Gość misman Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ten tekst pochodzi sprzed 5 lat :) , od tego czasu baaardzo wiele się zmieniło. Bariery 70% z OC żaden ze znanych mi zakładów ubezpieczeń już dawno nie stosuje. Bzdura. rzeczoznawcę możesz sobie kupić jak sam napisałeś za dwa baki paliwa. Jego opinia (póki sprawa jest jeszcze prowadzona u ubezpieczyciela) nie znaczy nic, a przed sądem ma taką samą wagę jak opinia rzeczoznawcy z zakładu ubezpieczeń. I do ubezpieczalni będzie należało przeprowadzenie dowodu, że opinia Twojego rzeczoznawcy jest zła. Żaden normalny rzeczoznawca nie podłoży swojej głowy i uprawnień pod wyceną, za parę stów łapówki. Ale oczywiscie każdy robi jak uważa :icon_mrgreen: Istotnie lepiej się samodzielnie żołądkować, że "niedawny przegląd podwoił wartość motocykla" - stawiając swoje "uważam, że" vs opinia rzeczoznawcy opłacanego przez ubezpieczyciela. Powodzenia życzę :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Cóż Misman, obawiam się że Twoja wiedza w tym temacie nie jest zbyt duża. I do ubezpieczalni będzie należało przeprowadzenie dowodu, że opinia Twojego rzeczoznawcy jest zła. Jakiż to przepis miałby to wymusić na ubezpieczalni? :D Jasne że po otrzymaniu opinii zewnętrznej jest ona przeglądana, a czasem częściowo uwzględniana, ale nic ponadto. Żaden normalny rzeczoznawca nie podłoży swojej głowy i uprawnień pod wyceną, za parę stów łapówki. Hehe, no ciekaw jestem ile opinii się w życiu naoglądałeś, ale chyba niezbyt wiele :D Z wyliczeniem szkody możesz zrobić WSZYSTKO, stosować przeróżne korekty i przeliczniki i wszystko w majestacie prawa. Rzeczoznawca napisze ci kwotę jaką chcesz i w dodatku logicznie ją umotywuje. Widziałem już tak kuriozalne opinie że głowa boli. Istotnie lepiej się samodzielnie żołądkować, Stary, rusz głową. Jak walczysz o kwoty rzędu 300 zł to nie bierzesz biegłego za 500 zł. Rzeczoznawcę można wziąć kiedy idzie się do sądu ale nawet to jest bez sensu bo sąd i tak obydwie opinie (powoda i pozwanego) wywala do kosza i powołuje swojego biegłego. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R6surfer Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Jak zawiedzie kalkulator Eurotaxu w kórym nawet modeli nie można znaleść wielu samochodów, to pomoc niesie kalkulator Felicja Allianzu, który raczej powinien oszacować wartoś Twojego moto ;) IsKra - Eurotax jest baaardzo ułomny jeśli chodzi o motocykle i masz tutaj rację. Info Ekspert bije go w tym zakresie na głowę. Nie pisz o Felicji ponieważ jest to program do sporządzania polis ubezpieczeniowych (czyli kompletnego kalkulowania wartości ubezpieczenia a nie do wycen pojazdu) a moduł wyceny jest jednym z jej składników. Poza tym jest opracowany na wewnętrzne potrzeby agentów Allianz (więc nie jest zbyt ładnie pisać o tym na forum) ale by być dokładny w informacji, to moduł wyceny bazuje na katalogach Info Ekspert. Poza tym nie chodzi o to z jakiego katalogu się korzysta przy wycenia ale jak się taką wycenę sporządza a wiesz mi, że niestety niewielu agentów to potrafi (i nie dotyczy to tylko Allianz) Co do polemiki Browarnego i mismana - w całości potwierdzam to co pisze Browarny. Misman, wiesz w jaki sposób łatwo obalić opinię biegłego niezależnego? znaleźć jeden zasadniczy błąd w wycenie i w zasadzie można ją odrzucić w całości. I wierz mi, nie jest to zbyt trudne. Poza tym, nie obrażając nikogo w PZMot - średnia wieku wśród rzeczoznawców z tego stowarzyszenia jest jak w chińskim KC - 90 lat. Oczywiście to żart ale niestety oddaje w dużej mierze rzeczywistość. Jest niewielu rzeczoznawców, którzy wiedzą co i jak opisać w przypadku motocykla. A poza wszystkim, czego się spodziewać po wycenach, których koszt wynosi 300 zł. Wiem, że to może dużo patrząc na to co się dostaje na papierze (z punktu widzenia klienta) ale z poziomu rzeczoznawcy to już niewiele. I by mi nikt nie zarzucił, że nie znam realiów - znam je dokładnie i to z trzech punktów widzenia (z autopsji): klienta, ubezpieczalni, rzeczoznawców. Uprawniony rzeczoznawca, z papierami - śmiech na sali. Np w stowarzyszeniu rzeczoznawców Auto Consuling papieru otrzymujesz po odbyciu 90 godzinnego szkolenia i zaliczeniu egzaminu - jesteś uprawnionym rzeczoznawcą z papierami - ale czy ma wystarczającą wiedzę i doświadczenie? można sobie samemu odpowiedzieć. Fxrider - korekty z tytułu serwisowania oraz stanu technicznego w plusie są do 5% za każde z nich ale program umożliwia wpisanie również korekty z ręki o wyższej wartości jeśli to korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chri$ Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Jak zawiedzie kalkulator Eurotaxu w kórym nawet modeli nie można znaleść wielu samochodów, to pomoc niesie kalkulator Felicja Allianzu, który raczej powinien oszacować wartoś Twojego moto ;) cos slabo znasz felicje - jesli chodzi o "kalkulator" to mozna tam oszacowac tylko wartosc auta bo motocykle tylko z ksiazki info experta, a reszta - r6surfer juz napisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi