Skocz do zawartości

Cewnka się grzeje w MZ ;/

wieku
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

czytałem wiele na ten temat i chciałbym zaczerpnąć opinii od innych motocyklistów a mianowicie grzeje mi się cewka w MZ mam na myśli tak że po przejechaniu około 10 km nie da się jej utrzymać w ręce przez dłużej niż kilka sekund, czy ktoś mi podpowie co mogę zrobić poza kupnem nowej bo to nie pomogło ;/ dodam, że wszystkie światła i cała reszta działają od klaksonu po kierunkowskaz i światło stop z góry dzięki za posty

Masz właściwą cewkę do tego typu zapłonu? Do zwykłego bateryjnego z przerywaczem cewka musi mieć dużą rezystancję uzwojenia pierwotnego.

Przerwę na przerywaczu masz prawidłowo ustawioną? Kąt zwarcia powinien wynosić ok. 180°, jeśli jest zbyt duży - zapłon będzie pobierać większą moc.

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

podepnę sie, czy można do MZ włożyć cewkę od chińskiego skutera? Wizualnie jest sporo mniejsza.

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

W żadnym wypadku nie możesz wykorzystać cewki od skutera. Przeznaczone są do zapłonu CDI, mają bardzo małą rezystancję uzwojenia pierwotnego oraz niewielką indukcyjność, nie da się ich użyć do zapłonu TCI. Aby mieć zapłon CDI musiałbyś założyć zupełnie inny iskrownik np. Vape lub dostosować od innego moto, chyba że pobawił byś się z modułem DC-CDI - zasilanym z akumulatora.

Do typowego zapłonu w MZ możesz zastosować oryginalną cewkę od MZ, lub cewkę 4220 od FSO 1500. Do modułu zapłonowego sterowanego przerywaczem i posiadającego ogranicznik prądu cewki można stosować dowolną cewkę zapłonową od zapłonu TCI, np. od Poloneza 4226 czy "ścigacza".

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.