrać paszport możesz zajrzeć na Serbie..

Chłopaki jak byście przeczytali linka do strony MSZ dwa posty wyżej to tam jest czarno na białym wszystkie kraje bałkańskie z Albanią włącznie na dowód osobisty ja byłem w 2010 w Albanii bez paszportu bo zgubiłem na dwa dni przed wyjazdem i nie było problemu.

DUCATI nie są takie złe :)

• 1 miesiąc temu...

Siema planuje wyjazd 29 kwietnia na 10-14dni,wszystko zależy od pogody i humoru.

W pierwszy dzien chcialbym dojechac do Wiednia a potem lajcik,w chorwacji wzdłuż wybrzeża w poszukiwaniu fajnych miejsc oraz degustacja lokalnych napojów % :flesje: .Jedzie ze mną znajomy początkujący motocyklista na Dominatorze więc rekordów prędkości bić nie będziemy 110-130km/h.

Jeśli chcecie możemy pojechać razem,pozdro

witam można przyłączyc sie do wyprawy? termin by mi tez pasował