WilQ_21 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Najłatwiej w takim przypadku jest określić tworzywo metodą organoleptyczną:D tzn. jak ktoś już trochę spawał to potrafi odróżnić najpopularniejsze tworzywa po wyglądzie,podatności na wyginanie itp. Jeżeli jeszcze są wątpliwości to w niewidocznym miejscu można zrobić lutownicą punkt i wtedy poznamy tworzywo po tym jak się zachowuje w trakcie topnienia i po zapachu np. ABS ma bardzo ostry gryzący dym(aż oczy łzawią) podczas topnienia tworzywo wydaje syczący odgłos i lekko się podpienia,bardzo szybko stygnie i twardnieje, PP się szybciej topi,nie wydaje odgłosu,topi się w niższej temperaturze,jest bardziej elastyczna,powoli stygnie i twardnieje,ma lekko słodkawy dym. Także podjedź do kogoś kto spawa plastiki i na pewno powinien sobie z tym poradzić. te plastiki od FJ przyjąłem od kolegi do poklejenia i metody organoleptyczne są mi znane :wink: tylko chodziło mi o to że może ktoś ma jakiś sposób na odszyfrowanie tego kodu co jest nabity zamiast wąchać i smakować tworzywa sztuczne :biggrin: pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek3210 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 to oznaczenie raczej jest numerem porządkowym albo po prostu numerem serwisowym danej części. Nie ma nic wspólnego z oznaczeniem tworzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson63 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam Pytanie do znawców tematu.Mam do poklejenia osłony z ABS-u.Spawac czy kleić? Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam Pytanie do znawców tematu.Mam do poklejenia osłony z ABS-u.Spawac czy kleić? Pozdrawiam Robert Spawać bo żaden klej nie trzyma długo na ty tworzywie. Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek3210 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Zdecydowanie spawać. ABS jest wg mnie najbardziej wdzięcznym tworzywem w dziedzinie spawalnictwa tworzyw sztucznych:D Bardzo dobrze się spawa,nawet drobne elementy gdzie spoina ma 1-2cm długości daje gwarancje odpowiedniej wytrzymałości i sztywności a co jest trudne w przypadku tworzyw miękkich takich jak np. LDPE , super trzyma, ładnie się obrabia mechanicznie i doskonale nadaje się do dalszej obróbki przed lakierowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson63 Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Pospawane...Dzieki za pomoc :) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi