Kamcio Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam. Czy jeśli posiadam przełącznik zapłonu z wersji USA (światła na stałę) w R6 z '02roku i chciałbym je przerobić na Europejskie, żebym miał opcję wyłączenia świateł. Czy instalacja jest do tego przystosowana? Kwestia założenia tego "suwaka" od świateł, czy wszystko w instalacji od świateł do włącznika trzeba kłaść od nowa? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Wrzuć schemat to ci powiem dokładnie, ale prawdopodobnie trzeba by wymienić tylko przełącznik (oczywiście przełącznik świateł mijania/drogowe, a nie zapłonu tak jak sugerowałeś w swoim poście). Co chcesz osiągnąć przez możliwość wyłączenia świateł? Jeśli zależy ci tylko na łatwiejszym rozruchu to proponuję to: http://allegro.pl/item823449988_automatycz...sklep_lodz.html Edytowane 26 Listopada 2009 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Mi nie chodzi o mijania/drogowe, tylko o ten suwak który jest pod włącznikiem zapłonu a nad przyciskiem rozrusznika, którego jak wiadomo w wersji USA nie ma. Nic nie chcę zyskać,tylko lubię jak mam możliwość własnoręcznie włączyć światła, irytuje mnie jak po przekręceniu stacyjki od razu się świecą. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Niestety nie zadziała, światła mają zasilanie ze stacyjki. Musiał byś przerabiać instalacje. Najlepiej zastosować patent taki jak jest w R6, R1 od 2003 roku, czyli światła pozycyjne zapalają się po włączeniu zapłonu, a po rozruchu zapalają się światła mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A jak to zrobić? Akurat wersja USA nie ma świateł pozycyjnych. Ma ktoś jakiś schemat jak podłączyć światła mijania, żeby się zapalały po odpaleniu silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A jak to zrobić? Akurat wersja USA nie ma świateł pozycyjnych. Ma ktoś jakiś schemat jak podłączyć światła mijania, żeby się zapalały po odpaleniu silnika? Już przecież podałem ci link do urządzenia, które to umożliwia. Wystarczy je podłączyć, w zestawie jest instrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A nie idzie tego własnoręcznie zrobić? Jakiś schemat czy coś, bo mam możliwości i mógłbym to sam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) A nie idzie tego własnoręcznie zrobić? Jakiś schemat czy coś, bo mam możliwości i mógłbym to sam zrobić. Sam nad tym myślałem, ale koszty wykonania takiego układu przewyższają koszt zakupu gotowego (samo wykonanie płytki to koszt ok.40 pln). Schematu nie posiadam. Edytowane 28 Listopada 2009 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 To faktycznie pozostaje zainwestować w gotowca. Dzięki bardzo wszystkim za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 A jak to zrobić? Akurat wersja USA nie ma świateł pozycyjnych. Ma ktoś jakiś schemat jak podłączyć światła mijania, żeby się zapalały po odpaleniu silnika? W wersji USA światła pozycyjne to są z przodu obrysówki,czyli świecące przednie kierunki i tylna lampa. Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 To faktycznie pozostaje zainwestować w gotowca. Dzięki bardzo wszystkim za pomoc :) Można jeszcze wykorzystać sygnał z kontrolki ciśnienia oleju, który wysteruje tranzystor (najpierw trzeba odwrócić sygnał) a ten z kolei wysteruje przekaźnik świateł, ale nie polecam tego, to takie druciarstwo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Sam nad tym myślałem, ale koszty wykonania takiego układu przewyższają koszt zakupu gotowego (samo wykonanie płytki to koszt ok.40 pln). Schematu nie posiadam. Co Ty pitolisz.Jakie 40 zł :banghead: Sam robie takie automaty, które uruchamiaja się po rozruchu silnika.Wstawiłem ich juz wiele do aut i pracują bezbłędnie. Można jeszcze wykorzystać sygnał z kontrolki ciśnienia oleju, który wysteruje tranzystor (najpierw trzeba odwrócić sygnał) a ten z kolei wysteruje przekaźnik świateł, ale nie polecam tego, to takie druciarstwo smile.gif A w tych z allegro to myślisz, że co jest w środku... Edytowane 28 Listopada 2009 przez monter75 Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Co Ty pitolisz.Jakie 40 zł :banghead: Sam robie takie automaty, które uruchamiaja się po rozruchu silnika.Wstawiłem ich juz wiele do aut i pracują bezbłędnie. Można jeszcze wykorzystać sygnał z kontrolki ciśnienia oleju, który wysteruje tranzystor (najpierw trzeba odwrócić sygnał) a ten z kolei wysteruje przekaźnik świateł, ale nie polecam tego, to takie druciarstwo smile.gif A w tych z allegro to myślisz, że co jest w środku... Ok. Jak masz już przygotowany wzór płytki ( dokumentacje ) to wyprodukowanie kolejnych jest już dużo tańsze, chodziło mi o to że nie opłaca się robić jednej sztuki. Co do automatów z allegro to wiadomo są różne (ten do którego podałem link załącza światła dopiero po osiągnięciu napięcia aku +13,8V). Widziałem też takie które działają na zasadzie detekcji sygnału alternatora. Edytowane 28 Listopada 2009 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Ok. Jak masz już przygotowany wzór płytki ( dokumentacje ) to wyprodukowanie kolejnych jest już dużo tańsze, chodziło mi o to że nie opłaca się robić jednej sztuki. Co do automatów z allegro to wiadomo są różne (ten do którego podałem link załącza światła dopiero po osiągnięciu napięcia aku +13,8V). Widziałem też takie które działają na zasadzie detekcji sygnału alternatora. No i tą dokumentację mogę przesłąć.Chociaz dokumentacja to wielkie słowo.Z drugiej strony na elektrodzie mnóstwo takich schematów.Aczkolwiek mój sprawdzony. Mój wykorzystuje plus pojawiający się z alternatora na kontrolkę ładowania. Jest niewielka różnica między tym a tym, który wykorzystuje odpowiednio wysokie napięcie. Tak ogólnie to myślę że aby zrobić jeden to koszt 10 zł.I ile własnej satysfakcji. HOWK Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamcio Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Zamówiłem: http://allegro.pl/item823449988_automatycz...sklep_lodz.html. Może mi ktoś wytłumaczyć lub pokazać schemat jak to podłączyć, żeby po zapaleniu stacyjki (światła mam teraz na stałę) światła się nie włączały tylko dopiero po osiągnięciu 13,8V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi