Skocz do zawartości

problem z odpaleniem piaggio nrg power

marcin00127
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na początku chciałem powiedzieć że jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość :biggrin: Mam taki problem a mianowicie mam skuter piaggio nrg power na wtrysku z 2005 roku miałem jakieś złe paliwo bo byłem u mechanika i mówił że to może być od paliwa bo mi sie "mulił" więc spuściełm paliwo i jak miałem odczepiony wężyk to odpaliłem żeby wypalić tamto paliwo zgasł mi odpaliłem znowu i wypaliło paliwo i zgasł... pojechałem kupiłem dobrego paliwa wlałem i teraz nie chce mi odpalić :evil: paliwo normalnie dochodzi jest w wężykach wszytko idzie ale nie chce odpalić :evil: byłem u mechanika on powiedział że nie chce tego robić bo jest na wtrysku a on się tym nie zajmuje :evil: więc postanowiłem że sam coś zrobię i czekam na waszą pomoc :icon_biggrin: z góry dziekuję :notworthy:

cóż, moim zdaniem padnięty wtryskiwacz, lub kompresor, lub jedno i drugie.

nowe części bardzo drogie, np wtryskiwacz około 120 euro, kompresor niewiem nawet.

części używanych w zasadzie niema a jeżeli juz to bez gwarancji żednej że działają jak należy.

skutre twój ma system auto diagnozy, ale jak to się robiło by odczytać błędy to już niepamiętam,

szukaj na forach.

zacznij od odczytania błędów jakie ma silnik inaczej niema sensu grzebać.

niestety kolego ale jest to początek twoich problemów z tym skuterem, własciwa porada jest taka: sprzedaj to i omijaj wtryskowe 50tki z daleka. Jest takie forum o aprilli sr 50 ale dotyczy ono wszystkich skuterów wtryskowych poj 50ccm, masz tam podane wszystkie prawdopodne przyczyny- a jest ich trochę jak na skuterek. Z mojego i nie tylko mojego doświadczenia wynika jak napisałem wyżej, każda złotówka wydana na naprawę tego skutera to złotówka utopione w błocie.

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

Sprawdź zawór membranowy -często to on jest powodem tego, iz na wtrysku nie pali. Wykręc go i spójrz pod światło przez niego jesli widac przebyłyski to jest albo do rozebrania i czyszczenia albo do wymiany- musi być całkowicie szczelny.

Mój kumpel miał kiedys 2 nrg - najpierw na gaźniku a potem na wtrysku. Na wtrysku dopóki chodził bylo ok - potem zaczeły się problemy -zalewało świece (automatycznie dostawała potem przebicia), zarzucało ją na czarno i nie dało się tego jako tako ogarnąć. Wtrysk w 50 (piaggio, aprilia ) jest ok dopóki chodzi jak zaczynają się problemy to nie wiadomo co robić z tym :/

Póki masz w miarę nowy skuter, a silnik jeszcze nie grzebany to odpuść sobie własnoręczną naprawę i oddawanie skutera w ręce partaczy. Dobrze gdybyś napisał jaki jest przebieg i jaki olej stosowany.

Po pierwsze zwróć uwagę na stan świecy, prawdopodobnie jest już zakopcona sadzą i przebicie robi.

Po drugie odpowietrz układ paliwowy poprzez kilkukrotne przekręcenie kluczykiem (przez 15 sekund pracy pompy paliwa powinien się odpowietrzyć).

Po trzecie, jak odłączasz węże od wtrysku, to tylko poprzez wykręcenie mosiężnego króćca (takie są zalecenia Piaggio).

Po czwarte, jeśli silnik będzie pracować na obrotach mniejszych niż 7000 RPM to silnik będzie się zalewać.

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

ok sprawdzę tylko ja nie wiem gdzie co jest bo ja tam trochę grzebałem w motorach ale nie uczyłem się nazw co i jak i jak możesz to wytłumacz mi konkretnie gdzie ten zawór jest itp... pzd :)

pod krućcem gaznika- jest przykręcony do cylindra- sprawdź to o ile będziesz umiał