Karo Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Witajcie, sprawa dotyczy prawdopodobnie wszystkich Yamaha XVS 1300 T Tourer. (V-Star VStar 1300 Midnight Star) W motocyklu jest zamontowana wysoka szyba, właściwie bardzo wysoka - jadąc patrze przez szybę, a nie ponad. Szyba ta nieźle zabezpiecza przed wiatrem na wprost, ale od prędkości około 100, może 110 km/h w okolicach głowy zaczyna się sajgon. poszukałem przyczyny i okazuje się, że powietrze rozpychane przez przód motocykla, odbija się od kolana i wieje prosto w twarz. Na krótkich trasach jeżdżę czasem w otwartym kasku z daszkiem i przy prędkościach jak napisałem mało mi kasku nie zerwało z głowy. Tworzy się komin powietrza odbitego od kolana i przy 130, no moze 150 :) dech zapiera, a im szybciej tym gorzej. Nie wiem, czy ktoś z Yamahy kiedyś się przejechał na moto 1300T, ale wygląda na to, że chyba nie... Poczytałem trochę na forach w Stanach i znalazłem kilka przepisów na stworzenie deflektorów. Zrobiłem projekt mocowania i deflektora, potem model, a na końcu zamówiłem części w dwóch firmach. Deflektor jest zrobiony z poliwęglanu, bo plexi jest za krucha. Ma wymiar 170 mm x 460 mm. Ważne, aby pamiętać o wycięciach, które zabezpieczą deflektory przed połamaniem o gmole przy maksymalnym skręcie kierownicy. Mocowanie to kątownik ze stali nierdzewnej, polerowanej o wymiarach 30 x 20 x 250 mm z otworami pozwalającymi na mocowanie do standardowych śrub szyby (rozstaw 80 mm). Do kątownika przymocowałem szybę i od frontu zamaskowałem listwą ze stali polerowanej od frontu, wygląda moim zdaniem super, a kosztuje pewnie w zależności od wykonawcy, ale połowę tego co akcesoryjne, które są małe i sądzę, że poprawiają sytuację z turbulencjami trochę. Moje zamontowałem, sprawdziłem, do 140km/h w okolicach kasku ciągle cisza. Da się daleko podróżować. Jeśli kogoś interesuje to jak zrobić niech się odezwie na forum, albo na priva [email protected] Jakby co mogę zrobić fotki i gdzieś wystawić. pozdrawiam Rob Karo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo28 Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Mam podobny problem , mnie przy 130 otwiera szybe w Nolanie N42 , mam zamontowaną szybę SZYBA SWITCHBLADE 2-UP poprzednio jeździłem VYX 1800 z orginalną hondowską szybą i nie miałem tego problemu gdy byś mógł przysłać fotki to może bym sobie sprawił takie deflektory z góry dziękuje Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 podaj proszę adres mailowy, to wyślę testowałem na dwóch przejażdżkach - to działa teraz jeszcze zrobię chapsy na gmole i mój VStar zostanie turystykiem pozdro Mam podobny problem , mnie przy 130 otwiera szybe w Nolanie N42 , mam zamontowaną szybę SZYBA SWITCHBLADE 2-UP poprzednio jeździłem VYX 1800 z orginalną hondowską szybą i nie miałem tego problemu gdy byś mógł przysłać fotki to może bym sobie sprawił takie deflektory z góry dziękuje Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Czołem fotki wrzuciłem na adres: http://www.bikepics.com/members/karaton/08midnightstar/ nie ma sensu pchać ich przez email, a może się jeszcze komuś przydadzą - sorry za zamęt pozdro R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 dziś doszła jeszcze jedna kwestia - przy montażu lightbara Big Bike Parts okazało się, że musiałem trochę spiłować deflektory na dole, bo kierunkowskazy opierają się o róg deflektora. Jeśli ktoś będzie sobie robił deflektory, to z mojego doświadczenia wynika, że lepiej najpierw założyć lightbara, a potem dopiero dorabiac sobie deflektor. pozdro R Czołem fotki wrzuciłem na adres: http://www.bikepics.com/members/karaton/08midnightstar/ nie ma sensu pchać ich przez email, a może się jeszcze komuś przydadzą - sorry za zamęt pozdro R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo28 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Deflektory kupiłem w firmie Lidor za 350 zł , mają dwa rodzaje ja kupiłem przezroczyste , wczoraj jechałem 110 mil/h nie miałem żadnych turbulencji , nie otwierało mi kasku było naprawdę OK pozdrawiam Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weterynarz Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 piękne deflektory do orginalnej szyby zrobił mi gościu z Gdańska są ze stali nierdzewnej ,jeszcze nie miałem szansy wypróbować jak się sprawują ,no ale wyglądają świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 serwusdorzucam rysunek paratechniczny z obrysem deflektoramocowanie to kątownik 1x1 cm, ja zamówiłem ze stali polerowanejoczywiście konieczne jest połączenie mocowania z deflektorem i motocyklem, jak rozstawić otwory do mocowania do moto wynika z rozstawu mocowania szyby... praca odręczna, więc wybaczcie jakość, ale może się komuś przyda, przynajmniej jako początek pracy.... materiał to poliwęglan, nie pleksi, bo pleksi pęka pod byle naprężeniem pozdroKaRo20110405 deflektor yamaha Robert.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weterynarz Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 miałem najwiekszą szybe dostepną w salonie Yamahy ,którą zakupiłem po trasie do Częstochowy kiedy to powyżej 130 km/h ręce wydłużyły mi się o pare cm .Jednak coś było nie tak ,podczas jazdy w deszczu nic przez nią nie widziałem to był dramat .\Dlatego też szybe skróciłem i to znacznie i dołożyłem deflektory z nierdzewki Ijak jest Jest jepiej ale nie idealnie ,jednak jak mówi mój dobty znajomy na motocyklu musi wiać i ma całkowita racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 miałem najwiekszą szybe dostepną w salonie Yamahy ,którą zakupiłem po trasie do Częstochowy kiedy to powyżej 130 km/h ręce wydłużyły mi się o pare cm .Jednak coś było nie tak ,podczas jazdy w deszczu nic przez nią nie widziałem to był dramat .\Dlatego też szybe skróciłem i to znacznie i dołożyłem deflektory z nierdzewki Ijak jest Jest jepiej ale nie idealnie ,jednak jak mówi mój dobty znajomy na motocyklu musi wiać i ma całkowita racje niestety ktoś z Yamahy, kto zaplanował oryginalną szybę do XVS1300T (Tourer) chyba mieszka w Kalifornii, bo jazda w deszcz to dramat. Jechałem w końcu zeszłego sezonu po deszczu pod zachodzące słońce, na ruchliwej drodze - kompletna załama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Szyba w Yamasze jest w trzech rozmiarach.Pewnie masz największą i dlatego źle się jeździ.Trzeba albo zmienić na średnią albo obciąć . Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, są dwie szyby. Krótka ma 15 cali (38 cm), długa ma 23 i 1/4 cala (59 cm). Nie widziałem krótkiej na żywo, natomiast na aukcjach allegro, ebayu i u importerów w Polsce widziałem tylko Tourery z szybą długą - z tą, którą ja mam i o której piszę. Jest po prostu za długa. Ucięcie to chyba dobry pomysł, bo nowa kosztuje w US 350$, u nas na stronach Yamahy nie ma cen... Na allegro ktoś sprzedaje nówkę z mocowaniem za 1299 pln (http://allegro.pl/oryginalna-nowa-szyba-yamaha-1300-mocowanie-cena-i1539424923.html)Tylko nie wiem gdzie szukać kogoś kto dobrze obcina. Szyba jest chyba z poliwęglanu i nie wiem jaki kształt powinna mieć po obcięciu... btw to ciekawe jest, że w katalogach jest mowa o tych dwóch o których wyżej napisałem, a na fotkach są trzy....ciekawe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Samo obcięcie szyby nie jest trudną sprawą.Wystarczy okleić górę taśmą papierową,narysować odpowiedni kształt i ciąć.Można kątówką.Potem trzeba krawędź przeszlifować i zdjąć taśmę. Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesz Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 A czy ktoś testował szybę z firmy Motonautilus? Mają w ofercie taką 58 cm wysokości, mówlili że szyba robiona w PL tylko trzeba zamontować ich mocowanie i pasuje. Bo faktycznie prowadzenie w deszczu przy tej wysokiej to jakiś nekrototal ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weterynarz Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Samo obcięcie szyby nie jest trudną sprawą.Wystarczy okleić górę taśmą papierową,narysować odpowiedni kształt i ciąć.Można kątówką.Potem trzeba krawędź przeszlifować i zdjąć taśmę.W Gdyni obięcie szyby wyniosło mnie 20 pln ,wyszło super kształt łuku zachowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi