zulus Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 V-tam. Prośba. Może ktoś zmierzyć prąd jaki pobiera vl, vs, vz bez odbiorników? Jak podłączam aku to przeskakuje jakaś iskra, więc coś mi go pobiera. Zanim podepnę miernik chciałbym wiedzieć, jakie są prawidłowe wskazania. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Nie znam tego motocykla, ale prąd w stanie spoczynku nie powinien przekraczać 50mA. Oczywiście jak masz zamontowany alarm i jest on uruchomiony to wtedy więcej. To że przeskakuje iskra przy podłączaniu klemy może być spowodowane tym że w instalacji motocykla ( module zapłonowym, elektronice zegarów itd ) jest kondensator który się wtedy ładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Nie znam tego motocykla, ale prąd w stanie spoczynku nie powinien przekraczać 50mA. Oczywiście jak masz zamontowany alarm i jest on uruchomiony to wtedy więcej. Właśnie jakiś alarm tam jest, ale czy działa - tego nie wiem. Poprzedni właściciel też nie wiedział:( Coś przebąkiwał o sterowniku w tym alarmie, więc mniemam, że nie działa, ale czy przypadkiem, nie-działając nie siorbie mi dodatkowo jakichś amperów? Amperomierz prawdę mi powie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANANvanDYK Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 50 mA to o wiele za dużo! Przy takim prądzie w pełni naładowany akumulator, dla przykładu 7 Ah rozładowałby się w niecałe 6 dób. Nie wiem dokładnie jaki prąd upływu powinien wynosić dla tego modelu, ale nie powinien przekraczać 0.5 mA. Wiadomo że alarm też pobiera prąd, w przypadku czajnabajków go usuwam gdyż pobór prądu "w porywach" dochodzi do 60 mA. Jeśli instalacja elektryczna posiada kilka urządzeń elektronicznych (moduły itp.) to iskrzenie przy podłączaniu akumulatora może być spowodowane ładowaniem kondensatorów w zasilaniu tych modułów. Najlepiej podaj wynik Twojego pomiaru. Cytuj 7,352 osób lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Energia aku: 12V * 7Ah = 84Wh Moc pobierana: 0,05A * 12V = 0,6W Czas pracy [H]: 84Wh / 0,6 W = 140H Czas pracy [dni]: 140H/24 = 5,83 dni Zakładając, że aku nie będzie sprawny w 100% to już w ogóle katastrofa. Moim zdaniem kilka mA to moze być maks, inaczej biedny Twój aku. To że iskrzy to kwestia kondziorków, wyżej to już było powiedziane, no chyba, że gdzieś masz przebicie, ale nie sądze, bo by bezpiecznik wywalało. ... a to że iskry to nic złego nie znaczy jeszcze. Ważne, żeby aku sie nie rozładowywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Energia aku: 12V * 7Ah = 84Wh Moc pobierana: 0,05A * 12V = 0,6W Czas pracy [H]: 84Wh / 0,6 W = 140H Czas pracy [dni]: 140H/24 = 5,83 dni (...) A może prościej? 7Ah / 0,05A = 140h :D Co do samego problemu. Trzeba wszystko zmierzyć. Dysponujesz odpowiednim sprzętem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) A może prościej? 7Ah / 0,05A = 140h No pewnie że prościej ;). Tyle, że Twoje wyliczenie sie sprawdzi tylko przy małych prądach. Powiedzmy jakbyś w ten sposób chciał policzyć czas pracy dla rozrusznika to spadek napięcia na aku będzie na tyle znaczny, że bez jego wcześniejszego zmierzenia i podstawienia do mojego wyliczenia ni rusz, bo 7Ah przecież dotyczy pojemności aku przy 12V ;). Czyli można używać, ale z głową ;). Z mojego wzoru też nie wyjdzie (dla rozrusznika) póki co prawidłowo, póki sie nie uwzględni spadku pojemności aku przy dużych prądach. Dysponujesz odpowiednim sprzętem? Nie no nie oszukujmy to już nie powinno sie nazywać "odpowiedni sprzęt". Miernik kosztuje 5zł wzwyż, przy czym nawet te najtańsze mają wystarczająca dokładność pomiaru do zastosowań domowych. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez TDragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 No pewnie że prościej ;). Tyle, że Twoje wyliczenie sie sprawdzi tylko przy małych prądach. Powiedzmy jakbyś w ten sposób chciał policzyć czas pracy dla rozrusznika to spadek napięcia na aku będzie na tyle znaczny, że bez jego wcześniejszego zmierzenia i podstawienia do mojego wyliczenia ni rusz, bo 7Ah przecież dotyczy pojemności aku przy 12V ;). Czyli można używać, ale z głową ;). Z mojego wzoru też nie wyjdzie (dla rozrusznika) póki co prawidłowo, póki sie nie uwzględni spadku pojemności aku przy dużych prądach. Nie no nie oszukujmy to już nie powinno sie nazywać "odpowiedni sprzęt". Miernik kosztuje 5zł wzwyż, przy czym nawet te najtańsze mają wystarczająca dokładność pomiaru do zastosowań domowych. Ad. 1 Bo dla takich hardcoreowych obciążeń trzeba doliczyć rezystancję wewnętrzną akumulatora. Ad. 2 Osobiście miałem pecha do tanich mierników. Potrafiły mi się zjarać samoistnie, bez przekraczania dopuszczalnych wartości mierzonych! Dotyczy to zwłaszcza miliamperomierza w tych "Unitach" po 15-30zł (zależy gdzie się kupuje), chociaż jeden z nich walnął przy pomiarze napięcia zmiennego sieci na zakresie 750V (!?). W innym ostała się tylko rezystancja, po czym poszedł na przemiał. Stąd moje uprzedzenia do jakichkolwiek pomiarów natężenia tym czymś. :) Na dokładność woltomierza i omomierza nie narzekałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANANvanDYK Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ad. 1 Bo dla takich hardcoreowych obciążeń trzeba doliczyć rezystancję wewnętrzną akumulatora. Jeszcze uwzględnić pojemność godzinową przy średnich prądach i prąd samorozładowania akumulatora przy bardzo małych prądach. Moje obliczenie było dokonane przy założeniu, że posiadamy akumulator idealny. Nie bądźmy tacy dokładni - nie o to chodziło autorowi tematu. Cytuj 7,352 osób lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi