wueska Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Te sprężyny w zależności od konstrukcji zacisku służą do: utrzymywania na swoim miejscu bolców po których poruszają się klocki lub jako dodatkowe ich zabezpieczenie. Klocek od tarczy odsuwa ciepło(spora siła zważywszy na to ze w przy hamowaniu przez 1 sekundę na styku tarczy i klocka wydziela się około 250stopni) i pęd powietrza, tarcza nie ma żadnych minimalnych krzywizn ani innych cuda wianków. Blaszki są bardzo często dołączone w kompletach klocków hamulcowych(jeśli rzeczywiście są one zabezpieczeniem przed wysuwaniem bolca). Sprawdź w serwisówce czy producent nie zaleca ich wymiany razem z klockami. Warto wymienić też prochowniki tłoczka, sworznie silent-blocka hamulca posmarować odpowiednim smarem. Tak samo wymiana płynu hamulcowego nie oznacza zlania starego i zalania nowego, już jak coś robię to warto by było wyczyścić dno zbiorniczka pompy i cylindry hamulcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tych blaszek akurat nikt nie dołącza wraz z klockami. Są elementem zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zależy od zacisku i jego konstrukcji, im starsze tym więcej elementów podlega wymianie przy okazji klocków. Zacisk 2 tłoczkowy Brembo stosowany w BMW i MZ element ten dołączony jest do klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLOSUZUKI Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Nie wiem w czym nadal jest problem???chyba wiadomo jak autor teamtu musi postapić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qunio Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 A nie słyszałeś że jazda motocyklem jest niebezpieczna,grozi śmiercią lub kalectwem ? Sam napisałeś poniższy tekst:"Tak oryginalkne tokico czterotłoczkowe chodzi mi o te blaszki które są na wierzchu zacisku przykręcone dwiema małymi śrubkami i powstrzymują klocki przet telepaniem". Zamiast się zastanawiać nad celem umieszczenia tych blaszek przez konstruktora zastanów się czy nie użyć do pisania następnych tekstów w edytorze WORD? bo mnie telepie jak czytam te wypociny. hehe most hillarious! Dzięki Panowie za wkład! własnie stałem sie posiadaczem używanych zacisków wraz z przewodami w cenie 90zł chyba nie drogo. Zaciski może sie na coś jeszcze sprzydadzą a balszki przłoże do siebie i bedzie tak jak fabryka chciała. W serwisie nie pytałem a to faktycznie czasem najlepsza opcja. Ps Blaszki w tym wypadku nie są zabezpieczeniem. Pozdrawiam Cytuj SportJazda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi