korba222 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak w temacie. Czy do CZ-350 z instalacją 6v można zastosować mostek Gretza zamiast wadliwych regulatorów napięcia? jeśli tak to jak podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Mostek tylko prostuje prad, a nie ogranicz napiecia. Zaczac trzeba od pytania co tam jest pradnica czy altek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korba222 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja wiem jak to działa. I wiem że przy instalacji 12V gdzie jest alternator nie da rady. Instalacja 6V(prądnica). W WSK175 mostek świetnie daje radę. Ale w CZ nie wiem i nie znalazłem odpowiedzi. Nie wiem czy instalacja jest zrobiona w taki sposób i czy prądnica nie będzie dawała za dużego prądu i coś się nie spali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modjo Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja wiem jak to działa. I wiem że przy instalacji 12V gdzie jest alternator nie da rady. Instalacja 6V(prądnica). W WSK175 mostek świetnie daje radę. Ale w CZ nie wiem i nie znalazłem odpowiedzi. Nie wiem czy instalacja jest zrobiona w taki sposób i czy prądnica nie będzie dawała za dużego prądu i coś się nie spali. W instalacji 6V jest pradnica pradu stalego wiec prostownik jest zbedny,w WSK 175 stosowany byl prostownik slelnowy w obwodzie ladowania aku. W CZ 6 V nie zamontujesz prostownika. Polecam lekture forum www.jawacz.pl tam znajdziej odpowiedzi na pytania dot CZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korba222 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 No i ta odpowiedź mi wystarczy. Dziękuję.Trzeba kupić nowy regulator. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Powiem szczerze ze zupelnie nie rozumiem twego toku myslenia. Mostek Graetza to mostek prostujacy prad ze zmiennego na staly. Z pradnicy 6V w CZ masz od razu prad staly ( WSK 175 miala o ile pamietam maly alternator ) wiec zaden mostek ci niepotrzebny. Potrzebujesz regulatora pradnicy, ograniczajacego ladowanie do chyba 7.2 V i zabezpieczajacego przy zmianie kierunku pradu ( z aku do pradnicy ) pradnice zwanego za moich czasow wylacznikiem pradu zwrotnego. Mozna je jak sadze dostac zarowno w postaci elektro mechanicznej jak elektronicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi