Skocz do zawartości

Bułgaria 2009

piter 1600
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby Wam sie chciało ruszyć w głąb kraju to akurat miesiac temu wrociłem z Gór Riła i mam super metę :)

Dolna Banja i hotel Priroda. Własciciel ma 3 winnice i sam kupażuje wino. Do testowania na miejscu :) do tego tradycyjnie fantastyczna kuchnia bułgarska i żyć nie umierać :)

Tak sobie pomyślałem z uwagi na drogi wokół że na lato na przyjazd na 2o0 aż sie prosi to miejsce. A przy okazji niedaleko do Sofii, Rilskiego Monastyru, do Macedonii itd...

Jakby Wam sie chciało ruszyć w głąb kraju to akurat miesiac temu wrociłem z Gór Riła i mam super metę :)

Dolna Banja i hotel Priroda. Własciciel ma 3 winnice i sam kupażuje wino. Do testowania na miejscu :) do tego tradycyjnie fantastyczna kuchnia bułgarska i żyć nie umierać :)...

Cześć,

Możesz zapodać ten kontakt na PW? Właśnie na przyszły rok mam w tamtych rejonach plany wojażowe. Oglądałem wiele zdjęć z tych okolic i strasznie mnie tam ciagnie ...., a kuchnia bułgarska (do jedzenia i do wypicia) jest moim zdaniem z tych lepszych :cool:

pozdrawiam

Jac

Cześć,

Możesz zapodać ten kontakt na PW? Właśnie na przyszły rok mam w tamtych rejonach plany wojażowe. Oglądałem wiele zdjęć z tych okolic i strasznie mnie tam ciagnie ...., a kuchnia bułgarska (do jedzenia i do wypicia) jest moim zdaniem z tych lepszych :cool:

pozdrawiam

Jac

a dlaczego na PW? od tego mamy to forum. Właśnie informacje osób, które odwiedziły takie miejsca są dla podrózników bezcenne...

pzdr.

Bruno

a dlaczego na PW? od tego mamy to forum. Właśnie informacje osób, które odwiedziły takie miejsca są dla podrózników bezcenne...

pzdr.

Bruno

No to poza PW na które już wysłałem podaje jeszcze raz http://hotelpriroda.com/

Ja płaciłem 60 lewa (ok 130 pln) za dobe za 2 osoby ze sniadaniem.

Restauracja rewelacyjna i cenowo extra (kolacja z winem dla 6 osób ok 70 lewa - a wina dużo )

W lecia mają otwarty basen napełniany wodą ze goracych źródeł. W zimie basen kryty obok.

Swietne miejsce wypadowe na całą zachodnia Bułgarię. I strasznie miły własciciel który naukowo udowodnił mi że powinno sie wypijać co najmniej 2 litry wina na głowe dziennie :)

W zeszłym roku byliśmy w Chorwacji i na podobnej zasadzie chcemy zwiedzić choć część Bułgarii.

Piter, czas chyba powiedziec ze Bulgaria nie wypalila, co ? :banghead:

Niech teraz inni sie umawiaja :crossy:

ISRA: 27062
SREU: 614

Jedno na chwilę obecną jest pewne że jedziemy pod koniec czerwca.A gdzie to jeszcze nie przesądzone.Odnośnie celu podróży trwają dyskusje.Jeśli w tym roku Bułgaria nie wypali to w następnym będzie napewno.Ale ostatnie zdanie należy do grupy.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Jedno na chwilę obecną jest pewne że jedziemy pod koniec czerwca.A gdzie to jeszcze nie przesądzone.Odnośnie celu podróży trwają dyskusje.Jeśli w tym roku Bułgaria nie wypali to w następnym będzie napewno.Ale ostatnie zdanie należy do grupy.

Zapomniałem dodać a to dość ważne.

Po wielu latach kiedy to mandaty w Bułgarii raczej rozsmieszały niż bolały (typu 10 lewa za przekroczenie o 30 km) od 1 stycznia 2009 jest nowy taryfikator (w sieci nie odszukam bo czcionka nie działa) i za znaczne przekroczenia jest zatrzymania prawka na tydzień, miesiac itd... dotyczy również cudzoziemców.

Podobno hardcore jak mówi nasz pracownik w Bułgarii

za znaczne przekroczenia jest zatrzymania prawka na tydzień, miesiac itd...

Nie mandat tylko zabieraja prawko ? :eek:

Kto takie cos wymyslil ? :evil:

A jak ktos smiga tranzytem i przekroczy predkosc czy cus ? :crossy:

ISRA: 27062
SREU: 614

Nie mandat tylko zabieraja prawko ? :eek:

Kto takie cos wymyslil ? :evil:

A jak ktos smiga tranzytem i przekroczy predkosc czy cus ? :crossy:

no własnie tu nie mam pewnych informacji. To wyszło ostatnio jak na kolacji Rumun powiedział ze Bułgarzy ocipieli bo zabrali mu prawko jak był... a Bułgar potwierdził ze tak jest.

Tylko poprawke trzeba wziac ze Bułgarzy nie znoszą Rumunów z wzajemnoscią a Polaków lubią wiec może nam by sie upiekło :)

W Rumuni jest przepis ,że za rażące przekroczenie przepisów mogą zatrzymać prawko, przesyłają do ambasady, z ambasady do Polski itd a ty się martw co zrobić. Generalnie trzeba mieć pecha aby na takie przypadki trafić. Przejechaliśmy całą Rumunię tam i z powrotem bez problemów, mieliśmy CB radia więc jak pierwszy wyskoczył do przodu to drugi naprawdę robił niezłe jaja na drodze, Rumuni także nie jeżdżą przepisowo, tam jest duużo wariatów, więc jadąc z głową na karku można poszaleć i bez problemów dojechać bez mandatu czy łapówki, ale trzeba uważać, to nie jakieś eldorado i można się nadziać, na zaczajonego gliniarza.

...Rumuni także nie jeżdżą przepisowo, tam jest duużo wariatów ...

Cześć,

Rumuni w porownaniu z Bułgarami są mistrzami świata. Owszem zapinają naprawdę szybko i często niebezpiecznie, ale takich akcji jakich doświadczałem w Bułgarii to dawno nie pamiętam. Zresztą taka mała statystyka, podczas pobytu ok. 2 tyg. widziałem na wlasne oczy 6 lub 7 wypadków, takich że auta były na złom, na trasie Varna - Burgas.

No i jeszcze jedno, Stara Płanina, dwa pasy pod górę, mój anioł stróż szepnął mi "zjedź na prawo" i co widzę, z zza zakrętu, na ostrym zjezdzie w dół, moim pasem ścigają się dwie ciężarówki. Nawet nie próbowali zmieścić się na swoim pasie :banghead:

O ile w PL masz zasadę ograniczonego zaufania, w Bułgarii powinna być zasada zerowego zaufania :icon_eek: .

A poza tym było fajnie i jeszcze tam nie raz wrócę, ale tym razem chcę w góry :flesje: .

pzdr

Jac

• 3 tygodnie później...

Co do mandatow to w Bulgarii nie trzeba przejmowac sie taryfikatorem. Tam panuje wszechobecne lapowkarstwo wiec trzeba sie przygotowac ze bezwzgledu na rodzaj wykroczenia, predkosc, zle parkowanie, trzeba szykowac 20euro. Jesli chodzi o zwiedzanie wybrzeza napewno KALIAKRA(moze cos lekko przekrecilem) Dla zainteresowanych moge podzucic zdiecia, namiar 100km od Varny wybrzezem w strone rumuni.

Co do mandatow to w Bulgarii nie trzeba przejmowac sie taryfikatorem. Tam panuje wszechobecne lapowkarstwo wiec trzeba sie przygotowac ze bezwzgledu na rodzaj wykroczenia, predkosc, zle parkowanie, trzeba szykowac 20euro. Jesli chodzi o zwiedzanie wybrzeza napewno KALIAKRA(moze cos lekko przekrecilem) Dla zainteresowanych moge podzucic zdiecia, namiar 100km od Varny wybrzezem w strone rumuni.

Byłeś tam w tym roku? ja byłem.

Obawiam sie że już sie skończyły czasy 10 czy 20 euro.