magneto Posted February 7, 2009 Share Posted February 7, 2009 (edited) Zastanawiam się nad dokładnością filrtowania powietrza poprzez filtry gąbkowe oraz papierowe. jedyne co mi przychodzi w tej materii do glowy, to ze gabka wymaga nieco obslugi, w tym czyszczenia i nasączania. Ale jeśli spełnię warunki, powiedzmy w motocyklu latanym miasto/trasa (zero terenu), będę czyścił gabke tak co 5tysięcy kilometrów, to zda egzamin? konkretnie chodzi o to; mam NTVkę, w niej założone filtry stożkowe K&Na, ktorych chcę się pozbyć, zastępując je oryginalnym airboxem. filtr papierowy będzie dodatkowo kosztował w granicach 150zł, a gąbkę mam za darmo. oczywiście jest to normalna gąbka przeznaczona do filtrowania powietrza w motocyklach. do tego środek smarujący, chociaż bardziej jestem przekonany do zwykłego miksola czy innego oleju do 2T. Nie chodzi o samo cięcie kosztów, tylko fakt stosowania filtrów zarówno gąbkowych jak i papierowych. jaka jest miedzy nimi praktyczna różnica. baaardzo proszę o wypowiedzi specjalistów. pzdr;) Edited February 7, 2009 by magneto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wueska Posted February 7, 2009 Share Posted February 7, 2009 Wolał bym wkładke papierowa jednak lepiej filtruje jak chesz wiedziec dokładnie jak i co moge poszukac danych z ksiażek. Jednak zastosowanie gabki i odpowiednie obchodzenie sie z nia (czyt. czeste mycie) zapewni równie dobre efekty. Widac jesteś obcykany, wiec mozesz sie bawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enduromaster Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 i nie mixol tylko są odpowiednie oleje, baaaardzo lepkie, niespływające i konkretnie zabezpieczają przed chlapnięciem wody Quote transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Link to comment Share on other sites More sharing options...
magneto Posted February 8, 2009 Author Share Posted February 8, 2009 Wueska, jak masz taka mozliwosc to bylbym bardzo wdzieczny. wystarczyloby jakbys dal rade jakiegos skana wrzucic to juz bym sobie poczytal...;) pzdr;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts