billy Opublikowano 26 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2004 Wkręcił Iskrę FE65PRS czyli świeca o zdecydowanie zbyt małej wartości cieplnej. Silnik chodzi naprawdę łądnie ale gdy się cieplej zrobi - od razu spalanie stukowe. witam , czy to napewno to spalanie stukowe bylo spowodowane przez długi gwint ??nie to że kwestionuje ale tak z ciekawosci pytam - też miałem to spalanie stukowe ( też tylko jak silnik był rozgrzany ) i sie okazało że to wina złego ustawienia zapłonu. co do świec - ja w MZ jeżdże na Iskrze 95 - czyli świeca przeznaczona do malucha. i jest w porządku.Bosch też nie zadługo mi pochodził. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropelka_350 Opublikowano 26 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2004 Swieca z długim gwintem wkrecona do konca powoduje dodatkowo zmianę punktu zapłonu i niewłaściwe oczyszczanie świecy.Można stosować takie świece ale po zastosowaniu podkładek. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 29 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2004 Świeca FE65 PRS to świeca z długim gwintem , w nazwie podane jest jeszcze R- rezystor, P- wystająca elektroda, S- nie wiem co znaczy. Można sobe zerknąć na stronę Iskry mają tam rozpisane wszystkie oznaczenia.A wiec świeca zaprojektowana była z takim bilansem cieplnym że ciepło odprowadzane jest całym gwintem , a my nie dosyć że zmniejszamy ta powierzchnie to zamiast odbierać ciepło to dostarczany je jeszcze bo świeca wystaje częścią gwintowaną w komorze spalania.Tak więc będzie się przegrzewać i będzie spalanie stukowe nie ma się co dziwić.Poza tym to i tak jest świeca dosyć ciepła ( oznaczenie 65) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 29 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2004 Co do świec mam pytanie-jeżeli elektrody są lekko czarne ale to dookoła środkowej elektrody jest rudawe to świadczy to o prawidłowej mieszance czy za bogatej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 30 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2004 Generalnie środkowa i boczna oraz stożek izolatora ma mieć kolor piaskowy. Reszta może być czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 31 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2004 Ale właśnie ja stożek izolatora mam rudy piaskowy czy jak go tam nie nazwać :) za to elektordy mam lekko czarne,czyli jedno we właściwym kolorze ale już elektrody nie...dlatego nie wiem jaka to jest mieszanka :D :?: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZI Opublikowano 31 Marca 2004 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2004 Ja podobnie mialem w Simsonie, więc zmienilem minimalnie odstęp elektrod i bylo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi