Skocz do zawartości

Stawka OC

Soku11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przerejestrowuję motocykl i mam związane z tym kilka pytań. Motocykl ma OC w PZU i przegląd aktualny do ~lipca 2011. Otrzymałem dowód tymczasowy. Rozumiem, że gdy dostanę już dowód "twardy", to będzie tam podstemplowany przegląd (czy muszę go robić ponownie?).

Druga ważniejsza sprawa to OC. Byłem bodajże tylko raz jako współwłaściciel i chyba nie przez rok (pewnie nie mam zniżek). Czy muszę wykupować od nowa OC, czy mogę jakoś przepisać/korzystać z tego co miał poprzedni właściciel? Czy mając dowód tymczasowy w ogóle mogę jeździć zgodnie z przepisami na OC poprzedniego właściciela? Ile może mnie wynieść takie OC bez zniżek? Sprawdzając na forach ludzie piszą, że kwota podstawowa to ~200-300zł, a licząc na stronkach to aż 700-800 zł :/ Jak to jest?

Wiem, że może głupie pytania, ale niestety się na tym nie znam :( Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

1. data przeglądu zostanie przepisana

2. zalecam lekturę poprzednich tematów o ubezpieczeniu. w skrócie: jeździsz na tym poprzedniego właściciela, ale powinieneś przepisać na siebie, co pewnie będzie się wiązało z dopłatą np. za brak zniżek

3. wysokość oc jest uzależniona również od wieku i czasu posiadania pj. dla Ciebie może być wyższa

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

Inne tematy jeszcze przejrzę (oglądałem tylko te z 30 dni - zapomniałem o domyślnym filtrze).

Poprzedni właściciel jest o rok ode mnie starszy i na kwitku OC jest napisane, że zapłacił ~150zł. Ja mam prawko od 4 lat (on zapewne rok dłużej). Gdyby miał 60% zniżki, to i tak kwota nie powinna przekroczyć 400zł. Dobrze myślę?

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.