Skocz do zawartości

Pomocy przy wyborze kombinezonu

Rekomendowane odpowiedzi

A chcesz zainwestować w wygląd czy bezpieczeństwo? Ewentualnie poluj na używki na allegro w idealnym stanie. Jest ostatnio sporo takich ledwo ledwo używanych

W obie prawdę mówiąć, ale bardziej bezpieczeństwo (garb nie do lansu. koledze życie uratował. co prawda już nie jeździ na moto, ale wózku na szczęście też nie)

najpierw pomyśl jaki ma być - perforowana skóra czy pełna z podpinką czy bez dobre kombiaki ale nie są tak modne jak u nas dinese czy alpiny są to marki u nas niszowe ale topowi producenci - kushitani i rs-taichi wiele zalet choćby to że są kroje z dłuższą kurtką czyli może ona służyc jako oddzielny ciuch bądź krótka tylko do spięcia ze spodniami, pożądne ochraniaczne itd poczytasz w sieci można złapać w dobrej cenie ostatnio na ebayu kolega złapał poprzedni model po przecenie za ok 1,5 tys

Edytowane przez mlubon

Moja rada to jechać do dużego sklepu stacjonarnego. Nie musisz do Warszawy tylko do np oddziału jakiejś sieci. Koledzy pisali, żebyś nie napalał się zbytnio na alpinę. Jeszcze dwa lata temu uważam, że były świetne ale teraz za dużo skarg słyszę na tego producenta choć napewno są i zadowoleni uzytkownicy.

Jak przez neta to zamów ze sklepu co gwarantuje darmową wymianę towaru to unikniesz niepotrzebnych kosztów w przypadku nietrafionego rozmiaru. Wiem, że w Louis-ie i moto-akcesoriach tak jest. Inni to musisz posprawdzać.

• 4 lata później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałem zapytać o waszą opinię dotyczącą kombinezonów w/w marek. Dodam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z moto. Nie chce za bardzo oszczędzać na bezpieczeństwie bo zdaje sobie sprawę jak ważny jest ubiór.

Poszukuję kombinezonu dwuczęściowego gdyż jak rozumiem zapewniają najwięcej bezpieczeństwa. Chce zapytać co sądzicie o 4SR i Dainese - jest dość znacząca różnica w cenie ale czy na prawdę warto dopłacać do Dainese ? Czy jest duża różnica między tymi firmami ? Może inne marki są też godne uwagi. Słyszałem opinie, że Dainese ma dużo lepsze i większe protektory, że jest dużo lepszy od 4SR lepszy i bezpieczniejszy czy to prawda ? Jakie są wasze opinie ?

Jest to mój pierwszy strój i pierwszy moto. Wydaje mi się, że inwestycja w kombinezon to inwestycja na lata. Na pierwsze moto zastanawiam się nad cb500 lub cb600. Potem jak już nabiorę doświadczenia jakiś sport CBR RR etc.

I jeszcze jedno pytanie mam nadzieję, że nie zostanę wyśmiany ale pytam poważnie. Czy jeżdżąc na CB500 w takim sportowym kombinezonie nie stanę się pośmiewiskiem wśród innych motocyklistów ? Że taki stój, a moto to "skóterek" ?

Z góry dzięki za pomoc.

@RRRafał

Powiedz coś więcej... Jak często i jak bardzo będzie eksploatowany. Czy będziesz jeździć w deszczu, zimną? Celujesz w skórę czy tekstylia?

Tak jak pisałem zaczynam dopiero. Jak często no najczęściej jak się będzie dało. Zima na bank nie. Deszcz ? no jak mnie "złapie" w trasie. Na 100% skóra.

Czy ktoś pomoże ? Największe forum moto w pl i cisza ;-) ?

Ja w tym roku kupiłem kurtkę skórzaną Dainese, model Racing D1. Wygląd klasyczno-sportowy. Uważam, że jeśli wybierzesz kombinezon bez mega dużego garba z tyłu to nikt się nie powinien śmiać/dziwić że tak jeździsz na CB czy podobnym.

Wracając do konkretów, Dainese jest bardzo ładnie wykonane, ma twarde ochraniacze, do których byłem sceptycznie nastawiony, ale są OK, barki w odpowiednim miejscu. W kieszeń na plecowy ochraniacz zamontowałem SaS-tec, tańszy, akurat miałem i całkiem zgrabnie pasuje do kieszeni. Model Racing ma stosunkowo dłuższe plecy, więc nie przewiewa nerek. Bardzo ładnie skóra pachnie, hehe. Ale przede wszystkim kurtka jest bardzo wygodna, niemniej jednak nie lubi brzuchatych ;-)

4sr nie mierzyłem, ale z tego co widziałem u kolegi i na zdjęciach w internecie to ochraniacze wcale nie są mniejsze niż w Dainese, może jest to zależne od modelu. 4sr ma dużo ładnych modeli, ma też spodnie skórzane zakładane na buty (chyba model naked).

Najlepiej to wyczaić gdzie jest sklep i obejrzeć przykładowe kurtki obu producentów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chodzi mi o to czy będziesz jeździć codziennie tak jak ja czy raczej niedzielne przejażdżki. Najważniejszym elementem stroju na moto jest kask. Zakładam, że już masz kask z górnej półki. Nie bierz modelu mocno perforowanego bo przy drobnym deszczyku będziesz cały mokry. Dainese jaskościowo bardzo dobrze się prezentuje jako skórę (na tor) będe rozglądać się właśnie za Dainese lub Alpinestars, nic innego. Nie kupuj też nic co wygląda bardzo sportowo, raczej unikaj jaskrawych wstawek i nikt nie będzie się z Ciebie śmiać, ale musisz sobie odpowiedzieć sam czy obchodzi Cię co inni mówią o Tobie i twoim moto, czy robisz to dla siebie, pasji czy na pokaz jeżeli to ostatnie to kupuj r1, kombik, slajdery pościeraj pilnikiem i będzie respekt na mieście :D

Tak kask mam NXR'a. Chcę oczywiście jeździć codziennie. Nawet nie chcę mega dużego garba ani jaskrawych kolorów. Robię to dla siebie ale nie chcial bym się stac posmiewiskiem ;-)

A jeżeli chodzi o kombinezon to 4sr mozna śmiało kopować czy Dainese? Osobiście skłaniam się za czeską firmą.

(...)

A jeżeli chodzi o kombinezon to 4sr mozna śmiało kopować czy Dainese? Osobiście skłaniam się za czeską firmą.

Przemyśl czy chcesz kombi-kombi czy kupić kurtkę i spodnie jednej marki, ale nie nazwane jako "kombinezon", tzn. Można kupić kombinezon model X, co oznacza że będą spodnie i kurtka razem i z dużym prawdopodobieństwem w tym samym rozmiarze. Można kupić kurtkę model A i spodnie model B, które maja kompatybilne zamki i razem tworzą zestaw. W drugiej sytuacji masz większa dowolność modeli i rozmiarów.

Tak jak ja np. mam wspomnianą kurtkę Dainese Racing i na 2017 chcę dokupić spodnie, mogę przebierać wybierać w kilku modelach Dainese.

4sr jest raczej OK, taka kurtka model Hooligan Black Velvet wydaje się być uniwersalna i śmiechu na ulicy być nie powinno.

Jak też tak mam, że napalam się na 5 różnych kurtek/firm, mierzę i 3 odpadają w przedbiegach ze względu na rozmiar. 48 za małe, 50 za duże dla przykładu. Albo ochraniacze barkowe na łopatkach.

Podsumowując, wg mnie 4sr nie powinno być błędem w zakupie. Powinno być dobrym zakupem, ale ważne jest żeby gdzieś podjechać, szpecjalista niech dobierze rozmiar, ale jak będzie wciskał np. 50 "panie dobry rozmiar, ale 48 dla porównania to nie mamy" to nie jest dobrym sprzedawcą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk