coco27 Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Jakie jest wasze zdanie o takiej zmainie biegow?Jaki to ma wplyw na skrzynie biegow.Wiadomo nie chodzi mi o ruszanie z miejsca tylko o zmiane w trakcie jazdy.ps kuzyn ma KTM-A i zmienia w taki wlasnie sposob biegi i twierdzi ze to w niczym nie przeszkadza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghollum Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Moim zdaniem na pewno zmiana biegów bez sprzęgła odbije się na stanie skrzyni biegów, nie zależnie od tego jaką w tym wprawę mamy. To jak szybko skrzynia zacznie nam o sobie przypominać zależy od wprawy ale prędzej czy później da ona o sobie znać. Oczywiście w warunkach wyczynowych gdzie wynik gra podstawową rolę nikt nie zawraca sobie dupy tym czy za 5-6tyś. km skrzynia będzie do roboty bo jest to wliczone w koszta tego sportu, ale w warunkach amatorskich używanie sprzęgła na pewno przedłuży bezawaryjną pracę skrzyni, a twierdzenie że nie ma to żadnego wpływu na jej stan jest objawem niezrozumienia zasad jej działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Przy pojedynczej zmianie biegu nie ma zagrożenia że coś się rozleci,bo jako tako biegi wchodzą miękko bez zgrzytów żadnych ale na dłuższą mete napewno skróci żywotność skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coco27 Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Witam! Podczas ostatniej jazdy przeprowadzilem probe zmainy biegow bez sprzegla.Biegi wchodzily bez rzadnych zgrzytow i pukow.Z tego co zauwazylem taka zmiana dobra by byla na zawodach,bo zajmuje mniej czasu.Ja nie jestem profesjonalista i biegi bede zmienial ze sprzeglem. Bo tak ja pisaliscie, za jakis czas skrzynia sie rozleci i bedzie po jezdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajka Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Też miałem TE510 i też zastanawiałem się czy używać sprzęgła. Bez sprzęgła zrobiłem tylko jedną trasę aby zobaczyć jak idzie a szło bardzo dobrze beż jęków itp. Sprzęgło hydrauliczne Magura spisuje się bardzo dobrze i wystarczy 2 palców do jego obsługi. Szkoda skrzyni tym bardziej, że człowiek jeździ amatorsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi