Skocz do zawartości

szwajcaria

ptolek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam prosbe.wybieram sie na przelomie lipca i sieprpnia do szwajcarii do lozzany.to moja pierwsza tak dluga trasa.moze mi ktos podpowie co i jak i co powinnienem wiedziec.troche sie naczytalem i mam lekkiego stracha.a to ze tlumiki moga byc za glosne albo cos tam jeszcze.pewno bede spal gdzies po drodze w niemczech wiec moze tez mi cos polecicie;)z gory dziekuje za pomoc i cenne wskazowki;)

p.s.moze ktos jedzie w tym kierunku w tamtym terminie;)?

• 4 tygodnie później...

Kolega miał głośny tłumik, i światła ksenonowe. Tłumik darł się, jeśli dał po garach... więc podczas turystycznej wędrówki nie było źle... Akurat Szwajcarię ominęliśmy, więc nie wiem jak stróże prawa tego kraju by zareagowali.

Nie planuj zwłaszcza w górach zbyt długich tras.

Trudno cokolwiek napisać, bo nie wiem coś naczytał.

Noclegi szukałem podczas podróży. Sa to kraje raczej cywilizowane, więc i kłopotu ze znalezieniem nie miałem.

Jeśli jest to Twoja pierwsza podróż... weź stopery do uszu, nie zawsze o nich wspominają, a życie podczas długiej podróży ułatwiają. ;)

Jedno jest pewne - ja bedziesz wjezdzal na teren Szwajcarii to panowie z budki popatrza na Twoja tablice rejestracyjna i beda Ci kazac zjechac na bok. Pozniej kontrola dokumentow :wink:

No chyba ze tylko ja trafilem na taka nadgorliwa zmiane ...

Do wydechu mi sie nie przyczepili - choc glosnosc to pojecie wzgledne.

Podejrzewam, ze bedziesz jechal przez DDR'y lub Niemcy poludniuwe. W DR'ach ceny mniejszych hoteli sa cywilizowane, na poludniu moze byc roznie w zaleznosci od standardu.

Za moclegiem radzilbym rozgladac sie nieco wczesniej a nie w ostatniej chwili.

Po drodze czesto mozna zauwazyc

Zimmer Frei

Zimmer

koszta niewielkie

W Szwajcari to juz troche inna bajka. jezeli planujesz przejazd autostrada musisz juz na granicy wykupic Vigniete koszt 27,- € ( nie u dziadka ktiory lata z torby na podbrzuszu tylko w budynku obok celnikow - jest taniej ). Jezeli nie planujesz autostrad to pamietaj, ze predkosc dopuszczalna to 80 km / h :banghead: Na radarowcow mozesz natknac sie wszedzie, mimo tego odczas moich wojazy natknalem sie na nich jedynie dwa razy, co nieznaczy, ze ich niema.

Do tlumikow Niemcy sie nie przyczepia, Szwajcarzy nie powinni. Rozplanuj sobe trase i poszperaj tez po necie - co do noclegow, moze byc horendalnie drogo.

Szkoda, ze nie napisales jaka trasa planujesz jechac, Nie wiem na ile Intruderem da sie posmigac po winklach, jezeli planujesz przejazdy przez przelecze to radze dokladnie przed samym wyjazdem sprawdzic, czy dana przelecz jest otwarta.

:crossy: