mortal Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Witam Czy ktos z forum mial do czynienia z taką operacją? Mam do kupienia silnik od XT Tenere i wstawilbym go do swojej TT, na pierwszy rzut oka silniki różnią się tylko tym ze XT ma rozrusznik a TT kopniak.. Czy da rade zlożyc z tych dwóch jeden silnik na kopniak? czy te silniki są identyczne w budowie? Silnik który chcę kupic: http://allegro.pl/item684330582_silnik_xt_600.html Moje moto to dokładnie TT 600N 59X rocznik '92: wygląda prawie jak te z tym ze ma tarcze na przodzie: http://www.motorcyclespecs.co.za/model/yam..._tt600%2083.htm Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANANvanDYK Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Najlepiej abyś dogadał się ze sprzedającym i osobiście spawdził czy pasują. Taki silnik "600" mógł być produkowany w 10 odmianach i wtedy przekładki części z jednego do drugiego silnika mogą się nie udać. Spójrz na sposób mocowania silnika, rodzaj zapłonu (CDI/TCI), rodzaj ładowania (jednofazowy/trójfazowy), szerokość pokrywy zapłonu, rodzaj i umieszczenie zębatki łańcuchowej. Silnik z rozrusznikiem elektrycznym będzie potrzebował zupełnie innej instalacji elektrycznej. Cytuj 7,352 osób lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.zielony Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 pasować to będzie, ale właśnie będziesz musiał dodatkowa instalacje poprowadzić do rozrusznika(chyba ze bez rozrusznika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Instalacja do rozrusznika to jest najmniejszy problem w tym wszytskim. Kwestia spasowania mocowan silnika do ramy. Konstrukcyjnie silniki z obu modeli sa bardzo podobne do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortal Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Planuje zrobic to w taki sposób że ze starego silnika przenosze mechanizm kopniaka do tego od Xt, a rozrusznik wywalam, tylko niewiem wlasnie czy to przejdzie, słyszalem ze te silniki są identyczne, tylko czy w 100%? Chyba jednak pojade poprostu do goscia ze swoim starym silnikiem i na miejscu porównam, tylko ze to kawał drogi i niewiem czy bede w stanie dojść do czegos bez rozbierania go :icon_rolleyes: Edytowane 22 Lipca 2009 przez mortal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.zielony Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja napisze ci tak, mam 2 kumpli co jeden ma tenere z założonym silnikiem od tt 600 94r. a drugi ma tt 600 94r. z założonym silnikiem od xt 600 wiec myślę ze nie będzie problemu z przełożeniem. pozdro pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortal Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja napisze ci tak, mam 2 kumpli co jeden ma tenere z założonym silnikiem od tt 600 94r. a drugi ma tt 600 94r. z założonym silnikiem od xt 600 wiec myślę ze nie będzie problemu z przełożeniem. pozdro pozdro I o to mi chodziło :biggrin: dzięki za konkretną odpowiedź! :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi