rachub48 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) To może teraz ja. Chciałem wymienić klocki hamulcowe, wyjąłem stare zużyte i nie mogę założyć nowych, nie mieszczą się. Mam jeden zacisk, z tłoczkami na przeciwko siebie.Gdy naciskam kilkakrotnie rączkę hamulca, tłoczki zbliżają się do siebie, ale nie chcą się schować do końca. Wiecie co mam teraz zrobić? Wyjąć te tłoczki i wyczyścić czy co?tylko tak mogą się cofnąćróżnica między klockamizdjęcie z jednym klockiem Edytowane 12 Maja 2011 przez rachub48 Cytuj Jawa Robby 50 ==> Yamaha XT 600E ==> Honda CB 900F Hornet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Wcisnij tloczki do samego konca (tzn zaloz stare klocki, wloz pomiedzy nie srubokret i rozepchnij) Edytowane 12 Maja 2011 przez Limo Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yze750 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Proponuję rozbiórke zacisku - wyjęcie tłoczków, obadanie ich stanu powierzchni oraz stanu uszczelniaczy. W najlepszym przypadku trzeba to wszystko będzie wyczyscic i złożyć na smar do tłoczków, a w najgorszym wymienić uszczelniacze (najlepiej komplet). Przy okazji wymienisz płym hamulcowy na nowy ;) Cytuj --== XtzParts.com - części do XTZ 660, XTZ 750, TDM 850, TRX 850, TDM 900 ==-- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 No tak, to by było najlepsze wyjście, ale tak patrzę na ten zacisk i nie widzę innej opcji jak wyciąganie i czyszczenie każdego tłoczka pojedynczo :) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rachub48 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 już jest git, wyciągnąłem cięższe działo. Śrubokręta nie miałem za bardzo gdzie oprzeć, za to przecinak już tak :icon_mrgreen: . Trzeba było użyć trochę więcej siły, wtedy poszło. Od 4 lat tłoczki tylko się wysuwały, nie miały okazji powrócić "do początku". Ale nówki już założone i sprawdzone. Płyn także wymieniony. Cytuj Jawa Robby 50 ==> Yamaha XT 600E ==> Honda CB 900F Hornet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi