Milek Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam, Mam silnik 4T o poj, 125ccm firmy Piaggio. Niestety mam nieprzyjemność składnia go teraz, by założyć łańcuszek rozrządu musiałem zdjąć napinacz rozrządu, wszystko ładnie weszło, rozrząd pięknie chodzi, wszystkie 4 zawory otwierają się i zamykają. Przychodzi do zakładania napinacza i problem, kiedy wszystko złoże niestety rozrząd, ani wał ani drgnie. Zdjąłem wszystko, przesmarowałem, złożyłem i znowusz to samo ;/ Co może być problemem? Łańcuch po założeniu napinacza jest bardzo napięty. Ani drgnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 W ten sposób zniszczyłeś sobie łańcuszek rozrządu. Najpierw zajrzyj do manuala i sprawdź jak poprawnie zamontować napinacz łańcuszka rozrządu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Co masz na myśli zniszczyłem? Nie używałem wielkiej siły by nim zakręcić gdy był założony napinacz, jedynie lekko magnetem kręciłem ręką. Niestety manuala nigdzie nie ma.. Przypominam, że po ponownym zdjęciu napinacza, wszystko chodzi ładnie jak poprzednio. Edytowane 18 Listopada 2008 przez Milek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Dokręcając na siłę zablokowany napinacz rozciągnąłeś łańcuszek na pewnym odcinku i teraz jest już do wyrzucenia. I tak masz szczęście że nie uszkodziłeś gwintów mocujących tenże. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Byłbym wdzięczny za podanie jakichś wskazówek jak z nowym łańcuszkiem to wszystko złożyć. Jak odblokować napinacz. Mój egzemplarz wygląda podobnie jak ten : http://www.naprawamotocykli.com/zdjecia/Ya...zadu%2040zl.jpg Edytowane 18 Listopada 2008 przez Milek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Na zdjęciu widzę klasyczny napinacz zatrzaskowy z którym nie ma żadnego problemu tylko najpierw przed zamontowaniem wypada poznać jego zasadę pracy. Potem już tylko z górki. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 po pierwsze nie kręci sie wałem bez dokręconego napinacza, z takim napinaczem postępuje sie w następujący sposób: odkręcasz dużą srubkę, pod nią jest sprężyna, czasami dwie (jedna w drugiej), czasami pręcik. teraz możesz cofnąć wysuwający sie palec po zwolnieniu takiej małej blokadki (myślę że ją zauważysz), dopiero teraz możesz przykręcić napinacz do bloku, następnie wkładasz sprężynę i dokręcasz dużą śrubę. Ponieważ obawiam sie czy dobrze ustawiłeś rozrząd w tym silniku, może po krótce przedstawisz jak to zrobiłeś? Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Ok, udało się wszystko zrobić dzięki Piotrowi, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi