Skocz do zawartości

Simmering w dyfrze.

Korba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To znowu ja. W obudowie dyfra, na wyjściu wałka napędowego przed przegubem kardana jest simmering. Słyszałem, że powinny tam być dwa simmeringi jeden za drugim. Czy to prawda?? Ja mam jeden i to nowiutki, a olej leci mi stamtąd i kapie na obręcz i gumę

Gryf MC Poland

Bieżnia jest ok, sprawdzałem to przy składaniu. Dołożę ten drugi simmer i powinno być git. Tylko, że jakoś wolę jeździć niż grzebać na razie. Nie chce mi się rozbierać dyfra, a olej obcieram z koła co jakiś czas i śmigam dalej. :)

Gryf MC Poland

Cze

Bieznia może wyglądać jak nowa a nie trzyma wymiarów.

Jednym z roswiązań jest skrócenie sprężynki w uszczelniaczu. Nieraz pomaga.

Pomysł Michała jest chyba najrozsądniejszym wyjściem tylko trzeba trochę włożyć pracy.

nara

galar

Tzn bieżnia będzie trzymała wymiar o ile nie bedzie wyżłobiona. Tam jest mała powierzchnia pracy i pierwsze co powstaje to właśnie 2 wyżłobienia.

Zmień sobie simmeringi na polskie, bedzie funkcjonowało lepiej.

ja zaraz przystępuje do wrzucenia dyfra w moim MW

A ja znów słyszałem, że nie powinno się ich polerować tych bieżni. Muszą mieć odpowiednią porowatość by mógł tam się zbierać olej i smarować powierzchnię styków uszczelniając ją. Coś podobnie działają rysy po honowaniu na cylindrach.

Ps. gdzie i kiedy chcesz jechać tym weteranem. Może też bym się przejechał

Z tym polerowanie to też nie można oczywiście przesadzać- błyszczeć jak chrom nie musi , ale dobra gładź nie zaszkodzi

Z tym jeżdzeniem w tym roku to może być dupa.(choć do tej pory udawało mi się co lato zrobić większy wojaż)

-czeka nas mała rewolucja z przeprowadzką z domu ( może wyniosę się do bloku i może być kłopot z garażem na początku - czyli ze swobodnym dostępem {czyt. codziennym ;) } do motocykla w celu przygotowania go do wyjazdu)

-nowa praca

-obrona dyplomu :ehz:

W Polsce sporo już zwiedziłem (jeszcze mi został MRU), trzeba by się ruszyć gdzieś za granicę znowu (może Islandia? Pomarzyć dobra rzecz ha ha)

A i jeszcze jeden aspekt :cry: Cena paliwa. To po prostu paranoja. W ubiegłym roku na wyjazd poszło 850 zł na paliwo (M72) - paliwo było po 3.20 bodajże ,a część przejechałem na ruskim. A jak teraz wg. prognoz będzie np po 4zł ?

Jakiś pesymizm mnie ogarnia