Skocz do zawartości

Dlaczego niemożna wirować ciuchów na moto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Doszła mnie taka rozkmina że dziś sobie przybrudziłem całe kombi które jest tekstylne a w sobotę jest zlot na który chciałbym jechać a muszę wyjechać w piątek i przenocować u kumpla. A do jutra nie wyschnie mi kombinezon jeśli go nie wywiruje. Dlaczego więc niemożna tego robić? Na metce jest zreszta napisane żeby nie wirować. Wiem że można membrane sobie w ten sposób uszkodzić, ale przecież jest wypinana w tym danym modelu, więc problem z głowy. Czy ktoś wie może dlaczego nie można wirowac teksów? Ktoś już to robił? Jak później wyglądają te ciuchy? Bo boję się że z mojego kombi za prawie 1500 zostaną szmaty... Pozdr.

Ja mam z mężem ciuchy z wypinaną membraną i podpinką i już kilka razy prałam je w pralce z wirowaniem i wszystko było OK. Tylko jakąś niższą temp. dawałam - bodajże dla jednego kompletu 40, a dla drugiego 30 st.C. Przy niewysokiej temp. nie powinno się nic z tym zrobić. Tylko, że na naszych metkach nie pisze, żeby nie wirować (mamy ciuchy STR).

jest to samo co z niektorymi plecakami zewnetrzna warstwa jest pokryta jaks nieprzemaklana warstwa i podczas wirowania ona sie niszczy wszystko zalerzy od tego jak jest zrobiona, masz dwa wyjscia jedz w brudnej albo oddaj do pralni :)

Romet Z 125 ----> Suzuki SV 650 S K1 -----> Honda VTR 1000 F 97 :D

https://www.facebook.com/WozniakLukaszFotonotek

Fotografia Motoryzacyjna i nie tylko :)

Najlepsza metoda czyszczenia goretexow to sie ubrać i poprosić kogoś żeby szlauchem zlał i szczotą na bieżąco czyścic. Wszystko inne będzie inwazyjne dla membrany,

A jak jest wypinana to się nie przejmuj, tylko pierz w niskich temperaturach

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals