Skocz do zawartości

GS 500 z Wielkiej Brytanii

Kispzan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Mam kilka problemów dotyczących mojego motocykla. Tak więc:

-Kupiłem go od faceta który sprowadził go z GB, ale nie zapłacił za niego podatku (chyba). W każdym razie nie dostałem pokwitowania VAT-25. Na umowie kupna/sprzedaży nie ma nic o podatku. Co mam teraz zrobić żeby móc go zarejestrować?

-Podobno motory w GB mają inne wkłady reflektorów. Wydaje mi się że w moim gs światło ma symetryczny refleks. Czy ktoś się orientuje jak to jest z tymi gs'ami?

Mądry Polak po szkodzie. Zamiast najpierw się zalogować i poczytać tematy o motongach z angolii lub sprawdzić w necie to teraz pomóżcie i w dodatku brak chęci na uzupiełnienie profilu...no chyba, że masz 13 lat więc poniekąd można zrozumieć takie postępowanie.

Jest temat o motongach z Anglii tylko trzeba poszukać.

Co do reflektora to trzeba zmienić bo świeci w drugą stronę i nie przejdzie badania technicznego. Trapezy są tylko w USA.

Edytowane przez _Monter_

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Witam wszystkich :)

Mam kilka problemów dotyczących mojego motocykla. Tak więc:

-Kupiłem go od faceta który sprowadził go z GB, ale nie zapłacił za niego podatku (chyba). W każdym razie nie dostałem pokwitowania VAT-25. Na umowie kupna/sprzedaży nie ma nic o podatku. Co mam teraz zrobić żeby móc go zarejestrować?

-Podobno motory w GB mają inne wkłady reflektorów. Wydaje mi się że w moim gs światło ma symetryczny refleks. Czy ktoś się orientuje jak to jest z tymi gs'ami?

AD1: Masz czysty V5C czy ktoś wpisał new keepera? Jeśli masz czysty to sam opłacasz VAT-25.

AD2. Masz dwie opcje. Albo szukasz stacji kontroli, która zrobi przegląd bez gadania, albo kupujesz lampę od wersji europejskiej.

Motocykle to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym...

AD1: Masz czysty V5C czy ktoś wpisał new keepera? Jeśli masz czysty to sam opłacasz VAT-25.

...wraz z odpowiednią karą za (prawdopodobne) niezłożenie wniosku w terminie. jednocześnie dopuszczasz się fałszerstwa dokumentów urzędowych, wpisując siebie jako sprowadzającego. pewnie przejdzie; jak nie to ze skargą do ww. osobnika

Ray, biorąc pod uwagę poprzedni temat omawiający Twój sposób prowadzenia działalności, IMHO powinieneś się powstrzymać od udzielania porad w tym zakresie

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

...wraz z odpowiednią karą za (prawdopodobne) niezłożenie wniosku w terminie. jednocześnie dopuszczasz się fałszerstwa dokumentów urzędowych, wpisując siebie jako sprowadzającego. pewnie przejdzie; jak nie to ze skargą do ww. osobnika

A o jakim terminie mowa? Kto wie, kto ten motocykl sprowadził?

• 3 tygodnie później...

Podepnę się troszkę pod temat.

Kupiłem motocykl w Polsce od polaka mieszkającego w UK, na żółtych blachach, zarejestrowany na niego w UK.

Rozumiem, że w umowie trzeba napisać jako miejsce zakupu UK, np. dam jego address,

ale czy dane sprzedającego lepiej żeby były polskie(adres pl, pesel, nr dowodu., itp.) czy angielskie(takie, jakie wpisane w V5C, czyli tylko adres uk)??

Pzd

Podepnę się troszkę pod temat.

Kupiłem motocykl w Polsce od polaka mieszkającego w UK, na żółtych blachach, zarejestrowany na niego w UK.

Rozumiem, że w umowie trzeba napisać jako miejsce zakupu UK, np. dam jego address,

ale czy dane sprzedającego lepiej żeby były polskie(adres pl, pesel, nr dowodu., itp.) czy angielskie(takie, jakie wpisane w V5C, czyli tylko adres uk)??

Pzd

Tylko i wyłącznie dane angielskie. Jak będą PL, sprzedający, czyli osoba widniejąca w dowodzie będzie musiała Ci dać Vat 24 i 2 umowy.

Rzeczywiście muszą być dane angielskie, z taką umową w skarbówce problemów nie miałem.

Natomiast ciekawa sprawa, w moim V5C nie widnieje coś takiego jak data produkcji motocykla- jest jedynie data pierwszej rejestracji i data pierwszej rejestracji w UK(obie są 2003r.). Troszkę gorąco mi się zrobiło jak Pani zachciała takową datę zobaczyć, ale wybrnąłem- dałej jej przegląd z UK, MOT, sprzed paru lat i tam była data produkcji, sobie skserowała i dołączyła do reszty papierów :happy:

W samym V5C znalazłem tę datę dopiero w rubryce 10. New Keeper`s Details. Jak jest podana data pierwszej rejestracji to w nawiasie jest dopisane (DECL/D MANUF 1981) i Pani w okienku również załapała o co chodzi :lalag: