dm15 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Witam , orientuje się ktośmoże z własnego doświadczenia czy przerejestrowanie motocykla zakupionego i zarejestrowanego w PL jest obligatoryjne ? Motocykl jest ubezpieczony do przyszłego roku , tak samo jest z przeglądem. Słyszałem , że poki 2 powyższe warunki sąspełnione to nie trzeba przerejestrowywać... Mam jeszcze drugie pytanie , czy można sprzedać motocykl nie uwzględniając siebie po drodze jako właściciela ?? Konkretnie dostałem propozycję zamiany motocykla i nowy nabytek chciałbym od razu upłynnić a wówczas z racji tego ze nie mineło pół roku od zakupu do momentu sprzedaży musiałbym płacić podatek od dochodu 19% od róznicy, podatek 2% w us i jeszcze koszty przerejestrowania co przestaje być opłacalne.. Edytowane 15 Lipca 2010 przez dm15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Masz (bodajże) 2 tygodnie na opłacenie US i miesiąc na zarejestrowanie od momentu kupna. Po tych terminach grożą nieprzyjemności (finansowe też). Jeśli sprzedający zgłosił sprzedaż w wydziale komunikacji (teoretycznie powinien i jest to dla niego korzystne) to mogą porównać daty na umowach (piszę już tak na zapas). Nie orientuję się jak dokładnie jest z ubezpieczeniem - też jest jakiś termin na przepisanie na siebie (i wyrównania różnicy pomiędzy składką sprzedającego a wyliczoną kupującego). Jeśli chcesz sprzedać pomijając siebie to musisz otrzymać pomoc osoby od której kupiłeś - aby spisał umowę in blanco i nie zgłaszał swojej w WK - ale jest to ryzykowne dla sprzedającego i mało który się zgodzi. W innym przypadku piszesz zwykłą umowę z Tobą jako sprzedającym i dorzucasz swoją poprzednią (podbitą w US) umowę przy sprzedaży (nie musisz rejestrować na siebie). Nie wiem jak tu jest (nie testowałem) z tymi 19% - pewnie US potem ściga (gdy kupujący zgłosi swoją umowę). Edytowane 15 Lipca 2010 przez fxrider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dm15 Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Parę moto już sprzedawałem i nie kojarze żebym kiedykolwiek zanosił coś do WK. Po prostu chodzi mi o to żeby nie załatwiać zadnych formalności a od razu sprzedać ( o ile sie uda) Czyli najlepiej czysta umowa od niego z nowym nabywcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Parę moto już sprzedawałem i nie kojarze żebym kiedykolwiek zanosił coś do WK. no, to winieneś zapoznać się ze swoimi obowiązkami, dorosły obywatelu tego kraju. tak, masz obowiązek zgłoszenia sprzedaży co do rejestracji: jak napisał Fx, z tą różnicą że za nieprzerejestrowanie nie przewidziano kary. po prostu jest obowiązek i tyle. jeśli "słyszałeś" inaczej, to ktoś Ci bujdę sprzedał BTW gdybyś przejrzał w tym dziale kilka poprzednich pytań, nie zadawałbyś n-ty raz tych samych jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi