Skocz do zawartości

Wartosc motocykla

Rekomendowane odpowiedzi

Ten tekst pochodzi sprzed 5 lat :) , od tego czasu baaardzo wiele się zmieniło. Bariery 70% z OC żaden ze znanych mi zakładów ubezpieczeń już dawno nie stosuje.

Bzdura. rzeczoznawcę możesz sobie kupić jak sam napisałeś za dwa baki paliwa. Jego opinia (póki sprawa jest jeszcze prowadzona u ubezpieczyciela) nie znaczy nic, a przed sądem ma taką samą wagę jak opinia rzeczoznawcy z zakładu ubezpieczeń.

I do ubezpieczalni będzie należało przeprowadzenie dowodu, że opinia Twojego rzeczoznawcy jest zła.

Żaden normalny rzeczoznawca nie podłoży swojej głowy i uprawnień pod wyceną, za parę stów łapówki.

Ale oczywiscie każdy robi jak uważa :icon_mrgreen:

Istotnie lepiej się samodzielnie żołądkować, że "niedawny przegląd podwoił wartość motocykla" - stawiając swoje "uważam, że" vs opinia rzeczoznawcy opłacanego przez ubezpieczyciela.

Powodzenia życzę :icon_mrgreen:

Cóż Misman, obawiam się że Twoja wiedza w tym temacie nie jest zbyt duża.

I do ubezpieczalni będzie należało przeprowadzenie dowodu, że opinia Twojego rzeczoznawcy jest zła.

Jakiż to przepis miałby to wymusić na ubezpieczalni? :D Jasne że po otrzymaniu opinii zewnętrznej jest ona przeglądana, a czasem częściowo uwzględniana, ale nic ponadto.

Żaden normalny rzeczoznawca nie podłoży swojej głowy i uprawnień pod wyceną, za parę stów łapówki.

Hehe, no ciekaw jestem ile opinii się w życiu naoglądałeś, ale chyba niezbyt wiele :D

Z wyliczeniem szkody możesz zrobić WSZYSTKO, stosować przeróżne korekty i przeliczniki i wszystko w majestacie prawa. Rzeczoznawca napisze ci kwotę jaką chcesz i w dodatku logicznie ją umotywuje. Widziałem już tak kuriozalne opinie że głowa boli.

Istotnie lepiej się samodzielnie żołądkować,

Stary, rusz głową. Jak walczysz o kwoty rzędu 300 zł to nie bierzesz biegłego za 500 zł. Rzeczoznawcę można wziąć kiedy idzie się do sądu ale nawet to jest bez sensu bo sąd i tak obydwie opinie (powoda i pozwanego) wywala do kosza i powołuje swojego biegłego.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Jak zawiedzie kalkulator Eurotaxu w kórym nawet modeli nie można znaleść wielu samochodów, to pomoc niesie kalkulator Felicja Allianzu, który raczej powinien oszacować wartoś Twojego moto ;)

IsKra - Eurotax jest baaardzo ułomny jeśli chodzi o motocykle i masz tutaj rację. Info Ekspert bije go w tym zakresie na głowę. Nie pisz o Felicji ponieważ jest to program do sporządzania polis ubezpieczeniowych (czyli kompletnego kalkulowania wartości ubezpieczenia a nie do wycen pojazdu) a moduł wyceny jest jednym z jej składników. Poza tym jest opracowany na wewnętrzne potrzeby agentów Allianz (więc nie jest zbyt ładnie pisać o tym na forum) ale by być dokładny w informacji, to moduł wyceny bazuje na katalogach Info Ekspert.

Poza tym nie chodzi o to z jakiego katalogu się korzysta przy wycenia ale jak się taką wycenę sporządza a wiesz mi, że niestety niewielu agentów to potrafi (i nie dotyczy to tylko Allianz)

Co do polemiki Browarnego i mismana - w całości potwierdzam to co pisze Browarny. Misman, wiesz w jaki sposób łatwo obalić opinię biegłego niezależnego? znaleźć jeden zasadniczy błąd w wycenie i w zasadzie można ją odrzucić w całości. I wierz mi, nie jest to zbyt trudne.

Poza tym, nie obrażając nikogo w PZMot - średnia wieku wśród rzeczoznawców z tego stowarzyszenia jest jak w chińskim KC - 90 lat. Oczywiście to żart ale niestety oddaje w dużej mierze rzeczywistość. Jest niewielu rzeczoznawców, którzy wiedzą co i jak opisać w przypadku motocykla. A poza wszystkim, czego się spodziewać po wycenach, których koszt wynosi 300 zł. Wiem, że to może dużo patrząc na to co się dostaje na papierze (z punktu widzenia klienta) ale z poziomu rzeczoznawcy to już niewiele. I by mi nikt nie zarzucił, że nie znam realiów - znam je dokładnie i to z trzech punktów widzenia (z autopsji): klienta, ubezpieczalni, rzeczoznawców.

Uprawniony rzeczoznawca, z papierami - śmiech na sali. Np w stowarzyszeniu rzeczoznawców Auto Consuling papieru otrzymujesz po odbyciu 90 godzinnego szkolenia i zaliczeniu egzaminu - jesteś uprawnionym rzeczoznawcą z papierami - ale czy ma wystarczającą wiedzę i doświadczenie? można sobie samemu odpowiedzieć.

Fxrider - korekty z tytułu serwisowania oraz stanu technicznego w plusie są do 5% za każde z nich ale program umożliwia wpisanie również korekty z ręki o wyższej wartości jeśli to korzystne.

Jak zawiedzie kalkulator Eurotaxu w kórym nawet modeli nie można znaleść wielu samochodów, to pomoc niesie kalkulator Felicja Allianzu, który raczej powinien oszacować wartoś Twojego moto ;)

cos slabo znasz felicje - jesli chodzi o "kalkulator" to mozna tam oszacowac tylko wartosc auta bo motocykle tylko z ksiazki info experta, a reszta - r6surfer juz napisal.