Skocz do zawartości

Zwrot OC po wyrejestrowaniu pojazdu

Rekomendowane odpowiedzi

2 Tygodnie temu zarejestrowałem motocykl w BE (dotychczas zarejestrowany w Polsce). Muszę wysłać wniosek o wyrejestrowanie pojazdu do polskiego Wydziału Komunikacji. Rozmawiałem z moją agentką ubezp. w sprawie ewentualnego zwrotu zapłaconego ubezpieczenia OC (zostało mi chyba 9-10 miesięcy). Agentka odpowiedziała, że może z tym być problem, ale że spróbować można.

Moje pytanie: Czy PiZetJu może się na mnie wypiąć i nie oddać kasy za niewykorzystany okres składkowy? Jeśli nie może, podajcie proszę jakąś podstawę prawną, bym mógł się na nią powołać.

Ze z góry dzięki ;)

Edytowane przez romekjagoda

2 Tygodnie temu zarejestrowałem motocykl w BE (dotychczas zarejestrowany w Polsce). Muszę wysłać wniosek o wyrejestrowanie pojazdu do polskiego Wydziału Komunikacji. Rozmawiałem z moją agentką ubezp. w sprawie ewentualnego zwrotu zapłaconego ubezpieczenia OC (zostało mi chyba 9-10 miesięcy). Agentka odpowiedziała, że może z tym być problem, ale że spróbować można.

Moje pytanie: Czy PiZetJu może się na mnie wypiąć i nie oddać kasy za niewykorzystany okres składkowy? Jeśli nie może, podajcie proszę jakąś podstawę prawną, bym mógł się na nią powołać.

Ze z góry dzięki ;)

Jeśli chodzi o OC przepisy się zmieniły w porównaniu do lat wcześniejszych. Teraz ubezpieczenie jest przypisane do pojazdu, a nie jak dotychczas do właściciela. W Lipcu nabyłem nowe moto, poszedłem z OC byłego właściciela i do umowy został dopisany tylko aneks z moimi danymi osobowymi bez dodatkowych opłat. Gdy sprzedawałem motocykl (Maj 2009) tylko zgłosiłem to w PZU i Urzędzie komunikacji w którym musiałem być osobiście. PZU nic już nie oddaje ale spróbować zawsze można.

milicjaforum.jpg

Wiadomo złodzieje nie odpuszczą kasy.

W PL jeżeli sprzedajesz pojazd to robisz to z aktualnym OC na siebie które przechodzi na kupującego ale jeżeli Ty miałeś max. zniżki a nowy nabywca ich nie ma to dopłaca różnicę za okres od zakupu do końca umowy OC. Jeżeli Ty (sprzedający) nie posiadałeś zniżek, zapłaciłeś wyższą składkę a kupujący posiada zniżki to ubezpieczyciel nakręca nowego nabywcę do pozostania przy obecnej umowie OC na poprzedniego właściciela do czasu wygaśnięcia umowy celem kradzieży różnicy którą by musiał oddać poprzedniemu właścicielowi i skorygowania opłaty OC według zniżek nabywcy pojazdu.

W przypadku gdy pojazd jest rejestrowany poza granicami kraju ubezpieczyciel powinien oddać kasę za okres od zarejestrowania w innym kraju do końca umowy OC.

Trochę to skomplikowane ale do ogarnięcia