Skocz do zawartości

Stukanie w silniku 2002 Honda CBR 600 F4i

bronek22221
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem z bardzo dziwną pracą silnika w Honda CBR 600 F4i. Jakiś czas temu zaczęło stukać, w tej chwili stukanie jest nie do wytrzymania (strach odpalać, jakby się miał silnik rozlecieć, szczególnie przy wyższych obrotach). Stukanie jest równomierne. Nagrałem filmik ze słyszalną pracą silnika:

W rzeczywistości stuk jest trochę bardziej "głucho" metaliczny. Rozrząd sprawdzałem i wydaje się być ustawiony dobrze (chyba, że coś przeoczyłem). Napinacz raczej też ok. Panewka/i? Co może powodować taki objaw?

Sprawdzałem po spuszczeniu oleju jak wygląda misa od wewnątrz. W słońcu pozostałość oleju mieni się złotym "a'la" brokatem, natomiast na dnie misy leżą dość duże złote poszarpane cząstki (kawałki panewki?). Wiec chyba z tego silniczka już nic nie da się zrobić, a od remontu bez gwarancji na powodzenie, wolę wymiane silnika na używkę. Pozdro

Sorki, że tak jeden pod drugim, ale nie ma opcji "edit" :rolleyes:. Może ktoś już to przerabiał lub wie coś na ten temat, obecnie mam F4i sport, czy jeśli kupiłbym silnik od F4i bez "sport" (czyli blok plus głowica z troszkę innymi wałkami, sprężynkami i sprzęgłem) to czy nie trzeba byłoby wymieniać lub "modernizować" instalacji elektrycznej, czyli czy wszystko byłoby do podłączenia "wypiąć i podpiąć czujnik lub komputer" i nie byłoby niepotrzebnych niespodzianek. Chodzi o osprzęt komputerowy i o wypopsażenie silnika w czujniki, bo reszta powinna chyba pasować??