Rymek Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Witam. Ostatnio zauwazylem ze nie wlacza mi sie wentylator przy chlodnicy w mojej marudzie. Pojechalem do szamanow, okazalo sie ze czujnik (wlacznik) jest kopniety. Oryginal kosztuje 280zl (sic!). Pytanie nastepujace, czy ktos wie moze czy jakis samochodowy wlacznik by sie nadawal? Potrzebuje takiego ktorego temperatura aktywacji jest okolo 100 stopni (serwisowka podaje 105 stopni na on i 100 off). Wydawac na oryginal kasy mi sie troche nie usmiecha, a z tego co widze samochodowe wlaczniki sa praktycznie takie same. Jutro mam zamiar sie wybrac do InterCarsa zeby im rzucic czesc na stol i powiedziec 'trzeba mi to!', ale fajnie by bylo wiedziec czego konkretniej szukam. Help! :) ponizej zdjecie czesci o ktora mi chodzi: http://www.rymek.org/DSC00705.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 16 Lipca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 To ten wkręcany w bok chłodnicy? Konkretnie to trudno powiedzieć. Generalnie udaje się dobrać, choć z mojego doświadczenia wynika, że wychodzi 50 na 50 procent prób. Pomysł, aby go wziąć i pojechać na dobranie jest słuszny, niemniej muszi mieć do spełnienia dwa parametry - temperaturę przy której zacznie działać (w samochodach zwykle jest nieco inna) oraz średnicę (plus zwój) gwintu. Czyli upewnij się, przy jakiej temperaturze pownien włączać wentylator (zwykle 103-104 stopnie), a co do gwintu to już porównasz sobie organoleptycznie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rymek Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 To ten wkręcany w bok chłodnicy? no u mnie akurat u dolu i u gory (gorny czujnik jest od kontrolki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 16 Lipca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 OK, teraz tak. Musiałbyś oddać ten czujnik do jakiegoś dobrego elektryka, aby pomierzył wartości. Tak przynajmiej robi nasz elektryk. POten już pozostaje tylko dobranie czujnika pod kątem możliwości jego wkręcenia. Myślę, że każdy najbliższy elekktryk te wartości Ci pomierzy i obliczy, a wtedy zostaje tylko poszukiwanie odpowiednika (co jak wspomniałem, oznacza pól na pól szans ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Czujnik oplowski powinien być OK do tego przejsciówka jeśli chodzi o gwint. Zabawy troche ale działa. Trzeba mieć dokładne dane i miernik w łapie zeby cos na ten temat dziłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rymek Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Jakby ktos sie interesowal to znalazlem zamiennik do Nissana Primery 2.0. Jest prawiie taki sam, co prawda 3 pinowy, ale ten na wieksza temperature wlacza sie przy 103 stopniach wylacza przy 97 (oryginal 105-100). 170zl w kieszeni :) Jakby mi 'na gwalt' nie bylo potrzeba to pewnie jeszcze taniej bym znalazl. Dzieki wszystkim za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi