romekjagoda Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) 2 Tygodnie temu zarejestrowałem motocykl w BE (dotychczas zarejestrowany w Polsce). Muszę wysłać wniosek o wyrejestrowanie pojazdu do polskiego Wydziału Komunikacji. Rozmawiałem z moją agentką ubezp. w sprawie ewentualnego zwrotu zapłaconego ubezpieczenia OC (zostało mi chyba 9-10 miesięcy). Agentka odpowiedziała, że może z tym być problem, ale że spróbować można. Moje pytanie: Czy PiZetJu może się na mnie wypiąć i nie oddać kasy za niewykorzystany okres składkowy? Jeśli nie może, podajcie proszę jakąś podstawę prawną, bym mógł się na nią powołać. Ze z góry dzięki ;) Edytowane 7 Września 2009 przez romekjagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 2 Tygodnie temu zarejestrowałem motocykl w BE (dotychczas zarejestrowany w Polsce). Muszę wysłać wniosek o wyrejestrowanie pojazdu do polskiego Wydziału Komunikacji. Rozmawiałem z moją agentką ubezp. w sprawie ewentualnego zwrotu zapłaconego ubezpieczenia OC (zostało mi chyba 9-10 miesięcy). Agentka odpowiedziała, że może z tym być problem, ale że spróbować można. Moje pytanie: Czy PiZetJu może się na mnie wypiąć i nie oddać kasy za niewykorzystany okres składkowy? Jeśli nie może, podajcie proszę jakąś podstawę prawną, bym mógł się na nią powołać. Ze z góry dzięki ;) Jeśli chodzi o OC przepisy się zmieniły w porównaniu do lat wcześniejszych. Teraz ubezpieczenie jest przypisane do pojazdu, a nie jak dotychczas do właściciela. W Lipcu nabyłem nowe moto, poszedłem z OC byłego właściciela i do umowy został dopisany tylko aneks z moimi danymi osobowymi bez dodatkowych opłat. Gdy sprzedawałem motocykl (Maj 2009) tylko zgłosiłem to w PZU i Urzędzie komunikacji w którym musiałem być osobiście. PZU nic już nie oddaje ale spróbować zawsze można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żunio Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Wiadomo złodzieje nie odpuszczą kasy. W PL jeżeli sprzedajesz pojazd to robisz to z aktualnym OC na siebie które przechodzi na kupującego ale jeżeli Ty miałeś max. zniżki a nowy nabywca ich nie ma to dopłaca różnicę za okres od zakupu do końca umowy OC. Jeżeli Ty (sprzedający) nie posiadałeś zniżek, zapłaciłeś wyższą składkę a kupujący posiada zniżki to ubezpieczyciel nakręca nowego nabywcę do pozostania przy obecnej umowie OC na poprzedniego właściciela do czasu wygaśnięcia umowy celem kradzieży różnicy którą by musiał oddać poprzedniemu właścicielowi i skorygowania opłaty OC według zniżek nabywcy pojazdu. W przypadku gdy pojazd jest rejestrowany poza granicami kraju ubezpieczyciel powinien oddać kasę za okres od zarejestrowania w innym kraju do końca umowy OC. Trochę to skomplikowane ale do ogarnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi