Skocz do zawartości

"klepanie" w silniku VFR 800 VTEC 2003

OveRRev
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś oglądałem Honde VFR800 VTEC (z zamiarem kupna), ale zaniepokoił mnie odgłos głuchego "klepania" dochodzącego z silnika. Na zimnym silniku "klepanie" było dość głośne, na rozgrzanym cichsze ale nadal słyszalne. Na wolnych obrotach czyli ok.1000obr/min. słychać ok. 2 "klepnięcia" w ciągu sekundy, wraz z dodaniem gazu "klepanie" jest coraz szybsze, ale słychać je tylko do ok.4tyś obr./min. Czy to oznacza jakąś usterkę a może po prostu VFR tak mają...ale kilka dni wcześniej słuchałem innej VFR i nie pamiętam takiego odgłosu. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Edytowane przez OveRRev

To nie rozrzad klepie a Vtec.

Nie mowie tego z doswiadczenia motocyklowego, bo nigdy 800VFR nie robilem, ale syn mial silnik 1.6Vtec w swoim Civic - lekko zuzyty klepie jak wsciekly. To w miare nowy motocykl, wiec ktos nie pilnowal wymian oleju wiec kilka innych rzeczy moze byc podjechanych.

Poszukalbym czegos innego.

Adam M.

To nie rozrzad klepie a Vtec.

Nie mowie tego z doswiadczenia motocyklowego, bo nigdy 800VFR nie robilem, ale syn mial silnik 1.6Vtec w swoim Civic - lekko zuzyty klepie jak wsciekly. To w miare nowy motocykl, wiec ktos nie pilnowal wymian oleju wiec kilka innych rzeczy moze byc podjechanych.

Poszukalbym czegos innego.

Adam M.

To by mi nawet pasowało do całości - filtr oleju wyglądał tak jak by nigdy nie był zmieniany (zardzewiały)... moto było sprowadzane z anglii i nie ma ks.serwisowej, na początku wydawało mi się zaletą że nic nie było w tym motocyklu ruszane- żadne śrubki, żadnego czyszczenia na pokaz, ale nie przyszło mi do głowy że ktoś nie wymienił w nim oleju... jak teraz sobię myślę to trochę dziwne żeby w moto z przebiegiem 20k padł rozrząd.

jak teraz sobię myślę to trochę dziwne żeby w moto z przebiegiem 20k padł rozrząd.

to fakt, troche za malo na wymiane łańcucha rozrządu.

MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy

serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne

Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500