Skocz do zawartości

Kupiłem MZ

mieszek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

my też z kolegą kładliśmy w jego MZ elektrykę. Mieliśmy tylko pozdezpoły, schemat 3d , kable i zaciski. Całość zajęła 4 godziny i wszystko działa jak złoto;) W gruncie rzeczy to nic trudnego jeśli jest ten schemat 3d. A to ładowanie to może być przez to, że połączyłeś w złej kolejności kable od alternatora do prostownika.

Hej

Erde moze miec racje. Jak nie ma ladowania to bardzo prawdopodobne jest ze zle podpieto kable (trzy czarne w silniku) Nastepna rzecz do sprawdzenia to wszystkie styki regolatora i masa pod siedlem. Watro by tez zerknac czy kontrolka jest OK, moze to zarowka :mrgreen: Nalezy tez sprawdzic szczotki czy sie nie zawiesily oraz ich polaczenia kablem, moga byc naderwane :). Raz mialem tez przygode ze na wirniku alternatora odlutowal sie drut. Nie wiem jak ale pierwsze co obejrzalem po powrocie do domu to wlasnie to miejsce. Kto by przypuszczal ze tam sie cos odlutowalo ??

Wlasciwie elektryka MZ jest najbardziej przyjana rzecza w jakiej przyszlo mi grzebac w tym moto a uwierzcie mi WSZYSTKO juz rozebralem (i zlozylem :))

Drogi Wojtqu. Mój motocykl znalazłem jeżdżąc po różnych wsiach. Jeżeli chcesz to jest jeszcze jedna MZ ETZ 250 za 200 zł z papierami bez ładowania. Wieś nazywa się Huciska Nowe. A jeśli chodzi o elektrykę to mam alt. 6 V a reszta na 12 V :?: no i nie mam ładowania. Schematy mam ale zwykłe.

Czy mozesz napisac gdzie dokladnie sa te Huciska Nowe?Przyznam ze jestem zainteresowany,Mozesz mi cos wiecej poweidziec na temat tej mz?Jak ja oceniasz,w jakim stanie jest,wszytsko sprawne oprocz elektryki?Co by trzeba bylo zrobic przy nie?

thx,pozdr

Skoro mam alternator 6V to jaki mam założyć prostownik(przypominam że reszta jest na 12V czyli żarówy, cewka, itp.)Żeby było jeszcze śmieszniej to wszystko działa i jeździ, tyle że brak tego nieszczęsnego ładowania. Z patentów które warto u mnie wymienić to dospawany z boku stelaż na akumulator :) :flesje: od ... malucha :) . Poprzedni właściciel tak właśnie jeżdził. :) I pytanie główne. czy mam zmieniać prądnice/alternator na 12V(jeśli się da) czy może cewke i reszte bebechów na 6V.