Skocz do zawartości

VLR 1800 C

christopheer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Za kilkanaście dni będę posiadaczem tego motocykla i chcę zmienić od razu wydech na Road Burnera. Silnik podobno jest taki sam jak w VZR 1800 R. Słyszałem, że zmieniając wydech w VZR-ach trzeba dodać power commandera /nie wiem czy dobrze to napisałem/. I tu mam pytanie, czy rzeczywiście trzeba robić takie przeróbki lub jeszcze inne, czy wystarczy tylko przełożyć wydech z przełożeniem sondy? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich!!!

Edytowane przez christopheer

zmieniałem już wydech w moim poprzednim motocyklu na Cobry, ale był to gaźnikowy VL1500 i poza przełożeniem wydechu nie było więcej roboty ani żadnej regulacji .... Pytasz po co zmienia się wydech ...? Dla brzmienia oczywiście i w równym stopniu dla wyglądu ... Wiadomo, że jedne zmiany wprowadzają następne i dlatego pytam na forum tych którzy już to zrobili, żeby nie narobić kaszany.

Dwa miesiące temu montowałem kumplowi ten sam typ Road Burnerów tylko że do Yamahy 1300 /rocznik 2008/. Miały przygotowany gwint na sondę lambda. Wydaje mi się, że w zależności od tego czy moto jest na gaźniku czy na wtrysku to producent wydechów przygotowuje je pod sondę albo nie. Potwierdza to fakt mojego poprzedniego motocykla. Montowane w nim Cobry nie miały podejścia pod sondę, moto było na gaźniku.

Dwa miesiące temu montowałem kumplowi ten sam typ Road Burnerów tylko że do Yamahy 1300 /rocznik 2008/. Miały przygotowany gwint na sondę lambda. Wydaje mi się, że w zależności od tego czy moto jest na gaźniku czy na wtrysku to producent wydechów przygotowuje je pod sondę albo nie. Potwierdza to fakt mojego poprzedniego motocykla. Montowane w nim Cobry nie miały podejścia pod sondę, moto było na gaźniku.

Witam

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz innych?!

Jak chcesz zmienić kominy na garnki to będziesz miał 3 problemy

1 sondy jeśli to europa

2 exap

3 połączenie gazów z 2 kominów razem i utrzymanie ciśnienia w nich

Jak kupisz powercomandera i zestroisz go do tego wydechu to problem 3 zostanie usunięty , jeśli masz USA to problem 1 masz rozwiązany ale exap pozostanie nadal problemem powodującym błąd na kompie i świecenie kontrolik FI , można zamątować sterownik exapu gdzieś w moto ale prościej jest wyłączyć tą funkcie w programie , niestety nie mam softu aby to zrobić więc masz jedną tylko opcie

Pozdrawiam

Podstawowe pytanie, czy zdajesz sobie sprawę po co zmienia się wydech i jakie wprowadza to zmiany w całym układzie?

Najwidoczniej nie zdaje sobie kolega sprawy co się wtedy zmienia, i jakie szkodliwe są tabletki od bulu głowy :)

To są tylko moje sugestie. Pytam, żeby nie narobić sobie kłopotów. Z tego co już zauważyłem w sieci, power commander jest dostępny oczywiście za odpowiednią cenę. Pozostaje jeszcze pytanie, czy mogę zrobić to sam /montaż i wgranie map/ czy jestem uzależniony od mechanika motocyklowego ...?

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam

Musisz go zestroić na hamowni, co do tego czy dasz rade sam to zamątować to nie wiem, musisz sam sobie na to pytanie odpowiedzieć. Vzr ma miejsce na comandera już przewidziane i musisz się wpiąć pod potencjometry położenia przepustnic. tylko nie wiem poco ci to??

Witam.

By oszukać zawór jest:

TO

Czy działa? nie wiem...

A co do wydechu to akurat w VZR najłatwiej jest zmienić to co za zaworem, czyli same końcówki wydechu. Trochę pokombinować i dobrać sobie dźwięk. Nie będzie to pewnie tak soczyste jak całe wydechy ale tańsze i nie ingerujące w podzespoły czy zestrojenia. Cokolwiek co zrobimy za zaworem nie wpływa na resztę no chyba że tak zmniejszymy wylot że zadławimy ale to chyba oczywiste... :icon_rolleyes:

Pozdrawiam.