Skocz do zawartości

immobiliser w DUCATI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na rynku motocykli używanych bardzo często można trafić na Ducata, któremu brakuje któregoś z oryginalnych kluczy i/lub karty kodowej.

Brak czerwonego klucza jest poważny - to wiem. Wiąże się jednak w dużym stopniu ze zdolnością użytkownika do gubienia rzeczy. No bo jeżeli nie zgubimy czarnych kluczy, to czerwony powinien leżeć spokojnie w szufladzie.

Natomiast na temat braku karty kodowej wiem tyle, że może być poważny. W tej jednak sytuacji waga problemu wydaje się być większa. Przecież użytkownik motocykla może nie mieć żadnego wpływu na zaistnienie sytuacji, gdy karta (a raczej kod na niej wpisany) musi zostać użyta. Mam tu na myśli wadliwe działanie IMMOBILISERA, które może nas zaskoczyć daleko od domu.

I teraz pytanie: czy ktoś z Was miał kiedykolwiek problem z działaniem IMMO w swoim Ducacie? Czy któremuś z Was przydała się karta z kodem?

pozdrawiam,

Tomek

No niestety immobilizer to chyba większy problem dla właściciela niż dla złodzieja. Mając jeden czarny kluczyk można zrobić jego kopie łącznie z chipem i schować w sejfie. Kod tak naprawde jest potrzebny żeby uruchomić motocykl bez chipu w kluczyku albo wyłączyć całkiem immobilizer z mathesisa lub innego komputera serwisowego. Może się przydać w trasie jak ci złodziej stacyjke zepsuje lub antene od immo. Ale cała procedura z kręceniem manetką wydaje się upierdliwa. Można wydłubać chip z kluczyka i przykleić do stacyjki. Dużo jest możliwści. Podobno jest też metoda kasowania pamięci immo i wprowadzania nowych kluczy. Mając czerwony i jeden czarny nie dasz rady wymienić licznika na nowy. Trzeba mieć jeden czerwony i dwa czarne. Na używany to się nie da wcale. ECU używane też nie da rady wsadzić chyba że nie zakodowane. Czerwony kluczyk tak naprawde od innych różni się tylko kolorem i jest to pierwszy programowany w układzie. Jak masz świeży ECU i licznik to mozesz użyć trzech czarnych. Muszą mieć tylko inne kody w chipach. Mi się immobilizer nie zepsul ale musialem wymienić licznik a mialem tylko jeden czerwony i jeden czarny kluczyk. Licznik już miałęm ale musiałem zamawiać kluczyk z chipem i czekalem dwa tygodnie bez możliwości jazdy. W DUCATI koszty kompletu ECU licznika stacyjki karty i kluczyków to bardzo duży koszt. Czasem trafiają się takie zestwy na ebaju. Ale myśle że w skośnookich z immo jest podobnie. Może tylko więcej "fachowców" od łamania zabezpieczeń.

to chyba zależy od ECU. bo ja mam jakies akcesoryjne a nie wymagało to dłubania w immob. podobno w moim roczniku (2001) nie było kart kodowych, tylko czerwony kluczyk. a raz włączonego immo nie da sie wyłączyć. ale to są info zasłyszane i może ktoś to zweryfikuje? przy braku czerwonego udało mi sie zakodować dorobiony ze zwykłego czarnego (59zł.) generalnie uwazam immobilaiser za upierdliwy dodatek. mam nadzieje że nigdy sie nie zbuntuje.

P.S. Krupin - nie od Ciebie kupiłem przypadkiem surówke kluczyka?

http://ducatisti.pl/ PORTAL POŚWIĘCONY MARCE DUCATI
http://motomaniax.pl/ jedyny 100% serwis ducati w warszawie

Ciekaw jestem, dlaczego zastosowali immo...a ki ch...j skroi Ducata - Ducatista???-no i trza przecież umieć na nim jeździć...,a i mało sprzetów- to się dużo Ducatistów zna, pozatym- jak ktos sie szykuje konkretnie to bierze od razu na pakię i wiooo, a tak wystarczy porządny łańcuch z porządną kłódką i tyla...pozdr. Janek.

chodzi mi nawet po łbie "wydłubanie" immob z obrotomierza i gdzieś upchnięcie. chciałem jakieś fajne zegary założyć bo z wielkością oryginalnych to lekko przgieli w monsterze. Ale to już po sezonie i wolałbym sie podeprzeć czyimś doświadczeniem w tym temacie. Rysiek mi mówił że spotkał sie z przelutowaniem scalaka immob z jadych zegarów do drugich. no ale to wszystko dotyczy sprawnego immob. pytanie co w sytuacjii definitywnego uszkodzenia.?

http://ducatisti.pl/ PORTAL POŚWIĘCONY MARCE DUCATI
http://motomaniax.pl/ jedyny 100% serwis ducati w warszawie

Kużwa dowiedzielim się właśnie że nie zawsze zdaje egzamin wlutowanie scalaka...powiedzmy nie ma pewnosci poprawnosci działania...My samy szukamy tera zestawu do odpalenia na roznych jebajach, poniewaz na allegro komuś się chyba popie...ło w głowie z tą ceną za używkę...no ale "...a to Polska właśnie..."

Pozdr. Janek.