Skocz do zawartości

YAMAHA VIRAGO 125???

Gość DeTe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym skorygowaniem to chodziło mi o przeróbkę, bądź wymianę wydechów. Silnik viragi naprawdę fajnie gada, tylko wydechy go zabijają. Wiecie, że jedno kolanko to atrapa?

Co do osiągów... Nie jest tak źle jak piszecie. Ten egzemplasz, który się męczył przy 90 musiał być strasznie zkatowany. Ta na której jeździłem wyciągała ponad 110. Była to nówka sztuka. Mój kolega ma Suzuki Gn125. Gdy ją kupił, zamykała szafę (120km/h). Po półtorarocznym "dawaniu w pizdę" (nawet nie chcecie wiedzieć co z nią wyprawiał), prawie osiąga 100km/h (co prawda nie pali zpierwszego przekręcenia rozruchu i trochę klekocze, ale nadal nie najgorzej pomyka)

Virago jest droga... Mam kompromis! Aprilia Red Rose 125 lub Classic 125. Ceny niezbyt wysokie, dwusuwowe szybkie silniki (W Red Rose od AF 1) i osiągi 130-150 km/h. Tylko te brzmienie... nie ma to jak 4t

Tu vx-sie akurat się mylisz bo ten moto to czterosów i w dodatku dwu cylindrowy w układzie v. Nie ma on typowego dla 125 cmm dźwięku skutera.

Nie zmienia to jednak mojego zdania na temat tego motocykla.! 8)

Nie piszę, że brzęczy jak każdy dwusów, albo singielek, tylko że brzęczy, jak każda 125. Shadow 125 też ma widlaczka i brzęczy jak jedzie. Fajnie pyrka tylko na obrotach biegu jałowego. Każde 125 brzęczy i nie ma rady. 8)

• 2 lata później...
To fajnie. Pamiętaj jednak, że jeżeli będziesz dbał o motocykl, to napewno będzie jeździł długo. Nie ma znaczenia czy jest używany, czy nowy. Ja jeżdżę motocyklem, który ma tyle lat co ty :D . Ponieważ poprzedni właściciele dbali o jego kondycję, a ja kontynuję te praktykę, motocykl jest w dobrym stanie.

Po lekturze tego forum nabrałem przekonania, że kupno używanego np. 10 lat niezajechanego motocykla, który nie zepsuje się w ciągu miesiąca graniczy z cudem.

Czy jest jakaś wiedza tajemna, która pozwala znajdować modele w dobrym stanie? Czy może trzeba mieć znajomości?

Już sam nie wiem. Nówka ma jedną zaletę: nawet jak się zepsuje to nie na mój koszt. 10 letnie moto zepsuje się na mój koszt i wtedy dopiero stracę kasy....

Czy wojna nowych motorków ze starymi rozgrywa się tylko w mojej głowie czy też niektórzy mają dużo szczęścia a chłam wśród używanych to norma?

• 3 miesiące temu...

Witam,

Ja na Virago 125 pomykam od poprzedniego sezonu :P Motocykl nie powiem- jak na pierwsze moto wystrczajcy. Na dlugie jezdzenie nie masz sie co nastawiac - 2 sezony to max.,bo jednak szybko zaczyna brakowac koników. Vmax jakieś 105 km/h., więc za ściagaczami nie poganiasz ;) ale z kumplami na moto o podobnej charakterystyce tak :P W koncu mało który posiadacz choppera jeździ z V wiekszymi niż 100 km/h...

Do spokojnej turystyki wystarczy spokojnie ( ja w ciągu jedego sezonu przekręciłem ponad 5 tys. :). Spalanie max.to 5.3 l.min - 2.7 :P.Jest więc dość ekonomiczny. Tak jak ktoś wcześniej pisał, silnik brzęczy przy prędkościach >60km/h. no i żeby jakoś jechał trzeba go troche "wkręcic". Pozycja za kierownicą wygodna i nie męczysz sie po kilkudziesięciu km.Regulacja zaworów śrubami.Hamulce są wystarczające (przód tarcza, tył - bęben). Może nie rewelacja,ale ten moto w końcu ma 11 KM... No i jazda w dwie osoby - K A T O R G A. Max predkosc to 80 km/h :? i to tylko tam gdzie droga jest prosta, bo kazde wzniesienie to kolejna strata km/h :?

Chyba najmocniejsza stroną tego motocykla jest wygląd :P Robi on niezle wrazenie na ulicy i jak nie stoi przy jakims Dragu 650 to wyglada na dużo większe moto :P Szczerze powiem, że wg. mnie lepiej wygląda od niektórych większych moto (np.od 535, w której nie pasuje mi jakoś ten wydech i ociężale wyglądający silnik;własnie z tych powodow Virago NIE bedzie moim kolejnym moto). O LS savage nawet nie wspominam/wizualna porażka/ Co do innych 125 to jeszcze ciakwa jest shadow... - przynajmniej mi sie podoba :)

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania - pisz na PW

ale o gustach sie nie rozmawia.

No własnie- nie rozmawia się. Ale żebyś nie wiem co mówił o wygladzie LS to dla mnie to jest porażka... Jeden cylinder dosc znacznych rozmiarów ustawiony pionowo nie kazdemu musi sie podobac (i mi sie nie podoba). Lepiej by juz sie sprawdzily dwa gary w rzędzie... O V2 luz nie wspomne...

Porównuję jednak tylko wyglad a nie osoagi bo to dwie różne klasy i virago 125 by została dallleeeeeko z tyłu :banghead: :evil:

Wracając jednak jeszcze raz do wygladu :

o gustach sie nie rozmawia.

widze ze tamat byl zalozony w 2002 roku wiec nie ma co raczej dyskutowac o tym czy DeTe znalaz virago 125 czy nie :D

co do tematu:

- nie sadze zeby chopper 125 ccm w 4-takcie byl porazka - swietny motocykl jako pierwszy sprzet na ktorym mozna nauczyc sie wiele prawidlowych odruchow na drodze, do tego cieszy oko i niektore modele naprawde fajnie brzmia. btw, pierwszy motocykl nie musi byc odrazu rakieta!

- jest bardzo tani w eksploatacji, a wszyscy wiemy ile kosztuje benzyna. po za tym, zazwyczaj taki motocykl kupuja sobie lub jest kopwany osobom ok. 16 roku zycia - wiec zazwyczaj musza jezdzic za swoje kieszonkowe...

- mysle, ze nie oplaca sie kupowac 125ccm nowki z salonu - prawie zawsze jest to moto na max 2 sezony, lepiej kupic cos starszego za duzo mniejsza kase

Podsumowujac, chialem jeszcze zwrocic uwage ze 125 ccm mozna uzyc do turystyki, jezeli godzimy sie na predkosc przelotowa ok. 85 km/h. Jezeli taki dosc powolny styl nam nie przeszkadza - nie widze problemu - mozna pojechac gdzies dalej.

Nie zaprzeczam tez, ze oczywiscie apetyt rsnie w miare jedzenia jak to ktos powiedzial - ale jak wyzej wspomnialem mowimy o jednym z pierwszych moto na ok. 2 sezony.

Zeby nie byc goloslownym, musze powiedziec ze mialem przyjemnosc uzytkowac przez 2 lata Honda CM 125 Custom - to wlasnie 2 cylindrowy 4-takt tyle ze w rzędzie a nie V jak Virago. Zjezdzilem nim pol Polski a spalanie nigdy nie bylo wieksze niz 3.3l (z bagazem). Bede go zawsze milo wspominal, a gdybym mial mozliwoscie finansowe pozwalajace mi kupic nowe moto nie sprzedajac CMki, napewno bym sobie ja zostawil - swietny motocykl, pieknie chodzil choc byl z 82 roku (i kupiony za mala kase - dlatego uwazam ze nie oplaca sie kupowac nowki 125 z salonu).

P.s. i dziwie sie jak dark_rider mogl osiagnac taki wynik spalania w takim motocyklu!? mowie tu o gornej granicy...

Pozdrawiam

Maciek

P.s. i dziwie sie jak dark_rider mogl osiagnac taki wynik spalania w takim motocyklu!? mowie tu o gornej granicy...

Akurat osiągniecie tego spalania w miescie, głownie w godzianch szczytu (po szkole), śpiesząc sie na obiad :P i ruszajac spod swiatel tak,żeby postarac sie uciec "koledze" w BMW 316i z 86'r. nie było problemem :|

Gorzej było osiągnąc spalanie poniżej tych 3 l... Wtedy to jazda naprawde poooowolna i bez szaleństw (o ile takie są możliwe w tym motocyklu :P ) max.65 km/h na najwyższym (5) biegu :D

Dodam,ze pomiary dokonywane byly juz pod koniec sezou przed czyszczeniem gaźników, regulacją zaworów i wymianą filtrów.

P.S ja podobnie jak vasiliy bym nie skleślał klasy 125 na samym początku. Jesli ktos chce "dawkowac" sobie emocje i pojemosci to jest to dobry wybór na pierwsze moto. Szczególnie jak zaczyna sie w mlodym wieku ;)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

siemka

no ja również pomykam na 125, tyle że Yamaha Drag Star. Jest to naprawde piękny sprzęt. Smigam nim od wlakacji 2004r. i nigdy mnie nie zawiodła :banghead:

Ps. jak jest ktoś zinteresowany to jest na sprzedasz bikepics.com/members/obi17/01xvs125/

pozdr

• 2 tygodnie później...