michoa Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 witam mam takie pytanie. Kupiłem motocykla chyba 14 sierpnia ?? z OC ważnym do czerwca 2011. Ponieważ kupiłem troche padlinę bardziej byłem zalatany żeby to zaczeło jeździć zamiast uregulować kwestie prawne. Do najbliższej siedziby ubezpieczyciela (TUW ) miałem 15km, to nie miałem czasu sie wybrać to cośtam itd itp...Myślałem że polisa OC automatycznie przechodzi na następnego właściciela bez dodatkowych dopłat do końca czasu trwania bo to mój 3 czy 4 używany rupieć i zawsze było OC w PZU i zawsze przychodziło pismo pocztą. I teraz zamierzam sie wybrać, załatwić aneks do umowy ale kolega mi powiedział że skoro do dnia dzisiejszego nie otrzymałem od nich pisma pocztą o przeniesieniu polisy OC to są 2 opcje: -poprzedni właściciel ma w 4 literach sprawę OC i nie zgłosił nawet umowy ubezpieczycielowi -zgłosił i polisa nie przeszła na mnie tylko została zlikwidowana a ja nie dosyć że jeżdże bez OC to jeszcze lada dzień fundusz świadczeń gwarancyjnych zrobi w moim portfelu rów mariański, albo jak zechcę załozyć nową polise to mnie odpowiednio podliczą..... I teraz sam nie wiem co dalej ?? Jechać do ubezpieczyciela i spytać ?? Jak będzie z karą gdyby okazało sie że tego OC nie ma będzie nałożona przy próbie opłaty OC czy jak ?? jutro nie dam rady ale jeśli z każdym dniem naliczane są jakieś odsetki czy coś to trudno zwolnie sie z roboty czy kogoś wyśle ..... z góry dzięki za info Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurbassteck Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 OC przechodzi na nowego właściciela pojazdu w każdym wypadku. Jeśli gość zgłosił sprzedaż, TU będzie Cię ścigać za niezapłacenie składki, jeśli nie zgłosił, możesz jeździć, ale proponuję udać się do TU i przepisać je na siebie. To jest najrozsądniejsza z opcji. Cytuj www.jerzysowajr.weebly.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeśli gość zgłosił sprzedaż a nie orientujesz sie może czy mają obowiązek przysłać mi pismo ?? no nic postaram sie jak najszybciej do nich podjechać załatwić.....dzięki za odpowiedź Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 idz do ubepzieczalni i przepisz umowe na siebie, wsio Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whistler26 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 co do meritum sprawy to tak jak napisane wyzej "OC przechodzi na nowego właściciela pojazdu w każdym wypadku." mialem podobna sytuacje, tylko ze ja bylem sprzedajacym. Przy sprzedazy pojazdu, obie strony najczesciej dogaduja sie czy nowy wlasciciel 'chce OC' czy tez nie. Jesli chce, to dolicza sie to do ceny pojazdu i tyle- proste. Sam kwitek OC musisz dac kupujacemu przy sprzedazy, nawet jezeli kupujacy uzna ze taniej sobie zalatwi niz Twoje OC ( bo jest np. starszy, ma wieksze znizki itd..) Wtedy to w ciagu 30 dni sprzedajacy zglasza do swojej ubezpieczalni ze pozbyl sie pojazdu, a nowy wlasciciel oswiadcza ze rezygnuje z OC i bierze inne. I dopiero wtedy (jak nowy wlasciciel) zglosi rezygnacje z polisy OC, sprzedajacy dostaje zwrot stawki proporcjonalnie do pozostałego czasu polisy. Mam nadzieje ze nie namieszalem Ci i ze wiesz o co chodzi;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi