Baton93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam,Jestem posiadaczem Hondy CLR 125, w tylnym kole mam kilka luźnych szprych i prez to obręcz rusza się względem bębna na boki. Czy moge sam dokręcić szprychy, czy będzie wymagane centrowanie koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Witam,Jestem posiadaczem Hondy CLR 125, w tylnym kole mam kilka luźnych szprych i prez to obręcz rusza się względem bębna na boki. Czy moge sam dokręcić szprychy, czy będzie wymagane centrowanie koła ?Jeśli felga całkowicie przesuwa się na boki (a wówczas tak na prawdę to nie kilka, ale wszystkie szprychy są poluzowane), to zapewne potrzebne będzie centrowanie. Spróbuj dociągać szprychy na przemian, znajdujące się na przeciwko siebie, tak by np. robić na każdej po 1-2 obroty, aż do momentu wyczuwalnego oporu nypla. Możliwe, że uda ci się wówczas nie zwichrować felgi względem osi koła. Dalej należy też dociągać szprychy stopniowo i powinno być dobrze. Jak nie potrafisz, zleć robotę komuś z doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Ja oddałem koło do gościa od rowerów, zapłaciłem 30zł i było proste jak w mordę strzelił. Szkoda samemu się z tym szczypać, bo to wymaga wprawnego oka i zdjętego koła. Narzędzi też, ale to jedna z tych rzeczy gdzie po prostu trzeba mieć nieco wyczucia :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi