Skocz do zawartości

naciąg łańcucha

dobczok
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc :)

Jak sprawdzic prawidklowy naciag lancucha, nigdy tego wczesniej nie robilem, a nie chce nic spartolic. Narazie jest tak: moto stoi na centralnej stopce i jak popchne lancuch palcem (dosyc mocno) to guma dotyka wachacza.

Jak wys prawdzacie naciag lancucha? Z gory dzieki za pomoc :clap:

hm na podnozce nie powinno siesprawdzac bo naciag jest inny gdy moto jest obciazone ale jesli do wahacza dotyka to powinno byc oki ja u siebie na moto stojacym na kolach i siedzacym przynajmniej kierowca zwis powinnien miec ok 2 cm jak zamocno naciagniesz to lancych bedzie strzelal znaczy ze musisz popuscic bo wyrabiasz uklad napedowy i lozysko walka zdawczego

racja dopiero zauwazylem mi chyba tak straruszek powiedzial bo on sporo czasu na etkach przejezdzil za mlodu cala polske dookola w 2 na 1 ecie :) :) (z bratem) a ta wogole to jest autonaciagacz w pokrywie zebatki tylniej ale ni ch*** nie moge go dostac (wilama ma ale nie pomyslalem zamawiajac zabatki do 2 biegu bede zmienial regultor to i naciagacz kupie) sprawdze to teorie lancucha przy zakladaniu silnika :D ciekawe czy sie sprawdzi :) :) :eek2:

tzn napinacz taka wajcha z rolka montowana w pokrywie cebatki tylniej nie widzialem tego na oczy nie wiem jak to dziala ale w serwisowce jest na rysunku i pewnie do czegos sluzy :) ale zastanawiam sie czy to nie zluzy do napinania lancucha przred wejsciem na zebatke tylnia wiecej nie powiem bo jak pisalem nie widzialem tego ani jako czesc ani jako calosc tylko jako rysunek :)

edit:/ nie sluzy do napinania przed zebatka bo montowane jest na gorze a wiec po zejsciu lancucha wiec do czego to sluzy ?? w ksiazce "Jeżdze motocyklem Mz" nie spotkalem sie z opisem takiego czegos ale na serwisowce jest a i na pokrywie jest miejsce aby to zamontowac (zaraz nad walkiem licznika) w sklepie w Szczecinie nie slyszeli o takim czyms w firmie Wilmat (http://www.wilmat.torun.com.pl/) maja to na stanie za pare zeta

MZ6007|NAPINACZ LANCUCHA MZ250 | 7,00

MZ6008|NAPINACZ LANCUCHA MZ150/251 | 3,50

p.s obecnie stronka ma chyba kryzys bo ciezko sie z nia polaczyc

w mojej eci nie ma takiego elementu ani w eci ktora mialem pare lat temu nie bylo a w sklepie nie wiedza oco chodzi moze to i seryjny ale ja takowego nie widzialem i zastanawiam sie jak dziala i do czego sluzy i jak to sie trzyma tej plastikowej oslony tylniej zebatki ze wogole do czegos to sie nadaje :) (wedlug serwisowki jakis wichajster jest zamocowany na plastikowej oslonie zabatki tylniej i zwie sie napinacz) ale mozliwe ze wedlug rysunku jest na oslonie zebatki a w zeczywistosci na osi kola jesli masz takie cos w eci to napisz jak to dziala i gdzie jest zamocowane bo teraz to ja jestem ciekawy :) 8O :)

Nie no ty chyba sobie jaja robisz :)

To jak ty naciągasz łańcuch w MZ tak jak w rowerze :?: :?: :?:

Napinacz łańcucha jest zamocowany na osi koła z prawej i z lewej strony po poluzowaniu osi dokręcasz nakrętki napinacza i koło idzie do tyłu naciągając łańcuch.

a rozumiem chodzi ci o te podkladki blaszane z gwintem ale to na rysunku to nie jest to to cos jest zamocowane gdzie kolo zebatki tylniej od strony lancucha pozniej poszukam czy gdzies na kompie nie mam foro z serwisowki czegos takiego

tak to nie sa te napinacze pod srubami oski to cos innego mam w ksiazce na kompie w serwisowce tego nie ma :) a w ksiazce z motocyklem na ty jest takie cos musze zrobic skana jak zloze maszymne do kupy to podjade do kolesia on ma skaner to zapodam wam rysunek a narazie czekac plis :) :) :)