Skocz do zawartości

HJC FG-15 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukałem na forum, poczytałem w necie i prasie motocyklowej, byłem nawet obejrzeć i przymierzyć ten model w sklepie i jestem już prawie zdecydowany ale myślę że przed kupnem warto jeszcze tutaj zapytać, no właśnie, czy warto. Zaczynam kompletowanie ubioru na moto od kasku. Chciałem kupić coś tańszego niż fg-15 ale wiele osób (jak i wypowiedzi na forum) przekonuje mnie że na kasku nie ma co oszczędzać, więc postanowiłem dołożyć te pare stów i zainwestować w coś na poziomie fg-15. Moje pytanie do Was to, czy to dobry kask a hjc dobra firma i głowa będzie bezpieczna? Wiem że można położyć 2 kafle i kupić Araia czy Shoeia ale sprawa wygląda tak że im więcej wydam na kask/ciuchy tym mniej zostanie na maszyne. Z tego co przeglądam oferty sklepów to widze że za tą cene można mieć nolana czy suomy, i sam już na prawde nie wiem co kupic... z góry dzięki za pomoc ;)

Kask jest wykonany bardzo przyzwoicie, dobrze wyposażony, no i najważniejsze - skorupa z kompozytów :biggrin:

A teraz praktyka :

- antifog + deflektor = 0 parowania szyby, nawet stojąc 10 min przed garażem :) (póki co mały przebieg - z czasem ponoć antifog może się zetrzeć i trochę parować)

- aerodynamika ok - można bezstresowo kręcić głową przy trzycyfrowych prędkociach

- wentylacja bardzo dobra, nawet za dobra... po mieście nawet w słońcu przyjemnie, za to przy dużych prędkościach pizga w oczy trochę - nie na tyle uciążliwie żeby był to jakiś problem, ale może przeszkadzać (wina bocznych wlotów - są na to sposoby)

- wyciszony całkiem nieźle, przy przelotowym wydechu nie bolą uszy, nieprzyjemny szum wiatru zaczyna się tak przy 110, ale jest jeszcze dodatkowe dociskanie szybki które minimalnie coś tam pomaga

Ogólnie może nie jest idealny, ale porównując do kasków rzędu 300-400 zł, ..porównania nie ma :wink:

Aha i jeszcze powinieneś wiedzieć, że w tym modelu rozmiarówka jest trochę zaniżona, ludzie przeważnie biorą rozmiar mniejszy niż swój dotychczasowy - gąbki na policzkach mogą na początku robić z twarzy karpia, ale po 2-3 przejażdżkach fajnie się dopasowują, więc lepiej patrz jak góra kasku leży

Edytowane przez ElwisDB

Ostatnio wpadł mi w oko również model N62 od Nolana,

szukajka mówi. proponuję się zaprzyjaźnić z tym urządzeniem, bo 20parę tysięcy użytkowników omówiło już na tym forum mnóstwo kasków i innych elementów ubioru, zanim tu trafiłeś

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

szukajka mówi. proponuję się zaprzyjaźnić z tym urządzeniem, bo 20parę tysięcy użytkowników omówiło już na tym forum mnóstwo kasków i innych elementów ubioru, zanim tu trafiłeś

jsz

No faktycznie, dzięki za linka :wink: aczkolwiek nie ma tam zbyt wielu opinii więc gdyby jeszcze jakiś użytkownik N62 chciałby się podzielić swoimi wrażeniami był bym wdzięczny ;) jestem ciekaw jak on wypada w porównaniu do HJC? pzdr

Edytowane przez jokerPOZ