HD1940 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Sprawdziłem jak pisał HD1940 i wychodzi że Koło mocowane na wale (napędowe) powinno mieć znak na 7 zębie I ma ale zaś w identycznym układzie w kole napedzanym (mocowanym na wałku rozrzadu) znak powinien znajdować się w 13 wrębie (kanalik powinien wypadać dokładnie naprzeciwko zeba) A ZNAJDUJE SIĘ NA 12-tymI teraz pytanie brzmi do HD1940 i do reszty "Czy wystarczy przestawić koło o jeden ząb?????????????????? :blink:Moja odpowiedź brzmi nie wiem, bo albo w twoim silniku fabryka zmieniła kąty faz rozrządu w wałku, albo ktoś zamontował jakieś felerne koła rozrządu, albo koła są ok, tylko nie do twojego wałka rozrządu. Możliwości jest zbyt dużo, by dać jednoznaczną odpowiedź. Z różnych źródeł (głównie fora właścicieli radzieckich motocykli) wiem, że Ural dosyć często wprowadzał zmiany w silnikach (np. jest kilka typów wałów korbowych, niekoniecznie wzajemnie wymiennych) i może to jest przyczyną problemów. Możliwe, że przy okazji jakiegoś remontu ktoś coś wsadził nie od tego co trzeba wariantu silnika. Tego nie wiesz ty, a ja tym bardziej. Możliwe, że coś robisz nie do końca poprawnie, mimo, że masz poczucie że wykonywane czynnoći są prawidłowe.Dlatego w twoim wypadku może pomóc tylko jedno: dokładne pomierzenie kątów faz rozrządu za pomocą "kątomierza" mocowanego na wale. To dosyć skomplikowana sprawa i wymaga trochę zachodu tu teoria: http://www.junak.comuv.com/napr_moto/4_6.html . Być może wystarczy przestawienie o 1 ząb, ale po takiej czynności i tak trzeba by zmierzyć kąty faz rozrządu, by mieć pewność, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi