basix Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Szukałem, ale żadnego podobnego tematu nie znalazłem. Sprawa wygląda następująco - jestem na etapie wymiany oleju w GSX-R'ze 2005. Poprzednio prawdopodobnie zalewany był syntetycznym Motulem 10W40, tak się składa że z poprzedniego moto - Bandita - zostało mi prawie 4 litry półsyntetycznego Motula 10W40. Mogę go nim zalać bez uszczerbku dla jednostki napędowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekj Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 ...Mogę go nim zalać bez uszczerbku dla jednostki napędowej?... Olej na syntetycznyc bazach olejowych jest prawie zawsze lepszy od półsyntetycznego. Jasne, że różnicy w zastosowaniu syntetycznego a nie półsyntetycznego oleju nie zauważysz szybko a po przejechaniu np. 30 kkm (zależnie od stylu) ale jest ona zawsze i objawia się różnicą w stopniu ochrony silnika, odprowadzaniu ciepła itp.. Tym nie mniej, stosując olej półsyntetyczny nie zrobisz kuku swojej maszynie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi