derbixxx Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Witam, piszę do Was, aby dowiedzieć się czegoś więcej o konsekwencjach mojej wczorajszej niemiłej przygody. Otóż jechałem sobie swoją Yamahą XT 125R i w pewnym momencie na krótko zaczęło ją mulic i zgasła tak po prostu jakby jej zabrakło paliwa czy coś. Dotoczyłem się na pobocze, sprawdziłem paliwo, świecę i nic... No to sprawdziłem olej silnikowy. A tam szok!! PUSTO!! Dotoczyłem się ponad 2 km na stację benzynową kupiłem olej silnikowy do moto i nadal nic. Gdy ruszam rozrusznikiem nożnym to tłok się kręci, tak samo gdy powoli biegnę na luzie i wrzuce jedynke to motocykl trochę przyhamuje, kangurka jednego zrobi, ale nie odpala.... Silnik pewnie zatarty :/ Stąd rodzi się moje pytanie - co i jakim kosztem trzeba wymienić, naprawić? Są zatarcia lekkie i ciężkie czy tylko po prostu zatarcie i zawsze jest ta sama procedura naprawcza? Cytuj www.bikepics.com/members/filipski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Nikt nie jest wróżka: ściagnij/kup serwisówke. Rozbierz silnik sprawdź i dowiesz sie co jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lionix Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Przeriabiałem w DRZ- tyle że u mnie było bardziej hardcorowo, bo olej był, a pierścień pękł :P Chmura dymu jak za 50 letnim dizlem No więc, zdejmujesz głowicę, cylinder, i patrzysz. Pewno będzie do wymiany. No to wymieniasz tłok, dajesz cylinder do szlifu czy tam tulejowania, i teoretycznie można jeździć.... ale....sprawdź głowicę- czy wałki rozrządu się nie zatarły, jak tam szklanki, sprawdź sprzęgło...jak będzie OK- wstawiaj cylinder z tłokiem, i w drogę. Ogólnie jazda bez oleju nie służy silnikowi :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
major000 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Jeśli jezdziłeś bez oleju( zależy jak długo) to silnik począwszy od korby, przez skrzynie kończąc na głowicy dostał nieźle po dupie. Silnik w proszek i ocena strat. Kara finansowa bedzie okrutna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi