Skocz do zawartości

Scottoiler DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż za zbieg okoliczności, odkopałeś temat a ja właśnie miałem go aktualizować.

Z ogromnym smutkiem pragnę wszystkich poinformować, że łańcuch w mojej Diverce dokonał żywota

Po 3,5 sezonu, 40,5 tys.km i w pierwszej połowie zakresu napinacza zatarły sie sworznie/tulejki ogniw łańcucha. Przypomnę, że mam (miałem) RK 520 XSO 108 ogniw.

40500 km - dużo to czy mało? Oceńcie sami. . .

Dodam jeszcze tylko, ze w ciągu tych 40tys. km zużyłem 0,7l oleju wartego. . . parę złoty.

Gdybym smarował łańcuch smarem Motul Road Plus (takiego używałem zanim założyłem olejarkę), zużyłbym co najmniej 10-15puszek co daje koszt 400-700zł. Oczywiście zakładając, że łańcuch smarowany sprejami wytrzymałby 40tys. km.

Czy było warto? Oceńcie sami.

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli kogoś interesuje jak wygląda zatarty łańcuch:

http://www.svrider.de/Forum/download/file.php?id=833

http://www.svrider.de/Forum/download/file.php?id=834

Zdjęcia pochodzą z niemieckiego forum SV. U mnie wyglądało to identycznie, z tym że u mnie płytki zaczęły sie przesuwać z jednej strony ogniwa (nierównolegle). No i u mnie wystąpiło to po 40tys.km, a w tej SV po 13tys.km.

Myślałem ze mój przypadek jest odosobniony, ale okazuje się że nie.

• 10 miesięcy temu...

Zdjęcia niestety zniknęły z pierwszego postu, a nie da się dodać nowych. Znaczy da się dodać nowe, ale ich nie widać. Dla zainteresowanych linki:

Zbiorniczek

Zaworek regulacyjny

Elektrozawór

Końcówka podajaca olej

Jeszcze taka uwaga. Zauważyłem tendencję wśród producentów olearek do zmniejszania ilości oleju podawanego na łańcuch. Niemiecki cls200 w niektórych miejscach podaje nawet 1ml/100km i twierdzi, że jego olejarka zużywa o 50% mniej oleju niż olejarki konkurencji i o 75% mniej niż olejarki domowej roboty. Tylko że ja już dawno temu podałem, że optymalna ilosc to 1-2ml/100km :P