Dr.Artur Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 kumplowi w b6 tak juz halasowal ze w koncu przestal odpalac ale nie pekl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 kumplowi w b6 tak juz halasowal ze w koncu przestal odpalac ale nie pekl Bo on nie powinien pekać, sam z siebie ze zmęczenia materiału, z tego co wiem na dziś to te wałki sie przytarły, przytrzymały i strzelił. Jesli się w czymś myle, to proszę się nie gniewac :bigrazz: nie jestem znawcą, czy profesjonalistą mechanikiem, dla tego nie naprawiem tego sam, bo mogło by być jeszcze gorzej :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Witam serdecznie Wczoraj w kolegi motorze (Suzuki GSX600F z 95 roku) po przejechaniu ok 100km, zrobienu 10 minutowego postoju i ponownym odpaleniu coś zgrzytnęło bardzo głośno w silniku i w taki sposób zakończyła się jego praca. Przy ponownej próbie odpalenia słychać głośny hałas metaliczny i nie da się go odpalić. Jest takie wrażenie jakby przeskakiwały jakieś zębatki. Wiem, że bez dokładnych oględzin nie da się zdiagnozować usterki ale liczę na jakąś podpowiedź z Waszej strony co mogło ulec uszkodzeniu. Może miał ktoś podobny przypadek i podzieli się doświadczeniem. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. I teraz wypada powołać Komisję Śledczą do wyjaśnienia powodów tak nietypowej awarii. Mam dwa podejrzenia które nie spodobają się właścicielowi: brak oleju Ktoś grzebał w głowicy Czekamy na`dalszy przebieg dochodzenia. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 naprawiac tego to sie juz chyba nie oplaca silniki po 1000zl chodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 naprawiac tego to sie juz chyba nie oplaca silniki po 1000zl chodza koszt naprawy kolego będzie podobny i wiesz na czym siedzisz , a silnik tez nie wiadomo jaki się kupi i co do końca może w nim być. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem co z tym będzie. I teraz wypada powołać Komisję Śledczą do wyjaśnienia powodów tak nietypowej awarii. Mam dwa podejrzenia które nie spodobają się właścicielowi: brak oleju Ktoś grzebał w głowicy Czekamy na`dalszy przebieg dochodzenia. olej był między minimum a max, nowo zalany 2 dni przed jazdą z kiepskim zakończeniem. A olej Motul (ester) 15W50 półsyntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Możnaby sprawdzić z jaką siłą były dokręcone mostki ktore trzymają wałki rozrządu. To by wiele powiedziało na temat kto składał silnik poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon_R6 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Wielkie dochodzenie, sprawa jest bardzo prosta. Łańcuch był poza zakresem naciągu dla napinacza. Przy obciążeniu przeskoczył i zmieniły się czasy rozrządu. Zawory spotkały się z tłokami wyłamując dźwigienki i zrywając łańcuszek... Nie mam danych, ale sądzę, że siła potrzebna do zerwania łańcuszka rozrządu jest dosyć spora. Nie jest możliwe aby zerwał się pod obciążeniem wynikający z napędu układu rozrządu. Jedyną opcją jest bezwładność układu korbowo tłokowego. Powodem awarii nie jest konstrukcja tylko niedbałość użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 wał też dostał, nie opłaca się naprawiać :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 to jednak z silnikiem mialem racje gosc wystawia na allegro od b6 za 1000zl z 2002 roku jesli dobrze pamietam w stanie bardzo dobrym i daje gwarancje rozruchowa mozna sie z nim dogadac. bmmotors czy jakos tak ma nik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 to jednak z silnikiem mialem racje gosc wystawia na allegro od b6 za 1000zl z 2002 roku jesli dobrze pamietam w stanie bardzo dobrym i daje gwarancje rozruchowa mozna sie z nim dogadac. bmmotors czy jakos tak ma nik Dzieki za info :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpero Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 95 rok -obstawiam że płytka regulacyjna od zaworów wyszła na spacer .... to sie czesto zdarzało dlatego suzuki wróciło do regulacji na śróbkach w późniejszych efach,inazumach i banditach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.051 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 karton87 porób fotki tego wraku, chętni pooglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) http://yfrog.com/jbobraz005fij http://yfrog.com/i3obraz003tyj http://yfrog.com/0hobraz002dyj http://yfrog.com/b5obraz001lhj Zamieściłem 4 fotki, widać na nich w sumie 4 pęknięte dźwigienki zaworowe, no i kawałek łańcuszka. Mam nadzieje że linki działają ;) Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez karton87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubertmtx Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Tak, linki działają.....Kurde silnik rozwalony, a to dopiero poczatek sezonu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karton87 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Tak, linki działają.....Kurde silnik rozwalony, a to dopiero poczatek sezonu.... No i to jest najgorsze że to nie jest późna jesień, czy zima, ale już jest 2 silnik :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi