Skocz do zawartości

świece zapłonowe

Budzik-WGR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wkręcił Iskrę FE65PRS czyli świeca o zdecydowanie zbyt małej wartości cieplnej. Silnik chodzi naprawdę łądnie ale gdy się cieplej zrobi - od razu spalanie stukowe.

witam , czy to napewno to spalanie stukowe bylo spowodowane przez długi gwint ??

nie to że kwestionuje ale tak z ciekawosci pytam - też miałem to spalanie stukowe ( też tylko jak silnik był rozgrzany ) i sie okazało że to wina złego ustawienia zapłonu.

co do świec - ja w MZ jeżdże na Iskrze 95 - czyli świeca przeznaczona do malucha. i jest w porządku.

Bosch też nie zadługo mi pochodził.

pozdrawiam

Świeca FE65 PRS to świeca z długim gwintem , w nazwie podane jest jeszcze R- rezystor, P- wystająca elektroda, S- nie wiem co znaczy. Można sobe zerknąć na stronę Iskry mają tam rozpisane wszystkie oznaczenia.

A wiec świeca zaprojektowana była z takim bilansem cieplnym że ciepło odprowadzane jest całym gwintem , a my nie dosyć że zmniejszamy ta powierzchnie to zamiast odbierać ciepło to dostarczany je jeszcze bo świeca wystaje częścią gwintowaną w komorze spalania.

Tak więc będzie się przegrzewać i będzie spalanie stukowe nie ma się co dziwić.

Poza tym to i tak jest świeca dosyć ciepła ( oznaczenie 65)

Ale właśnie ja stożek izolatora mam rudy piaskowy czy jak go tam nie nazwać :) za to elektordy mam lekko czarne,czyli jedno we właściwym kolorze ale już elektrody nie...dlatego nie wiem jaka to jest mieszanka :D :?: :!: