magrpa Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam, usiłuję ożywić 30 letnią XS250SE, rozmontowałem prawie gaźniki żeby je wyczyścić i natknąłem się na problem, mianowicie nie mogę wyciągnąć jednej części (diaphragm assy) -stosowałem już WD40, teraz już 3ci dzień zanurzone są w nafcie (nie całkowicie, góra z częścią gumowa jest nie zanurzona w nafcie)... Czy ktoś ma jakiś pomysł lub natknął sie kiedyś na podobny problem?Załączam zdjęcia na których jest ta część gaźnika (ta złota, zakończona od góry gumową uszczelką i elementem plastikowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Odwiń na całym obwodzie gumową membranę w górę i podlej WD40 pozostawiając korpus gaźnika w pozycji pionowej na całą noc, na drugi dzień opukaj poprzez plastikowy pręt walcową przepustnicę od strony gardzieli jeżeli nie puści podważ delikatnie od środka. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magrpa Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Odwiń na całym obwodzie gumową membranę w górę i podlej WD40 pozostawiając korpus gaźnika w pozycji pionowej na całą noc, na drugi dzień opukaj poprzez plastikowy pręt walcową przepustnicę od strony gardzieli jeżeli nie puści podważ delikatnie od środka. Dzięki Piotrze, gaźniki zanurzone wciaż w nafcie, a po weekendzie zrobię jak radzisz i mam nadzieję, że to pomoże... Zdam relację ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magrpa Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 :biggrin: ostukanie plastikowym trzonkiem pędzla sprawiło, że gaźniki są rozebrane dokumentnie! Z pewnym oporem ale udalo się po podważeniu wysunąć obie przepustnice. Na załączonych zdjęciach widać brązowawe plamy które zlepiły przepustnice z korpusami (konsystencja bardzo lepka i gęsta, porównać to można do kleju) - wyczyściłem to szmatką bez większych problemów. Dzięki Piotrze za radę! :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi