Dyzio77 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Kiedyś dawno temu miałem Midlanda, wtedy mieć CB to był prestiż :-)Było to 20 lat temu jak zaczynałem pracę na Taxi. No i na co dzień mam do czynienia z radyjkami, tyle że na innej częstotliwości.Zapomniałem tylko o 19 kanale, mi chodziła 40 po głowie, nie wiem dlaczego to z CB mi się kojarzyło. Dzięki za przypomnienie.Co do samej zasady działania akurat tego CB będę miał jeszcze pewnie do pytanie jak już je uruchomię. Podczas bawienia się panelem radia natknąłem się na te bardziej zaawansowane ustawienia (squelch itd.) Może dla tego, że w podstawowej opcji jest właśnie 40 kanałów, w rozbudowanych radiach wielokrotność 40 kanałów i kilka innych bajerów.Moim pierwszym radiem CB był Albrecht AE4540, którego miałem przerobionego (inaczej świecił i Ojciec krótkofalowiec, coś w nim poprawił, a nadawałem z dipol`a skośnie rozwieszonego na dachu, pomiędzy krawędzią dachu i maszynownią dźwigów). Z Kolegami się lekcje rozwiązywało przez CB itd. To były czasy ;) Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Odebrałem radio CB z zakładu, gość je sprawdzał i mówił że działaprawidłowo natomiast po podłączeniu nie mogę tego uruchomić. Napisz mi proszę czy CB słychać w głośnikach, bez interkomu. Wiem że żeby nadawać trzeba mieć mikrofon ale powinienem coś słyszeć w głośnikachchyba. Kręciłem squelch w prawo i lewo czyli ustawiałem na 1 i 20 i nic nie szumi. Jak to jest u Ciebie? Jak jest radio włączone i kliknę TALK to radio się wycisza ale już się nie daje głośniej po puszczeniu. Nie ogarniam tego. Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka 750 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Odebrałem radio CB z zakładu, gość je sprawdzał i mówił że działaprawidłowo natomiast po podłączeniu nie mogę tego uruchomić. Napisz mi proszę czy CB słychać w głośnikach, bez interkomu. Wiem że żeby nadawać trzeba mieć mikrofon ale powinienem coś słyszeć w głośnikachchyba. Kręciłem squelch w prawo i lewo czyli ustawiałem na 1 i 20 i nic nie szumi. Jak to jest u Ciebie? Jak jest radio włączone i kliknę TALK to radio się wycisza ale już się nie daje głośniej po puszczeniu. Nie ogarniam tego.powinieneś słyszeć szum niezależnie czy słuchawki czy głosniki, CB słyczać w zależnosci co ustawisz trzeba ustawić pasmo w polsce obowiązuje AM zachód FMsprawdz położenie kanałów wyjaśnienie; radio CB pracowało w tzn. 5kach po przestrojeniu powinno w 0rach przestrojenie może być w dół lub w górę może być tak że kanał 19 będziesz miał w miejsce 18 , na wyświetlaczu będziesz widział 18 a w rzeczywistości będziesz na 19 lub kanały beda sie pokrywac 19 to 19 ,takie przestawienie się zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Może to głupio zabrzmi, ale przy wyłącznym radiu naciśnij i przytrzymaj przycisk CB, ono włączane jest osobno.Przy włączonym CB wejdź w ustawienia i sprawdź głośność - każde z urządzeń jest oddzielnie regulowane + regulacja ogólna.Sam miałem na początku problem z ogarnięciem tego wszystkiego i np. do dziś dnia nie potrafię zmienić AM - FM... Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka 750 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Może to głupio zabrzmi, ale przy wyłącznym radiu naciśnij i przytrzymaj przycisk CB, ono włączane jest osobno.Przy włączonym CB wejdź w ustawienia i sprawdź głośność - każde z urządzeń jest oddzielnie regulowane + regulacja ogólna.Sam miałem na początku problem z ogarnięciem tego wszystkiego i np. do dziś dnia nie potrafię zmienić AM - FM...Dyziowy -w ustawieniach radia masz zmiane fal, bodajże w górnym lewym wyświetla się czy jesteś w AM czy FMte ustawienie obowiązuje jednocześnie radio i CB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Dyziowy -w ustawieniach radia masz zmiane fal, bodajże w górnym lewym wyświetla się czy jesteś w AM czy FMte ustawienie obowiązuje jednocześnie radio i CB Acha...A jak pogodzić słuchanie radia FM, a CB w AM!?I tu chyba właśnie jest szkopuł...Bo mam straszne szumy w CB i słaby zasięg - w porównaniu do autka. Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka 750 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Acha...A jak pogodzić słuchanie radia FM, a CB w AM!?I tu chyba właśnie jest szkopuł...Bo mam straszne szumy w CB i słaby zasięg - w porównaniu do autka.widzi mi się że nie pogodzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Może to głupio zabrzmi, ale przy wyłącznym radiu naciśnij i przytrzymaj przycisk CB, ono włączane jest osobno.Przy włączonym CB wejdź w ustawienia i sprawdź głośność - każde z urządzeń jest oddzielnie regulowane + regulacja ogólna.Sam miałem na początku problem z ogarnięciem tego wszystkiego i np. do dziś dnia nie potrafię zmienić AM - FM... To wiem, szumy, głośność i przełączanie między interkomem mam już ogarnięte.Ale nie działa, jak się squelch ustawi na 1 to radyjko powinno szumieć anie szumi. Gość prosi żebym podjechał ale nie mogę się ruszyć bo moto niezarejestrowane. Sądzę że to problem z masą. A radio na AM zmieniasz w pętli naciskając krótko przycisk "AUDIO" i będzie kolejno: FM1 > FM2 > FM3 > AM > CD > AUX > Tape > FM1 > FM2 > FM3 > AM > CD > itd. Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ale nie działa, jak się squelch ustawi na 1 to radyjko powinno szumieć a nie szumi. A radio na AM zmieniasz w pętli naciskając krótko przycisk "AUDIO" i będzie kolejno: FM1 > FM2 > FM3 > AM > CD > AUX > Tape > FM1 > FM2 > FM3 > AM > CD > itd. Faktycznie powinno szumieć, mi zaczyna szumieć już od 10 czy 8. Pojdę do garażu i na spokojnie sprawdzę czy dam radę ustawić CB w AM, a radio w FM.Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi.Najwyżej podczas używania CB, muzyki będę słuchał z mp3.Muszę skombinować instrukcję do motoru w języku Polskim, bo mam tylko oryginał, a czytanie czegoś mniej więcej, to nie czytanie... Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Pojdę do garażu i na spokojnie sprawdzę czy dam radę ustawić CB w AM, a radio w FM.Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi.Najwyżej podczas używania CB, muzyki będę słuchał z mp3.Muszę skombinować instrukcję do motoru w języku Polskim, bo mam tylko oryginał, a czytanie czegoś mniej więcej, to nie czytanie... Coś się nie możemy zrozumieć Radek. CB nie możesz ustawić w AM ponieważ AM to fale radiowe. Zakres FM, tzw. fale krótkie, obejmuje częstotliwość 87,5-108 MHz - w naszychradyjkach jest 3 x FM oznaczone FM1 FM2 i FM3, w każdym można zaprogramować po 6 stacji, czyli razem 18 stacji. Następnym zakresem fal dostępnym w naszych radyjkach jest AM i on obejmuje częstotliwość 522-1611 kHz. Z przyczyn technicznych w żadnym radiu nie można używać jednocześnie dwóchczęstotliwości czyli AM i FM. Tobie musi chodzić o coś innego, tylko na razienie łapię o co. I domyślam się jak ten nasz sprzęt działa. Ustawiamy sobie radio, na FM lub AM i jeśli dioda CB się świeci, czyli CB jest włączone to w głośnikach leci muzyka z radia a w momencie kiedyktoś nadaje na CB to słyszymy to w tle lub radio się całkowicie wycisza (tego nie wiem ponieważ na razie mi CB nie działa), ale raczej słyszymy to w tle i mamy jeszcze możliwość ustawienia głośności samego CB, tak żeby nam nie przeszkadzało i nie zagłuszało muzyki. Trzeba też poziom szumów ustawić na większy zakres żeby nam śmieci nie właziły w eter. I teraz kiedy mówisz że szumy są poniżej 8-10 to trzeba ustawić na co najmniej 10-12, wtedy do naszych uszu będzie się przebijał tylko czysty dźwięk z CB. A jeśli chcemy słuchać np. muzyki z mp3 to ustawiamy AUX i ta sama zasada co z radiem, CB może być włączone lub nie. Ja to tak rozumiem. Natomiast jeśli podczas słuchania radia i CB masz ustawiony zakres szumów poniżej ich zakresu to radia nie usłyszysz, będziesz słyszał tylko CB. Dlatego ważne jest żeby zakres szumów (tzw. squelch - skrót SQ) ustawić powyżej 10-12, im wyższa liczba tym więcej szumów dławi. To samo się tyczy magnetofonu, fal AM (tego już nikt nie słucha, chyba że za granicą) i także wyjścia zewnetrznego tzw. AUX. Dla AUX też oddzielnie ustawia się poziom głośności. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez II Artur II Cytuj --pozdrawiamArtur Wojtkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Jest dokładnie jak piszesz, dobrze to rozumiesz.CB przebija się przez radio wyciszając je lekko.Mi tylko chodziło o to czy ustawiając radio na FM moje CB automatycznie jest w FM. Jeżeli tak, to by się zgadzało, że kiepsko słyszę rozmówców. Nie wpadłem na to aby sprawdzić CB przy radiu w AM.Ja często słucham radia lub mp3 (AUX).Myślę o zakupie przejściówki z wyjścia CD na USB, wtedy bym w konsoli zrobił wejście USB i wsadzał tam pendrive. Szkoda mi miejsca w kufrze na zmieniarkę Clarion`a. Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forrest2000 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Arturze, w głośnikach musisz słyszeć CB nawet jak nie masz wpiętego mikrofonu. Ja jeszcze nie przestroiłem, ale jak włączę CB to trzeszczy i czasami słyszę zakłócenia z innych częstotliwości. Co do spotkania panowie, najlepsza będzie środkowa część kraju (a dla Was to super!) Dla mnie to ponad 300 km w jedną stronę, ale to nic w porównaniu z np. Helem :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Co do spotkania panowie, najlepsza będzie środkowa część kraju (a dla Was to super!) Dla mnie to ponad 300 km w jedną stronę, ale to nic w porównaniu z np. Helem :biggrin: Między innymi dla tego napisałem, że mi jest to obojętne, ponieważ znam fajne kwatery nad morzem (Władysławowo, Hel, Kniewo, Gąski) i w górach (Jaworki, Ochotnica, Niedzica, Czorsztyn lub Karpacz - ale tu drogo), mazury (Nidzica - zamek drogo), pod Łodzią (Dobieszków), koło Poznania (Młodzików), nie wspomnę o Kazimierzu Dolnym.Poza tym, może Ktoś z Was ma fajne namiary i pojedziemy w inne miejsce. Artur, nie przejmuj się, ja swoją Kochankę kupiłem w styczniu 2011 roku i w styczniu już jeździłem, a w lutym zaliczyłem glebę. Przesiadłem się z VT750 C4 Aero (Shadow), na której miałem wypadek w lipcu 2010 roku. Dasz radę, jak to mawiają - najlepiej wskoczyć do głębokiej wody. Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka 750 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Arturze, w głośnikach musisz słyszeć CB nawet jak nie masz wpiętego mikrofonu. Ja jeszcze nie przestroiłem, ale jak włączę CB to trzeszczy i czasami słyszę zakłócenia z innych częstotliwości. Co do spotkania panowie, najlepsza będzie środkowa część kraju (a dla Was to super!) Dla mnie to ponad 300 km w jedną stronę, ale to nic w porównaniu z np. Helem :biggrin:warto by jednocześnie z lokalizacją pomyslec i o terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyzio77 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Termin zależy od pogody, ale zaproponowałem weekend majowy.Tak, aby się każdemu opłacało przegonić maszynę. Cytuj Jest wypadek, auto w rowie, Lekarz udziela pomocy rannym, Policja zabezpiecza miejsce zdarzenia, Straż Pożarna neutralizuje wycieki, a po pól godziny przyjeżdżają dzielni Strażnicy ze Straży Miejskiej i wypisują mandat za parkowanie na trawie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi