Skocz do zawartości

Odnowienie SHL 175

matidop
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ale że jak cylinder zerdzewiały? Na zewnątrz może być, zwłaszcza że żeliwne garki przyjmują taki kolor po latach(wyczyścić i jak chcesz pomalować). Stan zewnętrzny się najmniej liczy w tej sytuacji. Jeśli silnik się kręci, tzn da się go obrócić kopką i trzyma kompresje, to prawdopodobnie będzie ok i długo jeszcze pojeździ.

Tylko nie zmieniaj pierścieni na tłoku jeśli nie są zapieczone brudem czy czymkolwiek bo to nie pomoże.

A wiele osób to właśnie robi co jest moim zdaniem głupotą, jeśli org są w dobrym stanie i nie są zaklinowane, zapieczone.

Co do mojej stopki to jest z ceowników, nie z profili zamkniętych. Czyli wychodzi na to że jak jej spawarka jeszcze raz nie dopadnie to na ludzi nie wyjdzie. A ta belka w kształcie nierównego v jest ok. Co prawda lekko ją wygięło ale nie tyle żeby moto leżał, a po stopce widać że dostała kąta w miejscu oparcia. Co do opon i kół to spoko, bo normalne 19 na pół-bębnie tam siedzieć powinny (narazie tylko tylne mam org :/). I strasznie zabierak powiększa otwory w pół-bębnie tylnego koła jak się drapieżnie pojeździ :)

Edytowane przez Żurek

Z zewnątrz może być rdzawy, nie szkodzi. A nawet dodaje uroku. :icon_mrgreen: Ważne żeby w środku był git. Sprawdzałeś czy silnik się "kręci"? Czyli kopniakiem próbowałeś poruszyć wał silnika? Jeśli tak to spoko, pierścienie pewnie i tak sklejone ale to zabawa na później. Najpierw należy wykręcić świecę, kapnąć tam z "pół kapsla od butelki" oleju silnikowego i pokopać trochę żeby się rozruszał i przesmarował. Gaźnik wyczyścić, sprawdź czy jest iskra, świeże paliwo z olejem zmieszane wlej i do dzieła! Stawiam browca że się odezwie. Już na fotkach widać że ta SHL nie może się doczekać jazdy, czeka cierpliwie na świeże paliwko i odrobinę uczucia.

A ten tapicer to drogi jakiś. Wali Cię w rogi, widzi że nie znasz się to próbuje zedrzeć kasę. No chyba że chce zrobić siedzonko z prawdziwej skóry. Jeden stary tapicer/szewc wycenił mi tapicerkę w Harley na 500-600zł i to z prawdziwej skóry a siedzenia, oparcia i cały "układ" jest bardzo obszerny. Połowa tej ceny za siedzonko od SHL? Dziwna sprawa.

Ja kiedyś sam robiłem tapicerkę w SHL M11. Skaj, przycięte wg.oryginalnego, zaniosłem do lokalnego szewca co by to razem ładnie zeszył. Miałem nawet zrobiony ten niby pasek na łączeniu pomiędzy bokami a górą siedzenia. Za szycie skasował 20-30zł jeśli dobrze pamiętam. Materiały kosztowały mnie poniżej 50zł. Lipa była jedna - aluminiowe listwy boczne na krawędzi siedzenia były zniszczone i ich nie montowałem ponownie. Zostawiłem gołe nity i skaj zaczął się drzeć wokół nitów bo "na sztukę" to nitowałem. A szkoda, bo siedzonko ładnie wyszło.

Oto moja dawna SHL z tym siedzeniem.

http://www.bikepics.com/pictures/1117900/

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

DOBRZE KOLEDZY RADZĄ, JEDNAK ZANIM WLEJESZ OKTAN, SPRAWDŹ CZY NIE MASZ RUDEJ W BAKU. JEŚLI TAK, TO MUSISZ WYCZYŚCIĆ. SĄ RÓŻNE SPOSOBY, ALE NAJLEPSZY TO: ODKRĘCIĆ ZBIORNIK, WSYPAC DO ŚRODKA DROBNY TŁUCZEŃ, POTŁUCZONE HARTOWANE SZKŁO,ALBO NAWET GRUZ - BYLE BYŁY OSTRE KRAWĘDZIE. NASTĘPNIE POTRZĄSASZ BAKIEM AŻ WYCZYŚCISZ, WYSYPUJESZ I PŁUCZESZ PARĘ RAZY.

• 2 miesiące temu...

qurim ładną masz tą SHL. w ogóle Shl to piękne motocykle. Dźwięk silnika bajka. Możesz napisać ile nią przejechałeś i co przez ten czas zostało wymienione ?. Ja póki co czytam o tym motocyklu jak najwięcej. Przęgladałem ostatnio katalog części. Silnik nie jest skomplikowany w budowie.

• 7 miesięcy temu...