nizin Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Cze ja zapakowałem na wał w swojej 251 łożyska podajże niemieckiej firmy DKF...tylko ta cena za jedno trzeba wybulic koło 30 zł dokładnie 29 albo 30 zł podczas gdy polskie to wydatek rzędy 13 zł.... Ja za DKF płaciłem po 10zł w Krakowie. W 150 są dwa mniejsze -> mam DKF, i jedno większe -> chyba mam polskie :| ale pewien nie jestem. Zobaczymy ile wytrzymają, ale głównie to chyba chodzi o to żeby łożyska na wale miały ten luz C3 czy C4 bo jak nie to po nagrzaniu się im ciasno zrobi i bieżnia się zużyje jakie by łożysko cudowne nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2004 tyle ze polskie po 1 sezonie jazdy 7000-8000 rpm maja dosc.... Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaBaN Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2004 tyle ze polskie po 1 sezonie jazdy 7000-8000 rpm maja dosc.... Wszytsko spoko....ale jaki jest sens kręcic mz-te do takich obrotów jak moc i max moment jest nienzacznie ponad 5 tys obr/min....no chyba że ktoś jest maniakiem predkości i śmiga cały czas z otwarta przepustnicą na maxa..jeśli tak to życze pwodzenia ;) Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 w orginalnym silniku oweszem ale w przerubie maxymalne wartosci jednego i sa przeniesione na wyzsze obroty... pozatym tendzwiek i czucie jaki przy ponad 8000 wrzucasz 3 :twisted: Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Informacja dla wszystkich zainteresowanych łożyskami !!!Jeśli chodzi o wybór przy zakupie łożysk, to polecam takie Firmy jak:SKF ,FAG, KOYO, NTN,NSK są to liderzy światowi.Łożyska tych Firm są montowane w motoryzacji na pierwszy montaż. Handlowałem każdą z nich ,ponieważ pracowałem u Dystrybutora w/w Firm Łożyskowych .Łożyska na wał , do skrzyni biegów lub do koła należy stosować z luzem C3/C4 lub P63. Są to łożyska cichobieżne, stosowane na wysokie obroty. Obroty łożysk np. 6204 P63 sięgają do 25000 obr/min.Łożyska DKF są produkowane obecnie w Chinach – nie polecam .Polskie czyli FŁT lub PPL to o kilka klas lepsze niż DKF . :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 dzieki jedrek! ale czy mozna wstawic cos leprzego? Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Kozik Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 A co powiecie na firme BSK. Kupilem lozyska na wal... 20 za sztuke. Sprzedawca zapewnial ze sa OK do walu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 dzieki jedrek! ale czy mozna wstawic cos leprzego? Najlepsze były by łożyska przewidziane przez producenta, czyli z luzem c4 (większy od c3) i z koszyczkiem z tworzywa(szybko obrotowe) -wał. Trzeba tylko uważać przy montażu bo te koszyczki są bardzo wrażliwe. Jeśli chodzi o firmy to tak jak pisał Jędrek polski są ok, problemy biorą się stąd że ludzie montują zwykłe łożyska maszynowe bez luzu i potem myślą że to wina producenta. A kupić najlepiej u dystrybutora łożysk- są tańsze i jest wybór.W sklepach z częściami do mzetek sprzedają łożyska z luzem c3 i koszyczkiem z metalu.pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 A co powiecie na firme BSK. Kupilem lozyska na wal... 20 za sztuke. Sprzedawca zapewnial ze sa OK do waluLiczy sie oznaczenie łożyska a nie firma. Może sprzedawca zapewniał bo akurat takie miał ;) Nauczyłem sie że trzeba wszystko sprawdzać samemu a sprzedawca to ostatnia osoba jakiej warto się radzić... Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Oznaczenia uszczelnień Z - blaszka ochronna 2Z- blaszka ochronna Z z obu stron łożyska ZN - blaszka ochronna i rowek osadczy na pierścieniu zewnętrznym po przeciwnej stronie niż blaszka ochronnaZNR - blaszka ochronna i rowek osadczy z pierścieniem osadczym sprężynującym po przeciwnej stronie niż blaszka ochronna RS- uszczelka gumowa 2RS- uszczelka RS z obu stron łożyska RSR - uszczelka gumowa o zwiększonej szczelności 2RSR- uszczelka RSR z obu stron łożyskaRSC- uszczelka gumowa dwuwargowa 2RSC- uszczelka RSC z obu stron łożyskaRSG- uszczelka gumowa dwuwargowa bezstykowa 2RSG- uszczelka RSG z obu stron łożyska Oznaczenia dotyczące koszyka J - koszyk tłoczony z blachy stalowej Y- koszyk tłoczony z blachy mosiężnej F- koszyk masywny stalowy M- koszyk masywny mosiężny T koszyk z tekstolitu TNTNG - koszyk z poliamidu wzmocnionego włóknem szklanym Dla oznaczenia sposobu prowadzenia koszyka stosuje się dodatkowe litery A lub B. Litera A oznacza, że koszyk jest prowadzony na pierścieniu zewnętrznym. Litera B oznacza, że koszyk jest prowadzony na pierścieniu wewnętrznym. Brak dodatkowej litery oznacza prowadzenie koszyka na częściach tocznych V łożysko z pełną liczbą elementów tocznych (bez koszyka) Oznaczenia luzu wewnętrznego C1 - luz mniejszy niż C2 C2 - luz mniejszy niż normalny C3 - luz większy niż normalny C4 - luz większy niż C3 C5 - luz większy niż C4 To powinno pomóc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Kozik Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 SUPER !!!Ide sprawdzac WIELKIE THANX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Pioter twoje informacje sa bardzo przydatne, wielkiedzieki za nie Pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZI Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Bardzo bardzo przydatne, już je skopiowałem do notatnika ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2004 ;) Ciesze się że mogłem pomóc :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2004 DIEKI!! :!: PIOTER juz od dluzszego czasu szukam objasnienia oznaczen Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi