Skocz do zawartości

Twardsze sprzezyny

Łukasz Kozik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Mam prosbe i pytanie. Ma ktos na wierzchy sprezyny przednie od etz250 ?

Potrzebuje:

dlugosc:

ilosc zwojow:

grobosc drutu z jakiego je wykonano:

srednice zewnetrzna sprzezyny:

oraz srednice wewnetrzna rury slizgowej:

Probowal ktos wstatic twardsze sprezyny w ETZ ?

Jezeli tak to jakie ?

Moje kapituluja przy takim chamulcu jaki zamontowalem. Musze miec co najmniej 2x twardsze. Olej jest juz zmieniony.... w larsonie nic twardszego nie maja :)

Gość Rysiek24

cholera ja mam pecha zalozylem 2 tygodnie temu nowe uczczelniacze na lagi i jeden zaczal ciecknac musze znowu go rozebrac i wymienic simering :) twardosc mozna podniesc przez dolanie oleju o duzej gestosci ale nie wiem czy nie wywali simeringow najlepiej zlac ze 100 ml z lagow i dolac gestego powinno byc oki :)

jawowskie niesa duzo twardzesze, chociaz moze te ktore ja mam sa juz zmeczone i nowe sprawowaly by sie lepiej.... co do twardzszych to w Pruszczu Gd. jest firma ktora dorabia na zamowienie

Usługi IT - www.tricori.com

twardosc mozna podniesc przez dolanie oleju o duzej gestosci ale nie wiem czy nie wywali simeringow najlepiej zlac ze 100 ml z lagow i dolac gestego powinno byc oki

Z tym dolewaniem gęstszego oleju tzreba uważać zeby sobie nie zrobić przedniego przodu :mrgreen: ja osttnio experymentowałem z tymi olejami..wlałem do lag po 120ml amortyzolu i 100ml hipolu... na postoju wszystko spoko..zawieszenie ładnie pracowało nie było mowy z dobiciem..ale podczas jazdy porażka...troche za twarde okazało sie ale to nic trudnehgo suścic olej i nalac od nowa ..powodzenia w experymentowaniu z przodem...

jawowskie sprezyny musza byc twardsze bo przeciez tam silnik jest wiekszy i ogulnie motor jest cieszy. Wymien olej na gestrzy i uzyskasz porównywalny efekt. Ja swoje amorki zalałem elfem 5W40 na asfalcie sie zajebiscie jezdzi w zakretach tak samo ale by go h*j zaszczelił na nierównej drodze (polnej) to łapy mi odpadaja.

pozdro @

Gość Krzysztof

Witam.

Oddzielcie od siebie twardość sprężyn i stopień amortyzacji czyli gęstość oleju.

W sytuacjach skrajnie dla przykłady przesadzonych można uzyskaćnastepujące efekty:

1. Sprężyna twarda jak cholera prawie jak samochodowa z klasycznym olejkiem.

Efekt braku dobijania przy hamowaniu ale na nawet lekkich wybojach moto kica jak szalone. Nie oto wszak chodzi. Przy jeździe typowo autosytradowej idziw ytrzymać - po mieście masakra.

2. Lichutkie sprężyny i gęsty olej.

Jezeli przy postoju zawieszenie nie schowa się zupełnie rozpoczynamy jazde. Przy długim hamowaniu powoli schowa się czyli dobije ale stanie się to powoli w zleżności od tego jak gęsty olej damy. Im teoretycznie gęściejszy tym wolniej to nastapi. W terenie zawieszenie powinno pracować ale uwaga --> i m olej gęściejszy tym amortyzowanie gorsze i odczujemy to podobnie jak w pierwszym przypadku na łapkach.

W sytuacji opisanej pomoże troszke podniesienie wstepne zwieszenia poprzez dodanie takich 2 - 2,5 cm wkładek pod korki w rurach. Pozwoli to wstepne podniesienie zawieszenia jeżeli padło z powodu flaczastej sprężyny. (nie napina to srężyny ani jej nie utwardza!) Lekko gęściejszy olej pomoże ale bez przesady oczywiście. Ratunkiem jest wmontowanie wentyli takich jak w kołach w korki od lag i lekkie dopompowanie zawieszenia. Lekkie czyli 0,4 - 0,8 bara. Uwaga na zimery jeżeli są liche to wywalą. Jezeli jest za dużo oleju to przy dobiciu slicznie wyskakują lub padają jak kawki.

Do spotkania na szlaku.